Newsroom

Newsroom

Αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης ως και 30 ετών οι "αρχηγοί" της Ταξίμ

Άρχισε σήμερα η δίκη των κατηγορούμενων ως «αρχηγών» των διαμαρτυρόμενων κατά του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από ένα…

Άρχισε σήμερα η δίκη των κατηγορούμενων ως «αρχηγών» των διαμαρτυρόμενων κατά του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από ένα χρόνο στην Πλατεία Ταξίμ, οι οποίοι πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές που φτάνουν ακόμα και τα 30 χρόνια κάθειρξης.

«Αυτή η δίκη θα είναι μία κηλίδα στην ιστορία της χώρας. Πρόκειται για μία δίκη της ντροπής, είναι σχεδόν σκάνδαλο. Σήμερα δικάζονται η ελευθερία, η δημοκρατία και η ειρήνη. Αλλά κανείς δεν θα μπορέσει να μάς εμποδίσει να συντρέξουμε τους φίλους μας στο δρόμο», αναφέρεται σε ανακοίνωση των κατηγορουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι ο κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε τον Μάιο του 2013 με την κινητοποίηση ολιγάριθμης ομάδας οικολόγων κατά της καταστροφής του Πάρκου Γκεζί, που περιλαμβανόταν σε χωροταξικό σχέδιο της κυβέρνησης Ερντογάν. Επί τρεις εβδομάδες, 3,5 εκατομμύρια Τούρκοι διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης σε δεκάδες πόλεις της χώρας. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν σκληρά τις εκδηλώσεις του κινήματος διαμαρτυρίας. Ο απολογισμός της καταστολής ήταν τουλάχιστον 8 νεκροί, περισσότεροι από 8.000 τραυματίες και χιλιάδες συλλήψεις.

Τελεσίγραφο του Iσραήλ: Μια εβδομάδα προθεσμία στη Χαμάς για τους ομήρους αλλιώς επιτίθεται στη Ράφα

tanks israel

Τελεσίγραφο του Iσραήλ: Μια εβδομάδα προθεσμία στη Χαμάς για τους ομήρους αλλιώς επιτίθεται στη Ράφα

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλεί εδώ και μήνες να εισέλθει στη Ράφα.