Newsroom

Newsroom

Αναθεώρηση των στρατιωτικών δαπανών της ετοιμάζει η Γαλλία

Η Γαλλία πρόκειται να αναθεωρήσει τις προγραμματισμένες περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις της, μετά την σφαγή στην Charlie Hebdo, σύμφωνα με…

olant 9

Η Γαλλία πρόκειται να αναθεωρήσει τις προγραμματισμένες περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις της, μετά την σφαγή στην Charlie Hebdo, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, επιβαίνοντας στο αεροπλανοφόρο της χώρας «Σαρλ Ντε Γκόλ» που απέπλευσε για τον Περσικό Κόλπο.
Σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε η ιστοσελίδα γεωστρατηγικών μελετών Janes, ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε πως: «Η ειδική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε θα πρέπει να μας επιτρέψει να αναθεωρήσουμε τον ρυθμό των στρατιωτικών περικοπών για τα επόμενα τρία χρόνια σύμφωνα με τον «Νόμο Στρατιωτικού Προγραμματισμού»».
Ο νόμος αυτός καθορίζει τα οικονομικά μεγέθη σε 5ετη προγράμματα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα 2014-19 είχε προγραμματιστεί περικοπή 23.500 θέσεων στρατιωτικού προσωπικού, επιπλέον των 10.000 που προβλέπονταν στο πρόγραμμα 2009-2014. Τα 2/3 αυτών των θέσεων αφορούν τομείς όπως η διοικητική μέριμνα, τα επιτελεία και η λογιστική υποστήριξη.
Μόνο το 2014, 7.881 θέσεις χάθηκαν και επιπλέον 7.500 σχεδιάζονταν για το 2015. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται το κλείσιμο ενός στρατιωτικού νοσοκομείου στο Παρίσι, το κλείσιμο μιας αεροπορικής βάσης  στην Ντιζόν και η κατάργηση ενός συντάγματος πυροβολικού.
Ο Ολάντ ζήτησε από τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Ζαν Υω Λε Ντριάν, να ετοιμάσει προτάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η περικοπή του προσωπικού λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς του προϋπολογισμού.
Ήδη οι Γαλλικές αμυντικές δαπάνες έχουν οριστεί για το 2015 στο επίπεδο των 31,4 δις. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 2,4 δισ. ευρώ από ειδικούς κωδικούς του προϋπολογισμού.
Τα χρήματα αυτά αναμένεται να συγκεντρωθούν από πωλήσεις γαιών και εγκαταστάσεων καθώς επίσης και συχνοτήτων που ανήκουν στις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Μια ειδική επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει στις 21 Ιανουαρίου, οπότε και ο Γάλλος πρόεδρος θα προβεί σε ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με μελετητές ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να κάνει μια μεγάλη αλλαγή στην αμυντική πολιτική της Γαλλίας, σε μια στιγμή που ήδη υπάρχει σκεπτικισμός από κύκλους στρατιωτικών που ήδη θεωρούν πως θα υπάρξει καθυστέρηση σε θέματα εκπαίδευσης, συντήρησης και εκσυγχρονισμού, προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα για την πληρωμή των 10.000 στρατιωτών που θα περιπολούν στους δρόμους της Γαλλικής πρωτεύουσας.

Συνεχίζει ακάθεκτη η υπερθέρμανση του πλανήτη: Θερμοκρασίες-ρεκόρ και τον Απρίλιο

FS climate change

Συνεχίζει ακάθεκτη η υπερθέρμανση του πλανήτη: Θερμοκρασίες-ρεκόρ και τον Απρίλιο

Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο συνέχισε να αποδυναμώνεται, αλλά δεν παρατηρήθηκε καμιά αλλαγή στη βασική…

«Κίτρινη κάρτα» των ΗΠΑ σε Νετανιάχου: Φρένο σε φορτίο με βόμβες προς το Ισραήλ

μπάιντεν

«Κίτρινη κάρτα» των ΗΠΑ σε Νετανιάχου: Φρένο σε φορτίο με βόμβες προς το Ισραήλ

Η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν έδωσε απάντηση στις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση…