Αλαλούμ με τα εναέρια μέσα στο Λουτράκι: Έκαναν κύκλους αντί για ρίψεις επειδή δεν υπήρχε συντονιστικό αεροσκάφος

Αλαλούμ επικράτησε με το συντονισμό και τη διαχείριση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης στο πύρινο μέτωπο που ξέσπασε στο Λουτράκι Κορινθίας.

φωτια λουτρακι

Σύμφωνα με καταγγελίες στο documentonews.gr, για άγνωστο λόγο δεν υπήρξε εναέριος συντονισμός μεταξύ των αεροσκαφών που κατέφτασαν στο σημείο με αποτέλεσμα να επικρατήσει… χάος. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δυο από τα τέσσερα αεροσκάφη που έφτασαν στο Λουτράκι, σταμάτησαν να κάνουν ρίψεις λόγω έλλειψης συντονισμού και αποχώρησαν.

Όλα συνέβησαν το μεσημέρι της Δευτέρας. Αρχικά έσπευσαν στο πύρινο μέτωπο στο Λουτράκι δύο αεροσκάφη τύπου PZL, τα οποία πραγματοποίησαν εναέριες ρίψεις νερού. Στη συνέχεια αποχώρησαν και έφτασαν στο σημείο τέσσερα αεροσκάφη: δύο Canadair και δύο ελικόπτερα. Ωστόσο, στην περιοχή δεν υπήρχε εναέριος συντονισμός από κάποιο άλλο αεροσκάφος όπως προβλέπεται ώστε να κατευθύνει τα αεροσκάφη στην πυρόσβεση.

Ο εναέριος συντονισμός είναι απαραίτητος αφενός προκειμένου τα αεροσκάφη να επιτελέσουν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται το έργο της κατάσβεσης, με οδηγίες για το που θα πραγματοποιήσει το καθένα τις ρίψεις νερού ώστε να μην μπλέκονται μεταξύ τους και αφετέρου για να μην υπάρξει κίνδυνος να υπάρξει ατύχημα την ώρα που επιχειρούν υπό αντίξοες συνθήκες.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν είχε προβλεφθεί εναέριος συντονισμός με αποτέλεσμα δύο από τα τέσσερα αεροσκάφη να κάνουν κύκλους πάνω από την πυρκαγιά, δίχως να πραγματοποιήσουν ρίψεις. Λίγο μετά αποχώρησαν από το σημείο.

Δεν είναι και η μοναδική καταγγελία σχετικά με τον κάκιστο συντονισμό των εναέριων μέσων Πυρόσβεσης που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα. Νωρίς το μεσημέρι ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος εα, Ανδριανός Γκουρμπάτσης σε ανάρτησή του στο twitter κατήγγειλε ότι δύο αεροσκάφη τύπου Air Tractor ήταν σε εναέρια επιτήρηση.

Όταν λοιπόν ξεκίνησε η πυρκαγιά στον Κουβαρά τα αεροσκάφη αυτά ήταν ήδη στον αέρα, αλλά δεν επιχείρησαν να κατασβήσουν την πυρκαγιά και να προλάβουν την εξάπλωσή της. Ο λόγος ήταν ότι τα εν λόγω αεροσκάφη ήταν «σταθερής υδροληψίας», δηλαδή μπορούσαν να γεμίσουν νερό μόνο από το αεροδρόμιο.

Για τον λόγο αυτό, λίγο αργότερα δόθηκε εντολή να απογειωθούν δύο αεροσκάφη Air Tractor από Αγχίαλο τα οποία είναι αμφίβια και μπορούν να πάρουν νερό από θάλασσα για αεροπυρόσβεση.

Πηγή: Documentonews

«Κίτρινη κάρτα» των ΗΠΑ σε Νετανιάχου: Φρένο σε φορτίο με βόμβες προς το Ισραήλ

μπάιντεν

«Κίτρινη κάρτα» των ΗΠΑ σε Νετανιάχου: Φρένο σε φορτίο με βόμβες προς το Ισραήλ

Η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν έδωσε απάντηση στις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση…

Aναμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

παο finel

Aναμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

Ο μεγαλύτερος «άθλος» στη σύγχρονη ιστορία της Euroleague ολοκληρώθηκε και πλέον ο Παναθηναϊκός Aktor δίνει…