Newsroom

Newsroom

Άννα Φρανκ: Η εμβληματική φιγούρα του Ολοκαυτώματος σε γαμήλιο βίντεο πριν τις διώξεις

Συμπληρώθηκαν 74 χρόνια από τον θάνατο της Άννας Φρανκ

zoom video header still landingspagina in het kort 1280x1280 q85 subsampling 2

 
Εβδομήντα τέσσερα χρόνια έχουν συμπληρωθεί από τον θάνατο της Άννας Φρανκ, της γερμανίδας εβραίας έφηβης που άφησε την τελευταία της πνοή στο κολαστήριο του Μπέργκεν Μπέλσεν σε ηλικία μόλις 15 ετών.

Η ακριβής ημερομηνία θανάτου της Άννας Φρανκ παραμένει άγνωστη, ωστόσο, καθώς γνωρίζουμε ότι πέθανε τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 1945, η επέτειος του θανάτου της έχει καθοριστεί στις 12 Μαρτίου.

Η Άννα Φρανκ έμεινε στην ιστορία για το ημερολόγιο που κράτησε κατά τη διάρκεια των ημερών που κρυβόταν μαζί με την οικογένειά της στη σοφίτα του γραφείου του πατέρα της.

Το 1944 η Γκεστάπο λεηλάτησε όπου κρυβόταν η οικογένεια της αφήνοντας ανάκατα στο πάτωμα περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες κτλ. Λίγες μέρες αργότερα, μια καθαρίστρια βρήκε ανάμεσα τους το ημερολόγιο της Άννας. 

Η οικογένεια Φρανκ χωρίστηκε και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στις αρχές του 1945, Η Άννα και η αδερφή της, Μαργκό αρρώστησαν από τύφο, κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας που είχε πλήξει τους κρατουμένους στο στρατόπεδο Μπέργκεν – Μπέλσεν.

Η Άννα Φρανκ πέθανε λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της αδελφής της. Όμως το ημερολόγιό της, πέρασε στην ιστορία, ως ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά ντοκουμέντα της περιόδου των διώξεων των Εβραίων στη Γερμανία και του Ολοκαυτώματος.

Το μοναδικό βίντεο της Άννας Φρανκ

Στις 3 Οκτωβρίου του 2009 ολλανδικό μουσείο έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο της Άννας Φρανκ, η οποία υπήρξε θύμα της θηριωδίας των ναζί. 

Το μουσείο «Το σπίτι της Άννας Φρανκ» ανέβασε το βίντεο στο Youtube. Το βίντεο χρονολογείται από το 1941 και είναι η μόνη απεικόνιση της Άννας Φρανκ σε φιλμ. 

Το βίντεο δείχνει την 13χρονη την ημέρα του γάμου μιας γειτόνισσάς της. Το κορίτσι σκύβει από το μπαλκόνι για να δει καλύτερα τον γαμπρό και τη νύφη και εκεί τη συλλαμβάνει ο φακός. 

Την εποχή που έγινε ο γάμος, η νύφη έμενε ακριβώς απέναντι από το σπίτι της οικογένειας Φρανκ. Η σκηνή κινηματογραφήθηκε στις 22 Ιουλίου 1941, ακριβώς ένα χρόνο πριν η οικογένεια κρυφτεί στο υπόγειο της επιχείρησης της οικογένειας, λόγω της εισβολής των ναζί. 
Ένα μικρότερο βίντεο διάρκειας 5 δευτερολέπτων δόθηκε στον πατέρα του κοριτσιού, Ότο Φρανκ από το παντρεμένο ζευγάρι τη δεκαετία του 50′. Αφού εκδόθηκε το ημερολόγιο που κρατούσε η Άννα Φρανκ την περίοδο που κρυβόταν με την οικογένειά της, το ζευγάρι την αναγνώρισε στο γαμήλιο φιλμ. 

Η υπεύθυνη του μουσείου Αννα-Μαρία Μπέκερ δήλωσε ότι το βίντεο είναι πολύ συγκινητικό και ανέβηκε στο youtube για να γίνει γνωστή η ιστορία σε όσους δεν έχουν ακούσει για «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» και ιδιαίτερα στους νέους. Τη δεκαετία του 90′, έδωσαν στο μουσείο τη μεγαλύτερη εκδοχή του βίντεο με την Άννα Φρανκ.

Με πληροφορίες από Guardian και kar.org.gr
 

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…