Προ των πυλών η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ, μπαρ - εστίαση μέχρι τις 9

Η Ελλάδα  διανύει τη χειρότερή της φάση επιδημιολογικά, από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού έως σήμερα.

NewsRoom 29/10/2020 | 23:01

 Οι αριθμοί είναι αδιάψευστος μάρτυρας, καθώς η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου κατέγραψε 1.211 νέα κρούσματα κορονοϊού, 12 θανάτους, ενώ 114 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Αυτό  οδηγεί την κυβέρνηση στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τις περιοχές που έχουν μπει στο επίπεδο «πορτοκαλί», ανάμεσά τους και η Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση έχει πέσει στο τραπέζι μια σειρά από μέτρα όπου πιθανόν θα κλειδώσουν μέχρι αύριο,  όπου και αναμένεται και να ανακοινωθούν την Παρασκευή το απόγευμα. Συγκεκριμένα στο Μαξίμου δίνουν βάση στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο συγχρωτισμός. Η ισχύς του μέτρου ενδέχεται να είναι άμεση. Υπενθυμίζεται πως σήμερα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 0:30 έως τις 5 το πρωί.

Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί ότι μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν από τις 9 το βράδυ, τρεις ώρες νωρίτερα από ό,τι ισχύει σήμερα. 

Σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών τα 5 μέτρα που έχουν σχεδόν κλειδώσει είναι:

1-Χρήση μάσκας παντού σε όλα τα επίπεδα συναγερμού

2-Μείωση ωραρίου εστιατορίων καφέ και λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 21:00 ή στις 22:00

3-Aπαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ από την ώρα κλεισίματος της εστίασης μέχρι και τις πέντε το πρωί

4-Χρήση μάσκας και στην έξοδο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και όταν καθόμαστε.

5-Η υποχρεωτική τηλεργασία παρατείνεται μέχρι 30 Νοεμβρίου τουλάχιστον, αλλά το ποσοστό παραμένει στο 40%

Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ όμορων νομών, ωστόσο σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά αυτό θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες ανάλογα και από τον αριθμό των κρουσμάτων.
 
Για πρώτη φορά μετά την καραντίνα οι ειδικοί - όπως υπογραμμίζουν ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr – θα εισηγηθούν στον πρωθυπουργό να μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό των πιστών που μπαίνουν στους ναούς τουλάχιστον κατά 20%, καθώς διαπίστωσαν ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται τα μέτρα. Άλλωστε με βάση τις εκτιμήσεις των επιστημόνων στις λειτουργίες συμμετέχουν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Πάντως αυτός που δεν συζητούν οι ειδικοί είναι να τεθούν ξεχωριστά μέτρα προστασίας για τους άνω των 65 ετών, παρότι υπάρχουν εδώ και μήνες συστάσεις για ιδιαίτερη προσοχή σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Κλείσιμο της εστίασης νωρίτερα ζητεί  και ο Δερμιτζάκης

Ο καθηγητής Γενετικής υποστήριξε ότι η κυβέρνηση  πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε νέα μέτρα, και τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης, καθώς και της απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα σε ολόκληρη τη χώρα. «Νομίζω ότι η πρόταση της Επιτροπής να κλείνουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης και να υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στις κόκκινες περιοχές. Παρόλο που υπάρχουν περιοχές που είναι πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά, είναι τόσο μικρές οι περιοχές και τόσο γρήγορες οι αλλαγές που δεν μπορούμε να συζητάμε αν μια περιοχή είναι κόκκινη ή όχι. Τα πιο βαριά μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν οριζόντια σε όλη τη χώρα».

Ο καθηγητής Γενετικής επισήμανε ότι είναι πρόβλημα η εφαρμογή μέτρων κάθε εβδομάδα, καθώς μειώνεται η ένταση που οι πολίτες αφομοιώνουν τα μέτρα ενώ από την άλλη «είναι τόσο γρήγορη η εξέλιξη που δεν μπορούμε να περιμένουμε».