Αλαλούμ» με την εκεχειρία στη Γάζα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η εκεχειρία θα διαρκέσει αρκετές ώρες ενώ το πέρασμα της Ράφα αναμένεται να παραμείνει ανοικτό ως τις 17:00 (τοπική ώρα) σήμερα στο πλαίσιο μιας αρχικής επαναλειτουργίας του για μία ημέρα. Ωστόσο, όσο περνάει η ώρα υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες.

palaistini kosmos

Σε κατάπαυση του πυρός στη νότια Γάζα συμφώνησαν ΗΠΑ, Αίγυπτος και Ισραήλ από σήμερα στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), η οποία θα συμπέσει με το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, που συνδέει τον παλαιστινιακό θύλακα με την Αίγυπτο, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αιγυπτιακές πηγές.

Οι πηγές επεσήμαναν ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει αρκετές ώρες, αν και δεν διευκρίνισαν πόσες ακριβώς. Επίσης σημείωσαν ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν το πέρασμα της Ράφα να παραμείνει ανοικτό ως τις 17:00 (τοπική ώρα) σήμερα στο πλαίσιο μιας αρχικής επαναλειτουργίας του για μία ημέρα.

Ωστόσο,το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Ισραηλινός πρόεδρος Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνείται ότι υπάρχει εκεχειρία και άνοιγμα ανθρωπιστικής βοήθειας με αντάλλαγμα το να εξέλθουν οι ξένοι υπήκοοι από τη χώρα. Σύμφωνα επίσης με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, η Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα δεν επιβεβαιώνει την συμφωνία με την Αίγυπτο για το άνοιγμα του σημαντικού περάσματος που θα επιτρέψει να φύγουν χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι από την εμπόλεμη ζώνη.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός και η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ δεν έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες.

Την ίδια ώρα, η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα κλιμακώνεται. Περισσότεροι από 2.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα με επιδρομές, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Περισσότεροι από 600.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν μετακινηθεί μέχρι στιγμής στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας κοντά στην αιγυπτιακή συνοριακή πόλη al-Arish. Ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα περιέγραψαν μια άνευ προηγουμένου κατάσταση «ανθρωπιστικής κατάρρευσης».

Τα καταφύγια στη νότια Γάζα είναι υπερφορτωμένα, με ελλείψεις κρίσιμων προμηθειών, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ. «Δεν υπάρχουν διαθέσιμα καταφύγια στο νότο όσον αφορά τον αριθμό που έρχεται», δήλωσε στο UNTV η συντονίστρια του ΟΗΕ Λιν Χάστινγκς. Η Νότια Γάζα αντιμετωπίζει επίσης ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα, είπε.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αποκαθιστούν τα περιορισμένα αποθέματα νερού στη νότια Γάζα, μετά από επικοινωνία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Ωστόσο, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί πως τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται πως θα διαρκέσουν για μόλις 24 ώρες ακόμη.

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

Κασσελάκης 2

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

«Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία; Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα…