Newsroom

Newsroom

Αμφισβήτηση Βενιζέλου από την "Κίνηση των 75"

Άμεση αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής και διαφοροποίηση από τη Νέα Δημοκρατία ζητούν τα 800 περίπου μέλη της “Κίνησης των 75”. Ειδικότερα,…

pasok keno

Άμεση αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής και διαφοροποίηση από τη Νέα Δημοκρατία ζητούν τα 800 περίπου μέλη της “Κίνησης των 75”. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή και υπογράφεται από 800 στελέχη της Κίνησης, ζητείται η αλλαγή πολιτικής «για να κλείσει ο κύκλος της κρίσης και Εθνικό Σχέδιο Κοινωνικής Συνοχής, για να απομονωθούν και να εκμηδενιστούν κοινωνικά και πολιτικά οι νεοναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής».

Όλα αυτά, ενώ παράλληλα σήμερα αναμένεται το κείμενο των 50. Είναι το κείμενο για την κεντροαριστερά στη συγγραφή του οποίου βασικό ρόλο παίζουν στελέχη που είναι κοντά στον Κώστα Σημίτη. Οι πιέσεις για συμμετοχή στο εγχείρημα τόσο μέσα στη ΔΗΜΑΡ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ είναι ασφυκτικές.

Κύκλοι μέσα από το κόμμα αναφέρουν πως δεν είναι δυνατό να συζητάς για την κεντροαριστερά και τον τρίτο πόλο στο πολιτικό σκηνικό και την ίδια ώρα να κανείς την ουρά του Σαμάρα στην κυβέρνηση.

Κάποιοι άλλοι, κρίνοντας από τις εξελίξεις, θεωρούν πιθανή μια αναγκαστική αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ, κάτι που φοβούνται πολλοί και κυρίως η παπανδρεϊκη πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί εντάσσουν την κίνηση των 75 με τη δημοσιοποίηση του κειμένου ακριβώς σε αυτό το στρατόπεδο.

«Η κοινωνία είναι στα όριά της»

Η “Κίνηση των 75″ σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «η κοινωνία τείνει σε οριακές καταστάσεις και μοιάζει όλο και περισσότερο με καζάνι έτοιμο να εκραγεί. Πολλές κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων τα δυόμιση εκατομμύρια νεόπτωχοι, οι 1,5 εκατ. άνεργοι και οι σχεδόν 1 εκατ. νέοι που δεν έχουν μπει ακόμη στην αγορά εργασίας, βρίσκονται στο κόκκινο λίγο πριν την μεγάλη ”έκρηξη”».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι τουλάχιστον παράδοξο, όπως επισημαίνουν, να μιλούν όλοι για καταπολέμηση της ανεργίας και ταυτόχρονα να γίνονται οριζόντιες απολύσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Δημόσιο.

Η Κίνηση θέτει τρεις προτεραιότητες: Εθνικό σχέδιο για την κοινωνική συνοχή, εθνική στρατηγική που θα δώσει προοπτική, άλλη πολιτική με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο.

Αξίζει να διαβάσει κάποιος αυτούσια την τελευταία παράγραφο της παρέμβασης της “Κίνησης των 75”

Η είσοδος άλλωστε του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση Σαμαρά, χωρίς πρώτα να έχουν συμφωνηθεί οι προϋποθέσεις και οι όροι αυτής της συμφωνίας, τραυματίζει την αξιοπιστία αυτής της συγκατοίκησης. Δεν ανήκει στην προοδευτική αντίληψη πρώτα να μοιράζονται οι καρέκλες και μετά να συμφωνούνται οι πολιτικές.

Οι δημοκρατικοί πολίτες αντιδρούν στην ταύτιση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, γιατί έχουν το ένστικτο της ανάγκης αναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης.
Απαιτούν, επίσης, να υπάρξει ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο διαφοροποίησης από τη Δεξιά, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, βέβαια, δεν προκύπτει με αποκλεισμούς και δεν εξαντλείται σε επιλεκτικές συγκολλήσεις κορυφής. Ούτε μπορεί να στοχεύει σε ικανοποίηση εγωκεντρικών σχεδιασμών επιβίωσης ή προσωπικής ανέλιξης μεμονωμένων στελεχών. Η αναγέννηση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης θα προκύψει κυρίως με συγκλίσεις μέσα στην κοινωνία. Με λαϊκή ενότητα πάνω σε ένα προοδευτικό πλαίσιο πολιτικών αλλαγών.

Για το σκοπό αυτό, οι συνυπογράφοντες το κείμενο, υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να κοπούν οι γέφυρες με την αριστερά χωρίς να τρέφει κανείς αυταπάτες. Είναι γνωστό όπως αναφέρουν πως αντιμετώπισαν το ΠΑΣΟΚ. Επιδιώκοντας να μας «κατασπαράξουν», να μας αφομοιώσουν, να μας καταστήσουν συμπληρωματικό μέγεθος. Αυτό το επιδιώκει τόσο η δεξιά όσο και η αριστερή συντήρηση.
Για αυτό δεν δίνουμε σε κανένα «λευκή επιταγή».