Newsroom

Newsroom

Αποφυλάκιση Λαυρεντιάδη με εγγύηση μαμούθ 100 εκατ. ευρώ πρότεινε ο Εισαγγελέας

Του Παναγιώτη Στάθη για το capital.gr Να αποφυλακιστεί ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης με την εγγύηση ρεκόρ -πιθανόν στα παγκόσμια ποινικά…

lavrentiadis 2

Του Παναγιώτη Στάθη για το capital.gr

Να αποφυλακιστεί ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης με την εγγύηση ρεκόρ -πιθανόν στα παγκόσμια ποινικά χρονικά- των 100 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που εκτιμάται από τις αρχές ότι κατέχει, ζητεί ο εισαγγελέας εφετών Π. Καψιμάλης στην πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών για τη υπόθεση της υπεξαίρεσης 701 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton Bank.

Τα χρήματα που ζητούνται να καταβληθούν για τον προφυλακισμένου επιχειρηματία, δεν θα πρέπει – κατά τον εισαγγελικό λειτουργό- να έχουν ήδη δεσμευθεί για το τραπεζικό σκάνδαλο. Σύμφωνα με την κατηγορία τα δάνεια δόθηκαν την περίοδο που ο επιχειρηματίας ήταν Πρόεδρος του ΔΣ και βασικός μέτοχος της τράπεζας, ενώ τα περισσότερα από αυτά κατέληξαν σε εταιρίες εμμέσου ή αμέσου ενδιαφέροντός του.

Ο εισαγγελέας, προφανώς θεωρεί εύλογο το ποσό μαμούθ σε σχέση με την ζημία που φέρεται να υπέστη η τράπεζα, σε συνδυασμό με το γεγονός πώς κάποια χρήματα οδηγήθηκαν σε λογαριασμούς του επιχειρηματία. Ο Λ. Λαυρεντιάδης κρατείται στο νοσοκομείο κρατουμένων του Κορυδαλλού καθώς πάσχει από σοβαρή ασθένεια και προφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2012. 

Μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί δυο αιτήσεις αποφυλάκισης που έχει υποβάλλει για λόγους υγείας, ενώ κρατείται με ένταλμα και για άλλη υπόθεση, που αφορά σε απόπειρα ανθρωποκτονίας,. Υπό κατηγορία θα βρεθεί και για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για δάνειο 100 εκατομμυρίων που έλαβε η εταιρία Alapis. 

Αποδέσμευση για να πληρώσει τα χαράτσια 

Ο εισαγγελέας ζητεί επίσης να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση 200.000 ευρώ οι επίσης προφυλακισμένοι Αντ. Αθανάσογλου, Δημ. Σαραμαντής, Γιαννης Παπαβασιλείου και Τρύφων Κολλίτζας για τους οποίους το 18μηνο προσωρινής κράτησης ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες. Εντυπωσιακό είναι πάντως πως – επίσης για πρώτη φορά – γίνεται δεκτό από το εισαγγελέα αίτημα του Αντ. Αθανάσογλου, δια του συνηγόρου του Στελιου Γκαρίπη να αποδεσμευθεί πόσο 300.000 ευρώ από λογαριασμό στην Ελβετία με 2 εκατομμύρια ευρώ τα οποία είναι εκτός κατηγορίας και άρα «καθαρά», προκειμένου να καταβληθούν φόροι στην Ελλάδα και «χαράτσια» για κατοικίες και ακίνητα του κατηγορουμένου.

Το συνολικό ποσό θα καταβληθεί με επιταγή υπέρ του Δημοσίου. Αν και το συμβούλιο εφετών κάνει δεκτό το συγκεκριμένο αίτημα, τότε σύμφωνα με τον κ. Γκαρίπη, ουσιαστικά αυτό θα συνιστά νομολογία αντιμετώπισης ανάλογων αιτημάτων.

Ο εισαγγελέας εισηγείται πάντως να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συνολικά 48 ατόμων για σειρά κακουργηματικών πράξεων, και συγκεκριμένα «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», υπεξαίρεση, απιστία, πλαστογραφία, εγκληματική οργάνωση και απάτη.

Την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει το Συμβούλιο Εφετών.

 

Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη εν όψει του ντέρμπι: Σύλληψη υπεύθυνου μελών Αθλητικού Συλλόγου και κλήση σε ακρόαση μέλους του ΑΣ Άρη

181019 arisvspaok ph1

Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη εν όψει του ντέρμπι: Σύλληψη υπεύθυνου μελών Αθλητικού Συλλόγου και κλήση σε ακρόαση μέλους του ΑΣ Άρη

Λίγες ώρες πριν το μεγάλο ντέρμπι της Superleague που θα κρίνει τον πρωταθλητή η πόλη…