Newsroom

Newsroom

ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι θα καταψηφίσουν το "κούρεμα"

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αποφάσισε την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων. Ο γενικός γραμματέας Άντρος…

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αποφάσισε την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων. Ο γενικός γραμματέας Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως ετοιμάζεται πρόταση του κόμματος για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, ενώ ζήτησε οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών να γίνουν με οργανωμένο τρόπο και μέσα σε πολιτισμένο πλαίσιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν τόσο οι Οικολόγοι όσο και η ΕΔΕΚ, το Πολιτικό Γραφείο της οποίας αποφάσισε, επιπλέον, να προτείνει την επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου τόνισε πως η απόφαση των Βρυξελλών υπονομεύει την ασφάλεια των συναλλαγών, την ελευθερία των συμβάσεων και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο. Επίσης, επέκρινε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, υποστηρίζοντας πως όφειλε να ζητήσει χρόνο για διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις και να απορρίψει έναν ωμό εκβιασμό κι ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ξένο προς την κοινοτική πρακτική της διαβούλευσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την έγκριση των μέτρων απαιτούνται 29 ψήφοι σε σύνολο 56 βουλευτών, ωστόσο ο κυβερνών Δημοκρατικός Συναγερμός μπορεί να βασιστεί μόνο στους 20 βουλευτές του και προσβλέπει σε στήριξη του ΔΗΚΟ και του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ). Εάν δεν παραστούν όλοι οι βουλευτές, απαιτούνται οι μισές συν μία ψήφοι των παρευρισκομένων.