Newsroom

Newsroom

Απόφοιτοι Αρσακείου «καρφώνουν» Λιγνάδη: Ξεπερνούσε τα όρια της σχέσης δασκάλου-μαθητών με αποπλανητικές συμπεριφορές

Με επιστολή τους απόφοιτοι του Αρσακείου μιλούν για την εμπειρία τους με τον... «καθηγητή» Δημήτρη Λιγνάδη

Την ημέρα της απολογίας του Δημήτρη Λιγνάδη επέλεξαν απόφοιτες και απόφοιτοι του Αρσακείου Ψυχικού, που συμμετείχαν στον θεατρικό όμιλο του σχολείου από το 1996 έως το 2002, για να δημοσιεύσουν τη δική τους εμπειρία από τον καιρό που είχαν ως καθηγητή τους τον πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. 

Στην επιστολή τους, την οποία έστειλαν στη δημοσιογράφο Μαρία Κεφαλά και το 2020mag.gr, οι υπογράφοντες και υπογράφουσες τονίζουν ότι «ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε επανειλημμένα ξεπεράσει τα όρια της σχέσης δασκάλου-μαθητών, με συμπεριφορές παραβατικές και αποπλανητικές, έτσι όπως μπορέσαμε πλέον να τις αντιληφθούμε πολύ αργότερα, με την ωριμότερη ματιά του ενήλικα».

Μάλιστα σημειώνουν ότι «συμπεριφορές αυτές συνεχίζονταν και εκτός των μαθημάτων και των προβών, έξω από τον χώρο του Αρσακείου, και οικοδομούσαν μια προσωπική σχέση του κ. Λιγνάδη με μεγάλη μερίδα των μαθητών και των μαθητριών του θεατρικού ομίλου, η οποία ήταν αποπλανητική, πολύ συχνά παρενοχλητική, και σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασε και σε ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές».

Οι συντάκτες της επιστολής επέλεξαν να παραμείνουν ανώνυμοι, ξεκαθάρισαν ωστόσο ότι αδυνατούν να σιωπήσουν για όσα ακούγονται στη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής: 

«Παρακολουθώντας τα πρακτικά της δίκης Λιγνάδη, θεωρούμε χρέος μας να γνωστοποιήσουμε τα εξής:

1. Εν αντιθέσει με όσα ενόρκως κατατέθηκαν στη δικαστική αίθουσα από μάρτυρες υπεράσπισης, εποπτεύων ή εποπτεύουσα ουσιαστικά δεν υπήρχε στα μαθήματα του θεατρικού ομίλου Αρσακείου Ψυχικού. Η κυρία η οποία είχε τυπικά την αρμοδιότητα της εποπτείας του ομίλου εμφανιζόταν μόνο τις ημέρες των παραστάσεων, καθώς και σε ταξίδια που πραγματοποιούσε ο όμιλος. Υπήρχε ακόμη μια συνεργάτης, θεατρολόγος, που όμως ήταν παρούσα σε λίγα μόνο από τα τακτικά μαθήματα και σε καμία από τις πρόβες εκτός ωρών και ημερών λειτουργίας του ομίλου, οι οποίες γίνονταν όλο και πιο συχνές όσο πλησίαζε η παρουσίαση της κάθε παράστασης.

2. Στις ώρες των μαθημάτων και των προβών, ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε επανειλημμένα ξεπεράσει τα όρια της σχέσης δασκάλου-μαθητών, με συμπεριφορές παραβατικές και αποπλανητικές, έτσι όπως μπορέσαμε πλέον να τις αντιληφθούμε πολύ αργότερα, με την ωριμότερη ματιά του ενήλικα. Οι συμπεριφορές αυτές συνεχίζονταν και εκτός των μαθημάτων και των προβών, έξω από τον χώρο του Αρσακείου, και οικοδομούσαν μια προσωπική σχέση του κ. Λιγνάδη με μεγάλη μερίδα των μαθητών και των μαθητριών του θεατρικού ομίλου, η οποία ήταν αποπλανητική, πολύ συχνά παρενοχλητική, και σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασε και σε ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές. Η σχέση αυτή καλλιεργείτο συστηματικά, μεθοδικά και με πολύ προσεκτικούς χειρισμούς από τον κ. Λιγνάδη, οι οποίοι ουδέποτε έφτασαν να γίνουν γνωστοί στους γονείς μας.

