Ανοίγει και το ασφαλιστικό, ενοποιήσεις ταμείων και μειώσεις πάνω από τα 1.000 ευρώ

Πριν καλά - καλά ολοκληρωθεί η πρώτη φάση υλοποίησης του πρώτου μέρους του τρίτου μνημονίου που αντιστοιχεί στην υποδόση των 2 δισ. ευρώ, κυβέρνηση και δανειστές ανοίγουν τη δεύτερη που περιέχει μια σειρά δύσκολων θεμάτων, με πρώτο και καλύτερο το ασφαλιστικό. Σήμερα Πέμπτη ο Γιώργος Κατρούγκαλος συναντά τους εκπροσώπους των δανειστών και στόχος είναι να συμφωνηθούν οι βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης.

katrougalos 45

Πριν καλά – καλά ολοκληρωθεί η πρώτη φάση υλοποίησης του πρώτου μέρους του τρίτου μνημονίου που αντιστοιχεί στην υποδόση των 2 δισ. ευρώ, κυβέρνηση και δανειστές ανοίγουν τη δεύτερη που περιέχει μια σειρά δύσκολων θεμάτων, με πρώτο και καλύτερο το ασφαλιστικό. Σήμερα Πέμπτη ο Γιώργος Κατρούγκαλος συναντά τους εκπροσώπους των δανειστών και στόχος είναι να συμφωνηθούν οι βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης.

Οι επικεφαλής των θεσμών έχουν ήδη ενημερωθεί για τις θέσεις της κυβέρνησης από τους υπεύθυνους των τεχνικών κλιμακίων, οι οποίοι εδώ και τέσσερις εβδομάδες είχαν τακτικές συναντήσεις με ανώτατα στελέχη της διαπραγματευτικής ομάδας των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.

Οι βασικές προτάσεις που υποβάλλει το υπουργείο Εργασίας προς το κουαρτέτο των δανειστών έχουν ως εξής:

1. Ενοποιήσεις Ταμείων μέσα από τη δημιουργία δύο «υπερ-Ταμείων». Εναν ασφαλιστικό οργανισμό για όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ – ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ – ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).
Ανοικτό μένει το ενδεχόμενο εξαίρεσης του ΟΓΑ και του ΝΑΤ από τη συγχώνευση των κλάδων κύριας ασφάλισης.
2. Μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για να εξοικονομηθεί περίπου 1,1 δισ. ευρώ από τη συνολική περικοπή των δαπανών της ασφάλισης κατά 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) το 2016 όπως προβλέπει το τρίτο μνημόνιο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλισθεί μέσα από την αύξηση των εισφορών για τον κλάδο υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και μέσα από την αύξηση των ορίων ηλικίας της πρόωρης συνταξιοδότησης.
3. Νέος τρόπος υπολογισμού όλων των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με βάση τις εξής δικλίδες ασφαλείας: α) σύνολο εργάσιμου βίου, β) αποδοχές ασφαλισμένου, γ) ηλικία συνταξιοδότησης, δ) αύξηση ΑΕΠ, ε) δείκτης ανεργίας, στ) δημογραφικά δεδομένα κυρίως για ηλικίες 55-65 ετών – προσδόκιμο ζωής.

Σε ό,τι αφορά τις επερχόμενες μειώσεις των κύριων συντάξεων, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι νέες περικοπές θα γίνουν κλιμακωτά στο άθροισμα των συντάξεων που κυμαίνονται πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Αίνιγμα παραμένει το τί θα γίνει με τις επικουρικές συντάξεις των οποίων η καταβολή αποδεικνύεται μεγαλύτερος γρίφος για την κυβέρνηση από αυτή των κύριων. Θυμίζουμε πως στο πόρισμα της επιτροπής σοφών προβλεπόταν η ενσωμάτωσή τους στις κύριες ή η ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων σε ένα. 

Στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν λύσεις προκειμένου να μεταρρυθμιστεί το σύστημα με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους ασφαλισμένους κι η προστασία από μειώσεις των χαμηλο-συνταξιούχων. 

Με στοιχεία από naftemporiki.gr

ΦΩΤΟ: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, eurokinissi