Newsroom

Newsroom

Αποκάλυψη: Η IRF των Ζολώτα – Βγενόπουλου έπαιρνε δάνεια από τη Marfin και χειραγωγούσε μετοχές της MIG

Η εταιρία IRF συμφερόντων των Ανδρέα Βγενόπουλου και Μιχάλη Ζολώτα έπαιρνε δάνεια από την Επενδυτική Τράπεζα και τη Λαϊκή Τράπεζα και χειραγωγούσε μετοχές της MIG. Αυτό αποκάλυψε ο Κώστας Βαξεβάνης κατά τη διάρκεια της δίκης του με τον Ανδρέα Βγενόπουλο στο Εφετείο.

579f03011dc5243e1c8b47c0 1

Συγκεκριμένα, από την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του 2011 που αποκαλύφτηκε στη δίκη, φαίνεται ότι η Επενδυτική τράπεζα και η Marfin Λαϊκή επί διοίκησης Βγενόπουλου δάνειζαν την εταιρία IRF, συμφερόντων του Ανδρέα Βγενόπουλου, του Μιχάλη Ζολώτα, της Αγγελικής Φράγκου κ.ά. και τα δάνεια χρησιμοποιούνταν για να χειραγωγείται η μετοχή της MIG το 2008.

Αυτό που στην πραγματικότητα συνέβαινε, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είναι ότι τα δάνεια που δίνονταν από τις τράπεζες στην IRF, χρησιμοποιούνταν από εκείνη για την αγορά μετοχών της MIG. Έτσι ο όμιλος εμφάνιζε μια εικόνα πλαστής ευρωστίας αφού η τιμή των μετοχών του αυξανόταν με χρήματα που είχαν δοθεί από τις τράπεζες.

Για την υπόθεση αυτή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει επιβάλει πρόστιμο στην Επενδυτική Τράπεζα.

Σημαντικό είναι ότι από την έκθεση αποδεικνύεται και σχέση Βγενόπουλου-Ζολώτα αφού φαίνεται ότι ο μεν Βγενόπουλος συμμετείχε στην IRF μέσω της εταιρείας ZEBRA HOLDING COMPANY αλλά και με προσωπικές μετοχές, ενώ ο Ζολώτας την ίδια περίοδο συμμετείχε στην IRF μέσω της εταιρείας PERSCHING NOMINEES LTD.

Την ίδια στιγμή ο Βγενόπουλος συμμετείχε και στην διοίκηση της IRF και βεβαίως στον όμιλο MIG και τις τράπεζες.

Ο διάλογος μεταξύ των Κώστα Βεξαβάνη και της μάρτυρα είναι ο εξής:

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Μήπως δίνατε δάνεια στην IRF για να κάνει χειραγώγηση της μετοχής της MIG;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Πώς είναι δυνατόν να το κάνει αυτό μια τράπεζα;

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Γνωρίζατε όταν δίνατε το δάνειο γνωρίζατε ότι η IRF ήταν μια εταιρία του κ. Βγενόπουλου, του κ. Ζολώτα, της κ. Φράγκου και άλλων τεσσάρων-πέντε προσώπων που επίσης είχαν πάρει δάνεια από την τράπεζά σας;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Γνωρίζω ότι η εταιρία ήταν πολυμετοχική.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Το πόρισμα γράφει: «τμήμα των αγορών της IRF επί της μετοχής της MIG εξοφλήθηκε από το διαθέσιμο ποσό τραπ. Λογαριασμού της IRF στο οποίο περιλαμβάνονταν ποσό δανείου από τις συνδεόμενες με τη MIG εταιρίες, Marfin Egnatia Τράπεζα και Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, θυγατρικές της Marfin Popular Bank». Δηλαδή η IRF έπαιρνε δάνειο με σκοπό να αγοράσει μετοχές της MIG και να κάνει χειραγώγηση.

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Το να αγοράσει μετοχές της MIG δεν είναι παράνομο. Επιπλέον η IRF είχε τεράστια κεφάλαια. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με ποια χρήματα αγόρασε μετοχές της MIG.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Το ξέρετε υπάρχουν ακόμη έξι τέτοια πορίσματα και για άλλες εταιρίες του ομίλου; Ξέρετε ότι γι’ αυτό βγήκε από το χρηματιστήριο η Vivartia;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν το ξέρω.



Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…