Ανησυχία για την στατικότητα των κτιρίων στην Θεσσαλία

Μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι που προκύπτουν για τη στατικότητα των κτηρίων λόγω των πλημμυρών.

κτηρια

Οι πλημμύρες από τη φονική κακοκαιρία Daniel έχουν προκαλέσει μία σειρά από καταστροφές σε σπίτια και εκτάσεις γης ενώ εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους και για τη στατικότητα των κτηρίων.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητήτου ΕΜΠ, Παναγιώτη Καρύδη, που μίλησε στο Action24 για το συγκεκριμένο ζήτημα, χαρακτίρισε το πρόβλημα ως «σημαντικό και πολύπλοκο».

Όπως εξήγησε «στα κτίρια σχεδιάζουμε πάντα τις κατασκευές με ορισμένες προδιαγραφές, οι οποίες μας υποχρεώνουν και έχουμε ποινικές ευθύνες ως μηχανικοί, αν δεν τις τηρήσουμε. Οι προδιαγραφές αυτές υπήρχαν για μικρό διάστημα, όχι 30-40 χρόνια πίσω».

Σύμφωνα με τον κ. Καρύδη, «πολλά κτήρια είναι χτισμένα με βάση την άργυλο (χώμα), που έχει την ιδιότητα όταν μένει στεγνή – ξερή να αποτελεί ένα ισχυρό υλικό που αντέχει και λειτουργεί ως συνδετικό υλικό. Όταν όμως βραχεί καθίσταται πλήρως ολισθηρό και χάνει τη στατικότητά του το κτήριο, καταρρέει ακόμα και με δυνατό αέρα ή σεισμό».

Ωστόσο υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα που είναι δυσδιάκριτο, «αφανές» και αυτό αφορά στο «να έχει κουφώσει το έδαφος κάτω από τα θεμέλια και με την πάροδο του χρόνου να καταρρεύσει το κτήριο». Κάτι τέτοιο μπορούν να το εντοπίσουν μόνο κατόπιν έρευνας, ειδικοί μηχανικοί.

Ο καθηγητής αναφέρει ότι επειδή οι περιοχές είναι σεισμογενείς, πρέπει να γίνουν και προσεισμικοί έλεγχοι. Μάλιστα, επισημαίνει ότι θα χρειαστεί προσωρινή μετεγκατάσταση πληθυσμών σε κοντέινερ και προκάτ κατασκευές, λόγω των κινδύνων στατικότητας στα κτήρια. Κατά τον Παναγιώτη Καρύδη, τέλος, «η παρούσα κατάσταση είναι μια τεράστια ευκαιρία για μια σωστή τεκμηριωμένη μελέτη ανάπτυξης σε όλους τους τομείς. Να μην γυρίσουμε με κατασκευές ή επανακατασκευές με παλαιούς όρους».