Αντωνία Ηλία: "Αν με εκδώσουν στην Ελλάδα θα βρεθώ νεκρή στο κελί"

Τον τελευταίο της νομικό και δικαστικό οπλισμό, για να αποτρέψει την έκδοσή της στην Ελλάδα, εξαντλεί τώρα η φυγόδικη από…

Τον τελευταίο της νομικό και δικαστικό οπλισμό, για να αποτρέψει την έκδοσή της στην Ελλάδα, εξαντλεί τώρα η φυγόδικη από το 2005 πρώην ανακρίτρια Αντωνία – Τόνια Ηλία, κατηγορούμενη από τις ελληνικές Αρχές για αδικήματα διαφθοράς στο παραδικαστικό κύκλωμα.

Οι αγγλικές αρχές συνέλαβαν την πρώην ανακρίτρια, εκτελώντας ευρωπαϊκό ένταλμα, τον Μάιο του 2005, στην πόλη Μπράιτον όπου εργαζόταν με άλλο όνομα ως μπέιμπι σίτερ και παραδίδοντας μαθήματα αγγλικής και γαλλικής γλώσσας. Το πρωτόδικο δικαστήριο αποφάσισε την έκδοση της Αντωνίας Ηλία στην Ελλάδα, αλλά έκανε έφεση, η οποία εκδικάζεται σε δύο στάδια.

Στο πρώτο στάδιο στο οποίο συζητήθηκαν τα τέσσερα από τα πέντε ευρωπαϊκά εντάλματα που ζητούν την έκδοση της πρώην ανακρίτριας στην Ελλάδα, ο δικαστής αποφάνθηκε ότι τα αδικήματα που αναφέρονται στα τέσσερα αυτά εντάλματα δεν αποτελούν αδικήματα έκδοσης στο αγγλικό δίκαιο.

Το πέμπτο ένταλμα, το οποίο είναι πολύ σοβαρό, καθώς οι κατηγορίες σ’ αυτό είναι της δωροδοκίας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οι οποίες και στο αγγλικό δίκαιο στηρίζουν το αίτημα της έκδοσης.

Έτσι, λοιπόν, μετά από 3,5 χρόνια διαδικασιών στα αγγλικά δικαστήρια, σε έναν μήνα η πρώην ανακρίτρια θα αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, αν θα εκδοθεί ή όχι στην Ελλάδα. Το βασικό επιχείρημα στο οποίο θα επιμείνει η υπεράσπιση της Αντωνίας Ηλία στο Εφετείο που θα συζητήσει το πέμπτο ένταλμα για την έκδοσή της είναι ότι από τη στιγμή που αθωώθηκαν οι συγκατηγορούμενοι δικηγόροι για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, αθωώνεται εκ των πραγμάτων και η ίδια.

«Είχα πει από την αρχή ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσω στην έκδοσή μου στην Ελλάδα, γιατί τη θεωρώ παράνομη και εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Το πέμπτο ένταλμα είναι άνευ αντικειμένου, διότι τα αδικήματα για τα οποία η Ελλάδα ζητάει την έκδοσή μου δεν υφίστανται νομικά, λόγω της συναθώωσης των συγκατηγορουμένων μου δικηγόρων και υπάρχουν πλέον ταυτόσημες νομικές συνέπειες για μένα», δηλώνει στο Έθνος της Κυριακής η πρώην ανακρίτρια.

«Με περισσότερη πεποίθηση και περισσότερα στοιχεία. Είχα πει τότε στο αγγλικό δικαστήριο ότι γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας – έχω καταθέσει στις αγγλικές αρχές το όνομά του – με είχε συναντήσει και με προειδοποίησε ότι υπάρχει σκευωρία σε βάρος μου, να μου «φορτώσουν» πολλές κατηγορίες, να με βάλουν φυλακή και εκεί θα χάσω τη ζωή μου από κάποιο… ανεξήγητο ατύχημα. Το θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι μία μέρα θα με βρουν νεκρή στο κελί μου και ο ιατροδικαστής δεν θα μπορέσει να διαπιστώσει την αιτία του θανάτου μου».

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

 

Νέες αποχωρήσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σειρά της νεολαίας Ανατολικής Αθήνας

Νέες αποχωρήσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σειρά της νεολαίας Ανατολικής Αθήνας

Τα μέλη από τις οργανώσεις Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής, Δάφνης και Ηλιούπολης γνωστοποίησαν ότι αποχωρούν από…

Ανδρουλάκης: Όσο δεν επενδύουμε στην προετοιμασία και την πρόληψη, το κόστος αποκατάστασης θα είναι πολλαπλάσιο

Ανδρουλάκης: Όσο δεν επενδύουμε στην προετοιμασία και την πρόληψη, το κόστος αποκατάστασης θα είναι πολλαπλάσιο

Μιλώντας το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη, στη θεματική εκδήλωση «Πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση καταστροφών στο φυσικό…

Σοβαρά επεισόδια στο Πανθεσσαλικό: Εμπρηστικές δηλώσεις Μπέου για «αληταράδες που προστατεύονται»

Σοβαρά επεισόδια στο Πανθεσσαλικό: Εμπρηστικές δηλώσεις Μπέου για «αληταράδες που προστατεύονται»

Στο 95ο λεπτό, δηλαδή λίγο πριν τη λήξη η αναμέτρηση του Βόλου με τον Ολυμπιακό…