Newsroom

Newsroom

Ανεξάρτητες αρχές, συμφέροντα και πολιτικό σύστημα

Το ερώτημα έχει απασχολήσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε αυτή τη χώρα. Τελικά οι Ανεξάρτητες Αρχές ποσό πραγματικά «ανεξάρτητες» είναι; Με…

Το ερώτημα έχει απασχολήσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε αυτή τη χώρα. Τελικά οι Ανεξάρτητες Αρχές ποσό πραγματικά «ανεξάρτητες» είναι; Με το άρθρο 101 Α του Συντάγματος κατοχυρώθηκε η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των μελών των ανεξάρτητων αρχών και η διαδικασία εκλογής των μελών τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, η κατ επέκταση του πολιτικού συστήματος.

Η πραγματικότητα όμως συνήθως διαφέρει. Η διείσδυση του πολιτικού συστήματος σε όλους τους θεσμικούς χώρους τις τελευταίες δεκαετίες, είναι κάτι το οποίο αποτελεί σημαία του μεταπολιτευτικού συστήματος. Σε πολλές περιπτώσεις οι επικεφαλείς και τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Συχνά οι ανεξάρτητες αρχές μετατρέπονται είτε ηθελημένα είτε αθέλητα σε υποχείρια της εκτελεστικής εξουσίας. Περίεργες αποφάσεις βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. Συντελεστές εκπομπών καλούνται σε απολογία για αστείους λόγους, εταιρείες καλούνται να απολογηθούν με την παραμικρή αφορμή, την ίδια ώρα που έτεροι «ανταγωνιστές» παραμένουν στο απυρόβλητο. Παρόλο που έχουν διαπράξει παραβάσεις πολύ σοβαρότερες. Η αίσθηση που αποκομίζει ο απλός πολίτης είναι αυτή της άνισης μεταχείρισης. Οι έχοντες προσβάσεις στο πολιτικό σύστημα απολαμβάνουν μια ιδιότυπη ασυλία έναντι των όσων δε διαθέτουν.

Σκληρές καταγγελίες από ΟΤΕ

Μόλις χθες είδαν το φως της δημοσιότητας σκληρές καταγγελίες από την πλευρά του ΟΤΕ έναντι της Εθνικής Επιτροπής Ταχυδρομείων Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ). Ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός καταγγέλλει την ΕΕΤΤ για μεροληπτική συμπεριφορά, όπως επίσης και για «ανταγωνιστικό» μειονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του κλάδου. Και αυτό διότι ο ΟΤΕ, όπως επισημαίνουν στελέχη του Οργανισμού δεν μπορεί να διαθέσει στην αγορά κάποιο νέο οικονομικό πρόγραμμα αν πρώτα δε λάβει την έγκριση του οργανισμού. Κάτι το οποίο δεν ισχύει για τους ανταγωνιστές του, οι οποίοι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να διαθέτουν και να τροποποιούν τα προγράμματά τους όποτε το επιθυμούν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το παρελθόν η ΕΕΤΤ έχει κάνει ακόμη και ένα χρόνο να απαντήσει σε αίτημα του ΟΤΕ, καθυστερώντας σημαντικά τη διάθεση νέων προϊόντων. Σε χθεσινή ανακοίνωση η ΕΕΤΤ υπογράμμισε ότι εγκρίνει 12 νέα τιμολογιακά προγράμματα. Μπορεί σε πρώτη φάση η ανάγνωση της απόφασης να κρίνεται ως θετική όμως τα στελέχη του ΟΤΕ έχουν αντίθετη άποψη.

