Αντικαπνιστικός νόμος: Πόλεμος κατά του τσιγάρου με υπογραφή Μητσοτάκη

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος παρουσίασαν οι Βασίλης Κικίλιας και Κυριάκος Μητσοτάκης, στο «σφύριγμα έναρξης», καθώς ο αντικαπνιστικός νόμος ξεκινά να εφαρμόζεται και επισήμως από σήμερα.

mitsotakis1

Παρουσία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της επίσημης ενημέρωσης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος του Υπουργείου Υγείας, στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου από το 2009 μέχρι και σήμερα, καθώς έχουν περάσει έντεκα νομοθετήματα, Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις με μηδενικά αποτελέσματα.

Η φιέστα Μητσοτάκη για την έναρξη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου

«Εχθρός είναι ο καπνός. Όχι οι καπνιστές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να δώσει ένα μήνυμα «τεχνητής ενότητας» με σκοπό να κατευνάσει τις αντιδράσεις των καπνιστών.

Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την απαγόρευση του καπνίσματος «εμβληματική κίνηση εκσυγχρονισμού και εξευγενισμού της καθημερινότητάς μας αλλά και άσκηση αλληλοσεβασμού που τελικά ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή».

«Δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία του τύπου “αυτά δε γίνονται στην Ελλάδα”. Ας ρωτήσουμε τους Γερμανούς, τους Αμερικανούς, τους Γάλλους, τους Τούρκους», είπε στη συνέχεια. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε στοιχεία που αφορούν το ποσοστό των καπνιστών. Συγκεκριμένα, είπε ότι ένα στα έξι 15χρονα αγόρια και ένα στα οκτώ νεαρά κορίτσια καπνίζουν, ότι το 27,5% των Ελλήνων είναι καπνιστές -και το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στους ενήλικες- ότι το 94,6% εκτίθενται με κάποιο τρόπο στο παθητικό κάπνισμα. Ακόμη, ότι οι θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα υπολογίζονται σε 20.000 ετησίως ενώ η ίδια αιτία προκαλεί 700.000 ημέρες νοσηλείας με το κόστος να φτάνει το 1 δισ. ευρώ.

Ο νόμος προβλέπει πρόστιμα μέχρι 500 ευρώ για τους παραβάτες και έως 10.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες των χώρων όπου συντελείται η παράβαση, ότι σε περίπτωση τέταρτης υποτροπής, το κατάστημα θα κλείνει προσωρινά και ότι σε πέμπτη υποτροπή θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του, επιπλέον σε έναν τετραψήφιο αριθμό (1142) θα αναφέρονται όσοι παρανομούν. Οι έλεγχοι θα γίνονται από μικτά κλιμάκια με συνδρομή της αστυνομίας και έτσι, αναμφίβολα, το πλαίσιο αυστηροποιείται.

«Όμως θα το επαναλάβω: Η τιμωρία δεν είναι απειλή, αλλά καταφύγιο. Προηγείται η συνειδητοποίηση των κινδύνων από τον καπνό, η πρόταξη ενός νέου τρόπου ζωής. Που θα μας κάνει πιο υγιείς και, τελικά, πιο χαρούμενους.» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του, δε δίστασε να αξιοποιήσει το μομέντουμ για να επιτεθεί στον Παύλο Πολάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Η εικόνα μας ήταν άθλια. Υπουργοί κάπνιζαν μπροστά σε κάμερες, μέσα στα υπουργεία τους…», επιβεβαιώνοντας τις «υποψίες» ότι, παρά τη… διακομματική, διαχρονική στάση καπνιστών στη Βουλή και τα Υπουργεία, το μόνο που ενδιαφέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να αντλήσει πολιτική υπεραξία, φωτογραφίζοντας ως μόνους καπνιστές τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε και σε μια οικογενειακή ιστορία, στην ίδια κατεύθυνση να «περάσει» ένα ανθρώπινο, αντικαπνιστικό προφίλ για τον ίδιο. Το 1979, λοιπόν, επισκέφτηκε τον παππού του, πατέρα της μητέρας του της Μαρίκας, λίγο πριν πεθάνει και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με καρκίνο του πνεύμονα.

«Με φώναξε και μου είπε: «Εμείς δεν ξέραμε. Εσείς γνωρίζετε τις βλαπτικές συνέπειες του τσιγάρου». Απέναντι σε αυτή τη γνώση η Πολιτεία δεν μπορεί να σταθεί άλλο αδρανής. Σας καλώ όλες και όλους να εφαρμόσουμε τον αντικαπνιστικό νόμο. Δεν είναι υπόθεση καταστολής αλλά της δυνατότητάς μας ως οργανωμένη κοινωνία να κάνουμε όλοι μαζί αυτό που αναγνωρίζουμε ότι είναι το σωστό», ήταν τα τελευταία λόγια του πρωθυπουργού.

Σε λειτουργία το 1142 με διττό ρόλο

Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα το τετραψήφιο 1142 στο πλαίσιο του αντικαπνιστικού νόμου. Από τη μια, η τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί και υποστηρικτικά για όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, ωστόσο ο ρόλος του θα είναι και να δέχεται επώνυμες καταγγελίες σχετικά με τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα να ζητήσει κάποιος βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος δίνοντας τα στοιχεία του και εντός 48 ωρών, Επαγγελματίας Υγείας αναλαμβάνει να σε ενημερώσει και να σε καθοδηγήσει σε κάποιο Ιατρείο διακοπής καπνίσματος, όπου ειδικοί αναλαμβάνουν τα περαιτέρω. 

Ταυτόχρονα όμως, στο 1142, μπορεί κάθε πολίτης, δίνοντας το ονοματεπώνυμό του, το τηλέφωνό του και εφόσον διαθέτει, το email του, να αναφέρει παραβάσεις που ο ίδιος διαπιστώνει και αφορούν στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Με λίγα λόγια, ένας σύγχρονος «καταδότης» θα έχει πλέον τη δυνατότητα να καταγγείλει επώνυμα τον διπλανό του που καπνίζει. Και μετά, αναλαμβάνουν οι Αρχές.

Οι επώνυμες αναφορές ομαδοποιούνται και προωθούνται απευθείας στις Αρχές Ελέγχου ανά κατηγορία (Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Υγειονομικές Διευθύνσεις Περιφερειών ή Λιμενικό Σώμα) και κατόπιν διενεργούνται έκτακτοι ή τακτικοί στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση την καταγγελίες που έχουν καταγραφεί στο σύστημα.

Μεταξύ άλλων, το 1142 αποτελεί το όχημα με το οποίο οι πολίτες που το επιθυμούν, μπορούν να γίνουν το «τρίτο μάτι» του κράτους και να φροντίσουν για τη μηδενική παρέκκλιση από το νόμο, οξύνοντας έτσι τον κοινωνικό ανταγωνισμό.

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

δικαστηριο

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

Δεν απολύθηκε μία δικαστής η οποία είχε μεν καθυστερήσεις λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, αλλά τις…

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

image 6

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

Στη συνέχεια μιλώντας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησε ο σύζυγος της είπε…

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

profile player 960x540 24

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

Σπουδαίες δηλώσεις από την Αθηνά Παπαφωτίου η οποία υπερασπίστηκε της αθλήτριες του Ολυμπιακού σχετικά με…