Newsroom

Newsroom

Ανατινάχθηκε μέσα στο πλήθος

Βομβιστής – καμικάζι, που ανατινάχθηκε μέσα στο πλήθος, στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, προκάλεσε το μακελειό με τους 35 νεκρούς…

Βομβιστής – καμικάζι, που ανατινάχθηκε μέσα στο πλήθος, στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, προκάλεσε το μακελειό με τους 35 νεκρούς και 46 τραυματίες. Οι αρχές μιλούν για τρομοκρατικό χτύπημα και οι υποψίες οδηγούν στον Βόρειο Καύκασο.
Τουλάχιστον 35 είναι οι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, το πλέον πολυσύχναστο της ρωσικής πρωτεύουσας.
“Με βάση τα νεότερα στοιχεία υπάρχουν 35 νεκροί και 46 τραυματίες” σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η εκπρόσωπος του αεροδρομίου Έλενα Γκαλάνοβα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τρεις ξένοι υπήκοοι – ο ένας Βρετανός – ενώ σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Υγείας, στον κατάλογο των τραυματιών περιλαμβάνονται τουλάχιστον ένα άτομο από τη Γαλλία και ένας Ιταλός. Επίσης, η πρεσβεία της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι η ηθοποιός Σουζάνα Φιάλοβα τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μόσχας.

Δεν υπάρχουν Ελληνες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών.

Τοπικά μέσα μετέδωσαν ότι η έκρηξη σημειώθηκε στην αίθουσα αφίξεων διεθνών πτήσεων του αεροδρομίου και συγκεκριμένα στο σημείο από όπου οι επιβάτες παραλαμβάνουν τις αποσκευές τους.

Στο αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του κέντρου της Μόσχας, έσπευσαν αμέσως ασθενοφόρα προκειμένου να μεταφέρουν τους δεκάδες τραυματίες.

Από τις πρώτες πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα ρωσικά ΜΜΕ, όλα έδειχναν πως πρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας, ενώ πολύ σύντομα, ο επικεφαλής της ομάδας ερευνών που διεξάγονται στο αεροδρόμιο, Βλαντιμίρ Μάρκιν, δήλωσε ότι η έκρηξη οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση.

Η αστυνομία της Μόσχας τέθηκε σε συναγερμό και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν και στα άλλα αεροδρόμια της πόλης καθώς και στο μετρό.

«Λόγω αυτού που συνέβη στο Ντομοντέντοβο, τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν σε όλα τα αεροδρόμια», δήλωσε αστυνομική πηγή.

Χιλιάδες επιβάτες βρίσκονταν την ώρα της έκρηξης στο αεροδρόμιο το οποίο δεν ανέστειλε τη λειτουργία του για να μην επιταθεί ο πανικός.

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες

«Ο καμικάζι ανατινάχτηκε ενώ βρισκόταν μέσα στο πλήθος που περίμενε να υποδεχτεί τους ταξιδιώτες» δήλωσε πηγή της αστυνομίας στο ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ Νόβοστι, ενώ άλλη αστυνομική πηγή είπε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι «δεν αποκλείεται η βόμβα να ήταν τοποθετημένη ανάμεσα στις αποσκευές».

Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό λίγο μετά το συμβάν, είπε ότι άκουσε δύο διαδοχικές εκρήξεις, προσθέτοντας: «Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Ο χώρος γέμισε καπνούς. Δεκάδες άνθρωποι μεταφέρονται έξω με φορεία. Καμένοι άνθρωποι τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις».

Οι αστυνομικοί ερευνητές δεν είναι ακόμη σε θέση να διευκρινίσουν πόσοι ήταν οι δράστες. Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, η αστυνομία της Μόσχας αναζητά τρεις άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι για την επίθεση.

«Οι οργανωτές θα συλληφθούν»

Ο ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποσχέθηκε ότι οι οργανωτές της επίθεσης θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν.

«Η ασφάλεια θα ενισχυθεί σε όλους τους μεγάλους κόμβους μαζικής μεταφοράς» δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

«Θρηνούμε για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο Ντομοντεντοβο. Οι οργανωτές θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν», προσέθεσε.

