Ρωσικός διπλωματικός κλοιός: Η Ελλάδα στη λίστα των «μη φιλικών χωρών»

Η υποστήριξη της Αθήνας στην Ουκρανία και η απέλαση Ρώσων διπλωματών έχει προκαλέσει την οργή της Ρωσίας - Τι προβλέπει το έγγραφο - 48 χώρες στη «μαύρη λίστα».

Η ρωσική κυβέρνηση διεύρυνε τον κατάλογο των χωρών που φέρουν τον χαρακτηρισμό «μη φιλικές προς τη Ρωσία», σε βάρος των οποίων λαμβάνονται αντίμετρα, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του υπουργικού συμβουλίου την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Ria Novosti.

Τα αντίμετρα αυτά προβλέπονται με προεδρικό διάταγμα της 23ης Απριλίου 2021.

In this handout photo released by the Russian Defense Ministry Press Service on Friday, July 22, 2022, Russian soldiers fire a 2S4 Tyulpan self-propelled heavy mortar from their position at an undisclosed location in Ukraine. (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Τι προβλέπει το έγγραφο – 48 χώρες στη «μαύρη λίστα»

Το έγγραφο προβλέπει τον περιορισμό της δυνατότητας (μέχρι την πλήρη απαγόρευση) για τέτοιες χώρες να προσλαμβάνουν Ρώσους εργαζομένους για τις πρεσβείες τους, τα προξενεία και τα γραφεία αντιπροσωπείας κρατικών φορέων.

Grain fields burn, on the outskirts of Kurakhove, Donetsk Oblast, eastern Ukraine, Thursday, July 21, 2022. (AP Photo/Nariman El-Mofty)

Ανάμεσα στις χώρες που μπήκαν στη λίστα είναι και η Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουνίου οι ρωσικές αρχές κήρυξαν οκτώ διπλωματικά στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου Μόσχας, ως persona non grata.

Στη λίστα, πέρα από την Ελλάδα προστέθηκαν επίσης οι εξής χώρες: Δανία, Σλοβενία, Κροατία και Σλοβακία.

Με βάση την απόφαση αυτή, τέθηκε όριο 34 ατόμων για την Ελλάδα, 20 για τη Δανία και 16 για τη Σλοβακία. Η Σλοβενία και η Κροατία δεν μπορούν πλέον να απασχολούν τοπικό προσωπικό στις διπλωματικές και προξενικές τους αποστολές.

«Ο κατάλογος που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση δεν είναι οριστικός και, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες εχθρικές ενέργειες ξένων κρατών που στρέφονται κατά των ρωσικών αποστολών στο εξωτερικό, μπορεί να διευρυνθεί», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τον Μάιο του περασμένου έτους, επιβλήθηκαν παρόμοιοι περιορισμοί στις διπλωματικές αποστολές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2022, η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε κατάλογο ξένων κρατών και εδαφών που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά της Ρωσίας. Στον κατάλογο βρίσκονται 48 περιοχές: Αυστραλία, Αλβανία, Ανδόρα, Ηνωμένο Βασίλειο, όλες οι χώρες της ΕΕ, Ισλανδία, Καναδάς, Λιχτενστάιν, Μικρονησία, Μονακό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Κορέα, Σαν Μαρίνο, Βόρεια Μακεδονία, Σιγκαπούρη, ΗΠΑ, Ταϊβάν, Ουκρανία, Μαυροβούνιο, Ελβετία, Ιαπωνία.

Απίστευτη απόφαση δικαστηρίου στις ΗΠΑ: Ορφανή 16χρονη δεν κρίθηκε «αρκετά ώριμη» για άμβλωση

AP - αμβλωσεις

Απίστευτη απόφαση δικαστηρίου στις ΗΠΑ: Ορφανή 16χρονη δεν κρίθηκε «αρκετά ώριμη» για άμβλωση

«Σε ποιον κόσμο μια 16χρονη είναι πολύ ανώριμη για να υποβληθεί σε άμβλωση, αλλά αρκετά…

Χτύπημα στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και από Ανδρέα Ανδριανόπουλο για τις παρακολουθήσεις

Χτύπημα στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και από Ανδρέα Ανδριανόπουλο για τις παρακολουθήσεις

Ενα ακόμα στέλεχος της παράταξης και πρώην υπουργός, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος εξαπολύει επίθεση για τις…

Ενδείξεις ότι η ευλογιά των πιθήκων ίσως μεταδίδεται από τους ανθρώπους στα σκυλιά

Ενδείξεις ότι η ευλογιά των πιθήκων ίσως μεταδίδεται από τους ανθρώπους στα σκυλιά

Πιθανή περίπτωση μετάδοσης ευλογιάς των πιθήκων από άνθρωπο σε σκύλο εντοπίστηκε στη Γαλλία, 12 ημέρες…