Newsroom

Newsroom

"Ανατολικά της Εδέμ" του Τζων Ερνστ Στάινμπεκ

Ένα αριστούργημα με βιβλικό εύρος, κορυφαίο δημιούργημα ενός από τους πιο διαχρονικούς Αμερικανούς συγγραφείς.

582a35dd1dc5249d6c8b46f9

Στο ημερολόγιό του ο νομπελίστας Τζον Στάινμπεκ αποκάλεσε το Ανατολικά της Εδέμ «το πρώτο βιβλίο» – και πράγματι έχει όλη την αρχέγονη δύναμη και την απλότητα του μύθου. Είναι ένα συχνά σκληρό μυθιστόρημα ποταμός, που η ιστορία του, τοποθετημένη στην εύφορη αγροτική γη της κοιλάδας Σαλίνας στην Καλιφόρνια, παρακολουθεί τις συνυφασμένες τύχες δύο οικογενειών, των Τρασκ και των Χάμιλτον, που οι γενεές τους ξανά και ξανά, με τρόπο αναπόδραστο, ενσαρκώνουν την πτώση του Αδάμ και της Εύας, και τη φαρμακερή αντιζηλία του Κάιν και του ‘Aβελ.

Το Ανατολικά της Εδέμ, το αριστούργημα της τελευταίας περιόδου του Στάινμπεκ, είναι ένα έργο όπου ο συγγραφέας έπλασε τους πιο γοητευτικούς χαρακτήρες του και εξέτασε σε βάθος τα πλέον διαχρονικά θέματά του: το μυστήριο της ταυτότητας, το ανεξήγητο της αγάπης και τις μοιραίες συνέπειες της απουσίας της. Μεταφέρθηκε το 1955 στη μεγάλη οθόνη από τον Ηλία Καζάν, κάνοντας γνωστό τον Τζέιμς Ντιν, και διαβάστηκε από εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες, παραμένοντας ολοζώντανο στην αμερικανική κουλτούρα για πάνω από μισό αιώνα.

Ο Τζων Ερνστ Στάινμπεκ γεννήθηκε στο Σαλίνας της Καλιφόρνιας το 1902. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, κύριος εκπρόσωπος του νατουραλισμού και της κοινωνικής πεζογραφίας στη χώρα του.

Στο έργο του ασχολήθηκε με την εργατική τάξη της δεκαετίας του ’30, την εποχή του μεγάλου κραχ ή της “Μεγάλης Ύφεσης” της αμερικανικής οικονομίας· παρ’ όλη την απαισιοδοξία που φέρνει η νατουραλιστική προσέγγιση, το έργο του διαπνέεται από ποιητικά και ανθρωπιστικά στοιχεία, διαγράφοντας τους ήρωές του σαν πραγματικούς χαρακτήρες.

Ο Στάινμπεκ έγινε γνωστός με το μυθιστόρημα “Τορτίλα Φλατ” το 1935, αλλά η μεγάλη επιτυχία ήλθε το 1937 με το “Άνθρωποι και ποντίκια”. Δύο χρόνια αργότερα με τα “Σταφύλια της οργής” καθιερώθηκε μαζί με τον Φώκνερ και τον Χέμινγουεϊ ως ένας από τους τρεις μεγάλους σύγχρονους αμερικανούς συγγραφείς.

Το 1940 το μυθιστόρημά του τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο Στάινμπεκ εργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής για λογαριασμό της εφημερίδας “New York Herald Tribune”, ενώ το 1948, σε μια εποχή όπου οι ΗΠΑ είχαν καταληφθεί από αντικομμουνιστική υστερία, ταξίδεψε στη Σοβιετική Ένωση. Υπήρξε προσωπικός φίλος δύο αμερικανών προέδρων: του Τζων Κένεντι και του Λίντον Τζόνσον. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1962. Πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1968.

Τα πιο γνωστά και πολυδιαβασμένα του μυθιστορήματα είναι: “Η αμφίβολη μάχη”, “Άνθρωποι και ποντίκια”, “Ο δρόμος με τις φάμπρικες”, “Τα σταφύλια της οργής”, “Ανατολικά της Εδέμ”, “Η πεδιάδα της Τορτίγια”, “Ουράνιες βοσκές”, κ.ά.


Eκδόσεις: Παπαδόπουλος

Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

via 252863 212661 type13262

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

Ακόμα ένα περιστατικό με βία ανηλίκων που σοκάρει

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

ap boet5

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

Σαν σε ταινία βρέθηκε νεκρός και ο δεύτερος πληροφοριοδότης που μίλησε για τα ελαττώματα της…