Ανυποχώρητη η κυβέρνηση παρά τις πιέσεις των δανειστών για τα εργασιακά

Οι δανειστές επαναφέρουν το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ζητώντας από την Ελλάδα να νομοθετήσει για αυτές και όχι για τις συλλογικές συμβάσεις και τις…

sto kokkino oi diabouleuseis sto brussels group.w l

Οι δανειστές επαναφέρουν το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ζητώντας από την Ελλάδα να νομοθετήσει για αυτές και όχι για τις συλλογικές συμβάσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ακατανόητη την επιμονή, στα όρια της εμμονής, κυρίως του ΔΝΤ με τα δύο αυτά ζητήματα, διευκρινίζοντας ότι στο Brussels Group παρουσιάστηκαν συγκριτικοί πίνακες από διάφορες χώρες στους οποίους καταγράφεται η ευεργετική επίδραση των συλλογικών συμβάσεων στην ανάπτυξη μιας οικονομίας.

Η Αθήνα επιμένει ότι τα δυο προαναφερθέντα ζητήματα μαζί με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος  αποτελούν για  αυτήν «κόκκινες γραμμές».

Η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα εμφανιζόταν αισιόδοξη, καθώς είχαν παρατηρηθεί συγκλίσεις τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στις ιδιωτικοποιήσεις. Η ελληνική πλευρά αποσκοπεί μέχρι τις 8 Μαΐου να έχει ένα θετικό μήνυμα προς την ΕΚΤ, ώστε να μπορεί να αυξηθεί το όριο για την έκδοση ομολόγων. Χαρακτηριστική, σε αυτή την κατεύθυνση είναι η δήλωση του Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος είπε ότι πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το όριο στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας, εφόσον «υπήρχε στον ορίζοντα μια συμφωνία» μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της.

Από τα μέτρα στα οποία φαίνονται να έχουν καταλήξει είναι η επιβολή μιας έκτακτης εισφοράς για τα πολύ υψηλά εισοδήματα. Η όλη συμφωνία πάντως θα εξαρτηθεί από το αν υπάρχει πρόθεση, από την πλευρά των δανειστών, να ξεκλειδώσουν χρηματοδοτικά εργαλεία υπέρ της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι η Aθήνα είναι μεν διατεθειμένη να ψηφίσει και να εφαρμόσει τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι δανειστές από την πλευρά τους θα ανοίξουν το δρόμο για τη ρευστότητα. Νωρίτερα μάλιστα, κυβερνητικό στέλεχος είχε δηλώσει πως «επιδιώκουμε μια έγγραφη δέσμευση για χαλάρωση της χρηματοδοτικής ασφυξίας και μετά να φέρουμε προς ψήφιση το όποιο νομοσχέδιο».

Κυβερνητικά στελέχη μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εμφανίζονται αισιόδοξα για συμφωνία, ενώ από την άλλη κοινοτικές πηγές, όπως μετέδωσε το Mega, κάνουν λόγο για πολλά ανοιχτά μέτωπα στη διαπραγμάτευση. 

Το Brussels Group, στο οποίο συμμετέχει από την Αθήνα πολυάριθμη αποστολή θα κάνει ένα διάλειμμα την Κυριακή και θα επανέλθει τη Δευτέρα.

Συνάντηση είχαν το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