Ανήσυχη η Μέρκελ από τον διπλό πράκτορα που δούλευε για τις ΗΠΑ

Η καγκελάριος τη Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο ότι οι πληροφορίες σύμφωνα με…

Η καγκελάριος τη Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο ότι οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Γερμανός εργαζόταν ως διπλός πράκτορας για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είναι σοβαρές και ότι, εάν αληθεύουν, αποτελούν αντίφαση με την έννοια της συνεργασίας μεταξύ εταίρων.

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να σχολιάσουν τη σύλληψη του 31 ετών υπαλλήλου των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών BND.

Η υπόθεση κινδυνεύει να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, οι οποίες δοκιμάστηκαν από τις αποκαλύψεις πέρυσι των ευρείας κλίμακας υποκλοπών στη Γερμανία από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA).

“Αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς, τότε θα είναι ένα σοβαρό θέμα”, δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο με τον Κινέζο Πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

“Εάν οι ισχυρισμοί αληθεύουν, στα μάτια τα δικά μου θα αποτελούν σαφή αντίφαση με αυτό που θεωρώ πως πρέπει είναι μια συνεργασία πλήρους εμπιστοσύνης μεταξύ υπηρεσιών (πληροφοριών) και εταίρων”.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών Πληροφοριών και πολιτικές πηγές, ο άνδρας παραδέχεται ότι διαβίβασε απόρρητα έγγραφα σε αμερικανικό σύνδεσμο.

Σε αυτά περιλαμβάνονται πληροφορίες για μια κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνούσε ισχυρισμούς του πρώην τεχνικού της αμερικανικής υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας Έντουαρντ Σνόουντεν ότι η Ουάσινγκτον διεξήγαγε μεγάλης κλίμακας παρακολούθηση στη Γερμανία, στην οποία περιλαμβανόταν και η παρακολούθηση του τηλεφώνου της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ προειδοποίησε χθες ότι αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς, η υπόθεση θα πρέπει γρήγορα να διαλευκανθεί, διευκρινίζοντας ότι έχει ζητήσει από την Ουάσινγκτον να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση “το συντομότερο δυνατόν”.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να δώσουν “γρήγορη και σαφή” απάντηση στις πληροφορίες αυτές, σύμφωνα με απόσπασμα συνέντευξής του που δημοσιεύει σήμερα η Bild.

Η παρακολούθηση είναι ένα ευαίσθητο θέμα σε μια χώρα όπου αναμνήσεις της Γκεστάπο, της μυστικής αστυνομίας των ναζί και της Stasi, της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας, εγγυώνται ότι το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή είναι πολύτιμο.

Η Άνγκελα Μέρκελ άρχισε χθες επίσκεψη τριών ημερών στην Κίνα, την έβδομη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της το 2005. Συνοδεύεται από αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων οικονομικών παραγόντων, μεταξύ τους διευθυντικά στελέχη της Siemens, της Volkswagen, της Airbus, της Lufthansa και της Deutsche Bank.

Η Κίνα αποτελεί για τη Γερμανία τη δεύτερη αγορά για τις εξαγωγές της (εκτός της ΕΕ) μετά τις ΗΠΑ.

Στην επίσκεψη αυτή θα υπογραφεί σειρά συμφωνιών, όπως αυτή του τμήματος ελικοπτέρων της Airbus Group NV για την πώληση 100 αεροσκαφών σε κινεζικές εταιρίες. Την ίδια ώρα Γερμανός επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησε ότι ορισμένες επιχειρήσεις στην Κίνα αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη απειλή της βιομηχανικής κατασκοπείας από κινεζικές κυβερνητικές υπηρεσίες που διαθέτουν τεράστιους πόρους.

“Η Γερμανία είναι κατά αυτού -ανεξάρτητα από το πού προέρχεται”, δήλωσε η Μέρκελ αναφερόμενη στη βιομηχανική κατασκοπεία. “Έχουμε καθήκον ως κράτος να προστατεύσουμε την οικονομία μας … Είμαστε υπέρ της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας”.

Ο Κινέζος Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. “Η Κίνα και η Γερμανία, μπορεί να λεχθεί, είναι και οι δύο θύματα επιθέσεων υποκλοπών στο Ιντερνέτ. Η κινεζική κυβέρνηση αντιτίθεται αποφασιστικά στις υποκλοπές στο Ιντερνέτ, καθώς και στη χρήση του Διαδικτύου για κλοπή εμπορικών απορρήτων ή πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Κίνα θα μετάσχει σε διάλογο και διαβούλευση για να προστατεύει την ασφάλεια του Διαδικτύου”, δήλωσε ο Λι.