Για την προστασία μας, τόσο την προσωπική όσο και των οικείων μας, επιλέγουμε την ανωνυμία. Ωστόσο αδυνατούμε να σιωπήσουμε, καθώς το Αρσάκειο αναφέρεται στη δίκη σχεδόν καθημερινά.

Το παραπάνω συνέταξαν απόφοιτες και απόφοιτοι του Αρσακείου Ψυχικού, μέλη του Θεατρικού Ομίλου από το 1996 έως και το 2002».

Σήμερα η πολυαναμενόμενη απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη

Δεκαέξι μήνες μετά την προφυλάκιση του για πράξεις σεξουαλικής βίας, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα κληθεί σήμερα από την πρόεδρο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να αντιτάξει τους ισχυρισμούς του σε όσα του καταλογίζονται στο κατηγορητήριο για βιασμούς κατά συρροή σε βάρος ανηλίκων.

Ο άλλοτε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα σταθεί όρθιος απέναντι στους δικαστές που θα τον κρίνουν και, για πρώτη φορά από την στιγμή που βρέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης, θα τοποθετηθεί δημόσια έναντι των κατηγοριών σε βάρος του, οι οποίες αφορούν τέσσερις βιασμούς που φέρονται να τελέστηκαν το 2010, το 2015 και το 2018.

Μετά από μία μακρά, εξαντλητική και σε υψηλούς τόνους διαδικασία, που ήρθε στο ακροατήριο του ΜΟΔ στις 11 του περασμένου Φεβρουαρίου, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την αρχή της πορείας προς την έκδοση της ετυμηγορίας των τριών δικαστών και των τεσσάρων ενόρκων.

Με την απολογία του, που αναμένεται να είναι πολύωρη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα επιχειρήσει να πείσει τους δικαστές ότι οι καταγγέλλοντες ψεύδονται. Άλλωστε έχει υποβάλει μηνύσεις για ψευδή κατάθεση σε βάρος των τριών εκ των ανδρών που ήρθαν στο δικαστήριο και κατέθεσαν όσα ισχυρίστηκαν στις Αρχές. Ο τέταρτος άνδρας που τον κατήγγειλε στην ανακρίτρια της υπόθεσης, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο με αποτέλεσμα οι δικαστές να του στερήσουν το δικαίωμα παράστασής του ως πολιτικώς ενάγοντα.

«Δηλώνω ότι αρνούμαι όλες τις κατηγορίες» είχε πει στην πρώτη τοποθέτησή του στο δικαστήριο ο καλλιτέχνης, μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου που του αποδίδει βιασμό τριών εφήβων αγοριών και ενός νεαρού άντρα: «Δεν έχω πάει ποτέ με ανήλικο» είναι η σταθερή απάντησή του έναντι των κατηγοριών.

Κόλαφος ο Guardian για Μητσοτάκη: «Ένα σκάνδαλο που ανακαλεί τις πιο σκληρές μέρες της δικτατορίας»

Κόλαφος ο Guardian για Μητσοτάκη: «Ένα σκάνδαλο που ανακαλεί τις πιο σκληρές μέρες της δικτατορίας»

Με αναφορά στο καθεστώς των συνταγματαρχών του 1967 ο βρετανικός Guardian χαρακτηρίζει τις υποκλοπές ως…

Ηλιόπουλος: Η Νέα Δημοκρατία οδηγεί την πολιτική συζήτηση στον βούρκο των σκοτεινών αποκαλύψεων

Ηλιόπουλος: Η Νέα Δημοκρατία οδηγεί την πολιτική συζήτηση στον βούρκο των σκοτεινών αποκαλύψεων

Σάλο έχει προκαλέσει η δήλωση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, κ. Ρωμανού, ο…

Ηλιόπουλος: Ο κ. Οικονόμου αντί να βρίσκεται σπίτι του, έχει το θράσος να μας απειλεί κι από πάνω

Ηλιόπουλος: Ο κ. Οικονόμου αντί να βρίσκεται σπίτι του, έχει το θράσος να μας απειλεί κι από πάνω

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απαντά στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που σχολίασε τον…