Newsroom

Newsroom

Ανοιχτή η μάχη σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Πειραιά Θρίλερ και ανατροπές στους μεγάλους δήμους Καμίνης απειλεί Κακλαμάνη και Μιχαλολιάκος Μίχα

Για πρώτη φορά μετά το 1986 οι υποψήφιοι του ΠαΣοΚ και της ΝΔ δείχνουν ικανοί για το καλύτερο αλλά και…

Για πρώτη φορά μετά το 1986 οι υποψήφιοι του ΠαΣοΚ και της ΝΔ δείχνουν ικανοί για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Για πρώτη φορά Αθήνα, Πειραιάς και Θεσσαλονίκη μετατρέπονται και πάλι σε εκλογικά ντέρμπι καθώς τα προχθεσινά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ανέδειξαν ένα απόλυτα ρευστό τοπίο, έστω κι αν οι υποψήφιοι της ΝΔ διατηρούν το προβάδισμα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Εντονη κινητικότητα αναπτύσσουν από χθες ο κ. Γ. Καμίνης, ο οποίος φιλοδοξεί να εκθρονίσει τον κ. Ν. Κακλαμάνη από τον Δήμο Αθηναίων, και ο κ. Ι. Μπουτάρης, ο οποίος άρχισε ήδη να αναζητεί συμμαχίες για να καλύψει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον κ. Κ. Γκιουλέκα. Πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα στον Πειραιά καθώς ο κ. Ι. Μίχας, ο οποίος πρόβαλλε ως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του δήμου, έχει να αντιμετωπίσει, εκτός από τον αντίπαλό του κ. Β.Μιχαλολιάκο, τον κομματικό μηχανισμό του δημάρχου Πειραιά κ. Π.Φασούλα και τους ψηφοφόρους του κ. Π. Μαντούβαλου.

Εξι ποσοστιαίες μονάδες και δώδεκα χιλιάδες ψήφοι χωρίζουν τον κ. Ν. Κακλαμάνη από τον κ. Γ. Καμίνη καθώς, παρά τη συρρίκνωση των εκλογικών ποσοστών του δημάρχου Αθηναίων, διατήρησε ένα σημαντικό προβάδισμα. Ο κ. Γ. Καμίνης θα συναντηθεί σήμερα με τον δημοσιογράφο κ. Γ.Αμυρά, ο οποίος με τον ανεξάρτητο συνδυασμό του «Επιμένουμε Αθήνα» συγκέντρωσε ένα ποσοστό 7,37% και 14.000 ψήφους που του αρκούν για να καλύψει τη διαφορά από τον αντίπαλό του. Αντιθέτως, ο κ. Κακλαμάνης ελπίζει στις 11.000 ψήφους της υποψήφιας του Συνασπισμού κυρίας Ελένης Πορτάλιου, η οποία δεν μπορεί να υποστηρίξει τον κ. Γ. Καμίνη που είναι υποψήφιος του ΠαΣοΚ αλλά και της Δημοκρατικής Αριστεράς του κ. Φ. Κουβέλη. Αστάθμητος παράγοντας είναι στον Δήμο Αθηναίων οι 26.000

ψήφοι που έλαβε ο υποψήφιος του ΚΚΕ κ. Ν. Σοφιανός (13,80%), με τον Περισσό να συνιστά λευκό ή άκυρο, αλλά και οι 9.500 ψήφοι που έλαβε ο εθνικιστής κ. Ν.

Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής.

Πιο κοντά στην τελική επικράτηση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι ο υποψήφιος της ΝΔ κ. Γκιουλέκας, ο οποίος εξασφάλισε ένα προβάδισμα 4,5 ποσοστιαίων μονάδων από τον πρώτο γύρο έναντι του κ. Μπουτάρη, ο οποίος όμως συγκέντρωσε ένα υψηλό ποσοστό και δείχνει ικανός να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους των ηττημένων. Ο κ. Μπουτάρης πιθανότατα θα ενισχυθεί στον δεύτερο γύρο με το 3,45% που έλαβε ο υποψήφιος των Οικολόγων κ. Χρ. Μάτης και με το 3,45% του υποψηφίου της Αριστεράς κ. Τρ. Μηταφίδη, αλλά είναι δύσκολο να εξασφαλίσει στήριξη και από τον κ. Στ. Παπαθεμελή, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 6,04%, λόγω της διαμάχης του με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο. Το αναπάντητο ερώτημα και στη Θεσσαλονίκη θα είναι η συμπεριφορά των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, οι οποίοι στη συμπρωτεύουσα ψηφίζουν συχνά με προσωπικά κριτήρια, αλλά και το ύψος της αποχής, που φαίνεται ότι θα είναι μεγαλύτερο από τον πρώτο γύρο.

Ντέρμπι στο λιμάνι
Α πόλυτα ανοιχτή είναι η μάχη για τον Δήμο Πειραιά καθώς το προβάδισμα που έχει παραδοσιακά το ΠαΣοΚ στην περιοχή μειώθηκε αισθητά από τη διαμάχη του κ. Μίχα με τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Φασούλα. Ο κ. Μίχας συγκέντρωσε μόλις 29,60% έναντι 23,05% του κ. Β. Μιχαλολιάκου και 18,84 % του κ. Π. Μαντούβαλου. Αν οι ψηφοφόροι του κ. Μαντούβαλου στραφούν στον κ. Μιχαλολιάκο και ο κομματικός μηχανισμός του κ. Φασούλα εξακολουθήσει να μάχεται τον υποψήφιο του ΠαΣοΚ, είναι πιθανόν να επιστρέψει ο δήμος στη ΝΔ έπειτα από πολλά χρόνια. Αν, αντιθέτως, η διαμάχη Μαντούβαλου- Μιχαλολιάκου συνεχιστεί, ο Δήμος Πειραιά θα παραμείνει στο ΠαΣοΚ.

Στους άλλους μεγάλους δήμους που δεν κρίθηκαν από την περασμένη Κυριακή το ΠαΣοΚ φαίνεται ότι θα κρατήσει την Πάτρα, τον Βόλο, την Κόρινθο, τα Χανιά και το Αγρίνιο, ενώ η ΝΔ φαίνεται ότι διασφαλίζει στον δεύτερο γύρο τη Λάρισα, το Αργος, τις Σέρρες, τα Τρίκαλα, τη Δράμα, τη Φλώρινα και τη Χαλκίδα.

Αμφίρροπες θα είναι οι μάχες στην Αρτα και στην Καρδίτσα, ενώ η Κέρκυρα και η Λέσβος είναι πιθανότερο να καταλήξουν σε ανεξάρτητους υποψηφίους.

http://www.tovima.gr

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…