«Με την εν λόγω ανακοίνωση (σσ της ΕΕΤΤ) δημιουργείται στο κοινό η λανθασμένη εντύπωση ότι η ΕΕΤΤ εγκρίνει ικανό αριθμό προγραμμάτων του ΟΤΕ, ενώ επί της ουσίας πρόκειται για απλές προωθητικές ενέργειες υφιστάμενων, ήδη εγκεκριμένων προγραμμάτων του ΟΤΕ. Τη στιγμή που ο ανταγωνισμός αφήνεται ελεύθερος να λανσάρει καθημερινά νέα προγράμματα, η ΕΕΤΤ έχει αφεθεί να ρυθμίζει ακόμα και τις πασχαλινές δωροεπιταγές, όταν αυτές αφορούν στον ΟΤΕ.

Μεταξύ ΕΕΤΤ και ΟΤΕ μοιάζει να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ιδιότυπο παιχνίδι της γάτας με το ποντικι. Η ΕΕΤΤ προσπαθεί να αποδείξει ότι επιτελεί το έργο της μέσα από επικοινωνιακά τεχνάσματα, όπως η χθεσινή ανακοίνωση.


Δεν πρόκειται για φθηνά πακέτα

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ, όχι μόνο δεν πρόκειται για τα πακέτα με τα οποία θέλει να προσφέρει έως και 25% φθηνότερη επικοινωνία στην αγορά, αλλά δεν πρόκειται καν για πακέτα.

Για την ακρίβεια, όπως αναφέρεται:

• «Πρόκειται για ένα και μόνο νέο πρόγραμμα, για επιχειρησιακούς πελάτες που μπορεί να έχουν από μια (1) έως τέσσερις (4) συνδέσεις (2Mbps ή 24Mbps), το οποίο εγκρίνεται με καθυστέρηση, καθώς είχε κατατεθεί σχεδόν προ τριμήνου.
• Τα υπόλοιπα 4 «προγράμματα» αφορούν μία πασχαλινή προωθητική ενέργεια των καταστημάτων ΟΤΕ για διάθεση δωροεπιταγής 50 ευρώ σε 4 υφιστάμενα και ήδη εγκεκριμένα προγράμματα του ΟΤΕ.
• Και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις έχουν υπολογιστεί βάσει του κοστολογικού μοντέλου του 2011. Για τους εναλλακτικούς παρόχους η ΕΕΤΤ έχει ήδη, από τα μέσα Φλεβάρη, καθορίσει μειωμένες τιμές χονδρικής βασισμένες στο κοστολογικό μοντέλο του 2012 που εφαρμόζονται αναδρομικά από τον Ιανουάριο. Την ίδια στιγμή ο ΟΤΕ έχει καταθέσει στην Επιτροπή νέα, έως και 25% φθηνότερα προγράμματα double play με internet και ομιλία για τα οποία η ΕΕΤΤ δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη.»

Διορισμένα από την κυβέρνηση

Στην περίπτωση της ΕΕΤΤ, απώτερος στόχος της λειτουργίας της είναι η εδραίωση και διασφάλιση των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της αποτελεί «τον Εθνικό Ρυθμιστή που ελέγχει, ρυθμίζει και εποπτεύει: (α) την αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών, στην οποία δραστηριοποιούνται οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ασύρματων επικοινωνιών και διαδικτύου και (β) την ταχυδρομική αγορά, στην οποία δραστηριοποιούνται οι εταιρείες παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ταχυμεταφοράς. Επιπλέον, η ΕΕΤΤ ασκεί τις αρμοδιότητες Επιτροπής Ανταγωνισμού στις εν λόγω αγορές».

Η ΕΕΤΤ απαρτίζεται από εννέα μέλη, εκ των οποίων ένας είναι Πρόεδρος και δύο Αντιπρόεδροι αρμόδιοι για τους τομείς ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών αντίστοιχα. Ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι επιλέγονται και διορίζονται απευθείας από το υπουργικό συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών και γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Τα παραπάνω ορίζονται ρητά από το νόμο 3371/2005. Τα υπόλοιπα μέλη διορίζονται από τον ίδιο τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Πτήση

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Παράξενα πράγματα σε μια πτήση της EasyJet

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

6210363

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι αμνηστεύει τους «καταφρονητές των νόμων…