Newsroom

Newsroom

Αντιδραστική κάθε μεταρρύθμιση που επιβάλλεται από την εξουσία

Του Γιώργου Κεραμιδιώτη, σκηνοθέτη-παραγωγού Σήμερα είναι σαφές. Το παράδειγμα δεν είναι ο νόμος, είναι η διαχείριση. Το σύστημα όχι μόνο…

Του Γιώργου Κεραμιδιώτη, σκηνοθέτη-παραγωγού

Σήμερα είναι σαφές. Το παράδειγμα δεν είναι ο νόμος, είναι η διαχείριση. Το σύστημα όχι μόνο αφήνει να αναδυθούν οι κρίσεις, οι καταστροφές αλλά πολλές φορές τις προκαλεί έτσι ώστε στη συνέχεια να τις διαχειριστεί, με έκτακτα μέτρα, διατάγματα, την αστυνομία ,προς όφελος του. “Ο νόμος δεν έπαψε να υπάρχει, είναι πάντα εδώ αλλά το κυβερνητικό παράδειγμα είναι η διαχείριση των κρίσεων”, όπως είχε πει ο Τζόρτζο Αγκαμπέν.

Αυτό ακριβώς επιχειρείται αυτή τη στιγμή στην ΕΡΤ. Η πρόκληση μιας καταστροφής και στη συνέχεια η διαχείριση της στο όνομα του εξορθολογισμού, της μεταρρύθμισης. Ξέρουμε όμως ότι κάθε μεταρρύθμιση που επιβάλλεται από την εξουσία είναι αντιδραστική, αντιεργατική. Είναι επαναστατική όταν πραγματοποιείται από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η αδυναμία του λαϊκού κινήματος σήμερα, στο να αναλάβει το ίδιο την μεταρρύθμιση της κοινωνίας, στο όνομα της ισότητας ,της χειραφέτησης και της δικαιοσύνης.

Ο βίαιος τρόπος με τον οποίο επιδιώκεται ο εξορθολογισμός της ΕΡΤ (το μαύρο στην οθόνη) έχει πολλαπλά κέρδη για την εξουσία.
Κατ’ αρχήν πέτυχε να γίνει αποδεκτή η ανάγκη εξορθολογισμού της ΕΡΤ κατά τον δικό της τρόπο, δηλαδή με απολύσεις και συρρίκνωση .
Της δίνεται η ευκαιρία να μετρήσει, καθώς προχωρά η καταστροφή, ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, τις συσπειρώσεις της κοινωνίας, τα μαχητικά μέτωπα που σχηματίζονται και φυσικά τα οικονομικά οφέλη για τους ιδιώτες καναλάρχες, φρουρούς της εξουσίας. Όλες αυτές οι μετρήσεις της είναι χρήσιμες στην διαχείριση και των άλλων κρίσεων που έρχονται, των καταστροφών που έρχονται, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις στο νερό, το κλείσιμο των νοσοκομείων, των σχολείων, στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές κλπ.

Από την άλλη οι εργαζόμενοι απάντησαν με την κατάληψη της ΕΡΤ. Η απόφασή τους είναι σωστή. φτάνει όμως αυτό;
Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες της κατάληψης, τους αντιπροσώπους των απολυόμενων εργαζόμενων της ΕΡΤ να μιλούν συνέχεια για Δημόσια Τηλεόραση. Η ΕΡΤ ήταν κρατική τηλεόραση, υπηρετούσε τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις με ενθουσιασμό και φροντίδα. Αυτή ήταν η δουλειά των δημοσιογράφων και της διοίκησης .Δεν είμαι υπέρ των μικροαστικών συμπεριφορών…να ζητήσει η ΕΡΤ συγνώμη από τον κόσμο κλπ, ιδιαίτερα οι δημοσιογράφοι, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για μια ηχηρή, Ανοιχτή Αυτοκριτική. Πρέπει να ανοίξει τώρα μια συζήτηση για το τι εννοούμε “ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ”, τί σημαίνει το “ΔΗΜΟΣΙΟ” σε μια εποχή νεο-φιλελεύθερης αυταρχικότητας; Τί σημαίνει μια πραγματική ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ -…

Για να κάνω ένα βήμα πιο πέρα , να θυμηθώ τον Αλέν Μπαντιού, “ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΖΩΗ”.
Αυτά τα ερωτήματα τίθενται σήμερα καθώς προσπαθούμε να σκεφθούμε, το πως θα αντισταθούμε και πως θα περάσουμε από μία θέση άμυνας σε μια θέση συγκεκριμένης πράξης.
Θέλω να πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μέσα (κι έξω) από τις γενικές τους συνελεύσεις θα αναδείξουν τους νέους εκπροσώπους τους, με τους οποίους θα αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση και θα εξηγήσουν στον κόσμο ΠΟΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ. Όλοι αυτοί που μέχρι χθες (και διαχρονικά) υπηρέτησαν το πνεύμα της κρατικής τηλεόρασης (Διοίκηση, Σύμβουλοι, Παρασύμβουλοι, Γραφειοκράτες Συνδικαλιστές κ.α.) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ, χωρίς κομματική διάκριση.
Εάν οι εργαζόμενοι σε μια κίνηση ελευθερίας, χειραφέτησης και δικαιοσύνης δεν αφήσουν στην άκρη την παλιά γνωστή ΦΡΟΥΡΑ και δεν αντισταθούν υπερασπιζόμενοι την εργασία τους και την εικόνα μιας νέας πραγματικής Δημόσιας τηλεόρασης, χωρίς διαφημίσεις και νούμερα τηλεθέασης, αλλά με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημιουργίας, δυστυχώς η νέα κρατική τηλεόραση θα βρεθεί πάλι στα χέρια και στο πνεύμα [πελατειακό] της παλιάς φρουράς και οι ίδιοι στο δρόμο(ήδη οι λίστες ετοιμάζονται…) Εμείς είμαστε δίπλα τους.
Κλείνω με μια σκέψη του φιλόσοφου Αλέν Μπαντιού.
“Η ΕΝΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΝAΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜO ΤΗΣ ΕΞEΓΕΡΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔYΣΚΟΛΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΖΩΗ».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

6210363

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι αμνηστεύει τους «καταφρονητές των νόμων…

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

ΕΡΤ

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

Η παρουσιάστρια της ΕΡΤ υποδέχθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» την μητέρα του αδικοχαμένου στην άσφαλτο, Αδαμάντιου…