Το αλάτι "σκοτώνει" κάθε χρόνο 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους

cover
NewsRoom 24/08/2014 | 09:04

«Βόμβα» για την υγεία αποτελεί η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού. 'Ερευνα απέδειξε ότι η υπερκατανάλωση σχετίζεται με περισσότερους από 1,6 εκατ. θανάτους που συνδέονται με καρδιακά νοσήματα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την «Daily Telegraph».

Οι επιστήμονες βάσισαν τα αποτελέσματα αυτά στην ανάλυση 205 διαφορετικών μελετών για την πρόσληψη νατρίου σε χώρες με κατοίκους που αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού ενηλίκων. Επίσης αναλύθηκαν οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλατιού στην αρτηριακή πίεση και τις καρδιοπάθειες από επιπρόσθετες μελέτες.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι η μέση πρόσληψη νατρίου το 2010 ήταν 3,95 γραμμάρια ημερησίως (περίπου 9,8 γραμμάρια αλατιού), που είναι σχεδόν η διπλάσια από αυτή που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - έως δύο γραμμάρια νατρίου την ημέρα (5 γραμμάρια αλατιού). Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ουσιαστικά ότι ο ένας στους δέκα θανάτους παγκοσμίως από καρδιοπάθειες συνδέεται με την κατανάλωση νατρίου, σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που προτείνει ο ΠΟΥ.
 
Η έρευνα δεν απέδειξε ότι η μειωμένη κατανάλωση αλατιού μειώνει απαραίτητα τους θανάτους από καρδιοπάθειες, αλλά όπως ανέφερε ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, ο δρ Νταριούζ Μοζαφαριάν του Πανεπιστημίου Ταφτς των ΗΠΑ, «η υψηλή πρόσληψη νατρίου είναι γνωστό ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση, που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά», ανέφερε ακόμη η βρετανική εφημερίδα.

Το αλάτι που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, πάνω στο φαγητό ή περιλαμβάνεται σε τρόφιμα είναι με διαφορά η μεγαλύτερη πηγή νατρίου που καταναλώνει ο άνθρωπος. Η έρευνα δημοσιεύτηκε από το «New England Journal of Medicine» και έδειξε ότι οι Αμερικανοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο 3,6 γραμμάρια νατρίου την ημέρα.Η ημερήσια πρόσληψη νατρίου στην υποσαχάρια Αφρική κυμαίνεται κατά μέσο όρο σε 2,18 γραμμάρια και είναι από τις χαμηλότερες, ενώ στην Κεντρική Ασία φτάνει έως τα 5,5 γραμμάρια που είναι από τις υψηλότερες.

Σύμφωνα με την «Daily Telegraph», όπως σημείωσε ένας εκ των συντελεστών της μελέτης, ο Τζον Πάουλς από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, «ανακαλύψαμε ότι τέσσερις στους πέντε θανάτους σε όλο τον κόσμο αναλογούν σε υψηλότερη από την προτεινόμενη πρόσληψη νατρίου σε χώρες με μέσα και χαμηλά εισοδήματα». Και πρόσθεσε ότι η υιοθέτηση προγραμμάτων για τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού θα μπορούσε να προσφέρει έναν πρακτικό και φθηνό τρόπο για να μειωθούν οι πρόωροι θάνατοι ενηλίκων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ξεχωριστή έρευνα στην οποία ελήφθησαν υπόψη στοιχεία από 100.000 ανθρώπους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση άνω των 6 γραμμαρίων νατρίου ημερησίως (περίπου 15 γραμμάρια αλατιού) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Ο κίνδυνος θανάτου ή καρδιοπάθειας ήταν χαμηλότερος σε εκείνους που κατανάλωναν από 3 έως 6 γραμμάρια νατρίου την ημέρα (από 7,5 έως 15 γραμμάρια αλάτι) σημειώνει ακόμη ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας της Βρετανίας (NHS).

Μία ακόμη έρευνα ανέλυσε τα επίπεδα νατρίου στα ούρα περισσότερων από 100.000 ανθρώπων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συσχέτιση κατανάλωσης νατρίου και πίεσης ήταν μεγαλύτερη σε όσους έχουν υψηλή πίεση, στους γηραιότερους και σε όσους καταναλώνουν καθημερινά περισσότερα από 5 γραμμάρια αλατιού.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.