Ο ρώσος πρόεδρος συγκάλεσε επείγουσα σύσκεψη στο Κρεμλίνο, ενώ ανέβαλε την αναχώρησή του για το Νταβός της Ελβετίας, όπου την Πέμπτη αρχίζουν οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Τους ξέφυγαν οι ύποπτοι

Αστυνομικές πηγές δήλωσαν στα ρωσικά πρακτορεία ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν ότι επίκειτο μια επίθεση αλλά άφησαν να τους ξεφύγουν τρεις ύποπτοι.

“Η μυστική υπηρεσία είχε μια πληροφορία σύμφωνα με την οποία επρόκειτο να διαπραχθεί μια επίθεση σε ένα από τα αεροδρόμια της Μόσχας”, είπε μία από τις πηγές αυτές στο πρακτορείο ΡΙΑ Νόβοστι. “Οι ερευνητές αναζητούσαν τρεις υπόπτους αλλά αυτοί κατάφεραν να μπουν στο χώρο του αεροδρομίου, να δουν την έκρηξη που προκάλεσε ο συνεργός τους και να φύγουν”, πρόσθεσε.

Τον Δεκέμβριο, μετά το θάνατο, προφανώς από ατύχημα, μιας γυναίκας που κατασκεύαζε μια βόμβα για να πραγματοποιήσει επίθεση, οι αστυνομικοί εντόπισαν τα ίχνη τριών ατόμων που φέρονται ότι οργάνωναν επιθέσεις και κατάγονταν από την Τσετσενία. “Εκδόθηκαν αμέσως εντάλματα σύλληψης”, δήλωσε μια πηγή στο πρακτορείο Ιντερφάξ. Σύμφωνα με την πηγή αυτή οι ύποπτοι “προετοίμαζαν” μια άλλη γυναίκα για καμικάζι και την οδήγησαν σήμερα στο αεροδρόμιο.

“Υπήρχαν πληροφορίες, είχαν ληφθεί μέτρα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τρομοκρατών στο Ζελένογκραντ (50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μόσχας) αλλά δεν κατάφεραν να τους βρουν”, υποστήριξε άλλη πηγή.

Τον περασμένο Μάρτιο, έκρηξη στο Μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας, είχε προκαλέσει το θάνατο 40 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 80. Επρόκειτο για έργο δυο γυναικών – καμικάζι από το μαστιζόμενο από την βία Νταγκεστάν, οι οποίες πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν πάντως σε ώρα αιχμής.
http://www.ethnos.gr

Καρυστιανού: Πρέπει να παίρνω ηρεμιστικό πριν ακούσω τον Μητσοτάκη να μιλάει για τα Τέμπη (video)

Μαρία Καρυστιάνου 1296x864 1

Καρυστιανού: Πρέπει να παίρνω ηρεμιστικό πριν ακούσω τον Μητσοτάκη να μιλάει για τα Τέμπη (video)

«Για ακόμη μια φορά η συνέντευξη έγινε σε πολύ ασφαλές περιβάλλον, με δημοσιογράφο ένα συγγενικό…

Η απίστευτη αποκάλυψη του Ματίας Αλμέιδα για τη μάχη του με την κατάθλιψη: «Είχα πρόβλημα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω»

5990083

Η απίστευτη αποκάλυψη του Ματίας Αλμέιδα για τη μάχη του με την κατάθλιψη: «Είχα πρόβλημα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω»

Συγκλονίζουν όσα αναφέρει ο Ματίας Αλμέιδα στην αυτοβιογραφία του

Συγκλόνισε ο Δημήτρης Παπανικολάου: «Σχολεία έδιωχναν την κόρη μου λόγω αυτισμού» (video)

παπανικολαου

Συγκλόνισε ο Δημήτρης Παπανικολάου: «Σχολεία έδιωχναν την κόρη μου λόγω αυτισμού» (video)

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο πρώην μπασκετμπολίστας προέβη σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη σχετικά με την…

Πορτοσάλτε: Επίθεση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όχι στον Ζούλα για το «κόψιμο» της λειτουργίας της Μ. Τετάρτης – Η απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ (video)

Πορτοσάλτε

Πορτοσάλτε: Επίθεση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όχι στον Ζούλα για το «κόψιμο» της λειτουργίας της Μ. Τετάρτης – Η απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ (video)

Ο Άρης Πορτοσάλτε προτίμησε να επιτεθεί στους εργαζόμενους της δημόσιας τηλεόρασης και να αφήσει στο…