Newsroom

Newsroom

Απαγορεύεται η δόμηση στα εκτός σχεδίου κάτω των 4 στρεμμάτων

Στην Βουλή συζητείται η διάταξη, η οποία προωθεί ουσιαστικά την πλήρη απαγόρευση δόμησης στις εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, καθώς καταργεί παλαιότερες νομοθετικές ρυθμίσεις.

5785ff021dc524ba3c8b4982

Με την ψήφιση της διάταξης αυτής, δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα έκδοσης αδειών οικοδόμησης για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που είναι μικρότερες των τεσσάρων στρεμμάτων, οι οποίες στο εξής δεν θα είναι οικοδομήσιμες.

Η νέα διάταξη που προωθείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον κλάδο της αγοράς ακινήτων, αλλά και των κατασκευών με αρκετούς φορείς να ζητούν την απόσυρσή της.

Πάντως, από την πλευρά του το υπουργείο Περιβάλλοντος, υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις «έδιναν σε γόνιμα εδάφη τη δυνατότητα άδειας δόμησης και συνακόλουθης αλλαγής χρήσης της γης».

Στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, γίνεται λόγος για «αλλοίωση του αγροτικού τοπίου», ενώ τονίζεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση που προωθείται εντάσσεται στο πλαίσιο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Σύνταγμα.

Επίσης, γίνεται αναφορά στην προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, για την οποία είχαν υπάρξει και σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), «οι οποίες ωστόσο, καταστρατηγούνται από την εφαρμογή των ανωτέρω ρυθμίσεων», αναφέρει το υπουργείο.

Σημειώνεται, ότι στις εκτάσεις αυτές, με προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις δινόταν κατά παρέκκλιση η δυνατότητα δόμησης.

Έτσι, οι κάτοχοι εκτός σχεδίου εκτάσεων σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν και για την ανέγερση κατοικιών, εξοχικών ή ακόμα και γραφείων μικρής κλίμακας, εφόσον τα εν λόγω οικόπεδα πληρούσαν ορισμένες προϋποθέσεις.

Στις προϋποθέσεις αυτές συγκαταλέγονται η πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) και η ύπαρξη συγκεκριμένης απόστασης 200 και 150 μέτρων, αντίστοιχα από εθνικο-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο.

Ουσιαστικά δινόταν στους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες η δυνατότητα οικοδόμησης ακόμα και σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, που είναι η ελάχιστη απαιτούμενη επιφάνεια για την ανέγερση κτισμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Εκτός αυτού, παρείχε τη δυνατότητα χωροθέτησης σε αγροτικές περιοχές μονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, πρατηρίων καυσίμων, κ.λ.π.

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…