Newsroom

Newsroom

Άκαρπη η συνάντηση ΠΝΟ-Μουσουρούλη για το μέλλον των κινητοποιήσεων

‘Άκαρπη απέβη η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας Κωνστανίνου Μουσουρούλη και εκπροσώπων της ΠΝΟ, αναφορικά με το μέλλον των κινητοποιήσεων…

‘Άκαρπη απέβη η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας Κωνστανίνου Μουσουρούλη και εκπροσώπων της ΠΝΟ, αναφορικά με το μέλλον των κινητοποιήσεων των ναυτεργατών.

Η συνάντηση κράτησε περίπυο 2,5 ώρες. Ωστόσο η χρυσή τομή δε φάνηκε να βρέθηκε. Ο υπουργός ανέφερε ότι οι οφειλές προς τους εργαζόμενους θα καταβληθούν σε δύο δόσεις. Αύριο στις 10:00 το πρωί οι ναυτεργάτες θα συνεδριάσουν εκ νέου, προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΝΟ κήρυξε νέα 48ωρη απεργία από τις 06:00 της Δευτέρας μέχρι τις 06:00 της Τετάρτης, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις του κλάδου για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.

Νωρίτερα ο υπουργός Ναυτιλίας σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Α 9,89» απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο επιστράτευσης όσο διαρκεί ο διάλογος, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για τον τερματισμό της απεργίας.

Tα ναυτεργατικά σωματεία πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Πειραιά, στον Αγ. Διονύσιο, ενώ οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας.

Δεν αποκλείεται οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών στα λιμάνια να ενταθούν με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στους λιμένες. Το πρωί της Δευτέρας, πάντως, κατέπλευσε πλοίο με πάνω από 4.000 αγροτικά προϊόντα στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, ζήτησε τη σύμβολη των ακτοπλόοων για να εκτονωθεί η κρίση. Για το λόγο αυτό, συναντήθηκε το απόγευμα της Κυριακής με τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας. H Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αρνήθηκε να προσέλθει στην απογευματινή συνάντηση με τον υπουργό, θεωρώντας ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μια θετική απάντηση στα αιτήματα των ναυτεργατών.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, Μιχάλης Σακέλης, ο αντιπρόεδρος των διεθνών πλόων Σπύρος Πασχάλης και ο πρόεδρος της ΑΝΕΚ Γιάννης Βαρδινογιάννης.Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΕΝ όπου αναμένεται να εξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάλεσε για άλλη μία φορά την κυβέρνηση να επιλύσει τα προβλήματα των ναυτεργατών, καθώς με τις διατάξεις του νέου πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας θα οδηγηθούν άμεσα στην ανεργία και άλλοι Έλληνες ναυτικοί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), Αντώνης Νταλακογιώργος, σε δήλωσή του έκανε λόγο για αδιαλλαξία της κυβέρνησης πάνω στο πρόβλημα των ναυτεργατών και πρόσθεσε ότι με το σχέδιο νόμου καταργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες ναυτεργάτες, με αποτέλεσμα η ανεργία να εκτιναχθεί σε υψηλότερα ακόμη επίπεδα και τα ασφαλιστικά τους ταμεία να οδηγούνται με βεβαιότητα σε οικονομική κατάρρευση και χρεοκοπία.

Δεν τίθεται θέμα επιστράτευσης

“Όσο διαρκεί ο εποικοδομητικός διάλογος, θέμα επιστράτευσης δεν τίθεται”, ξεκαθάρισε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης.

Η διοίκηση της ΠΝΟ, με ανακοίνωσή της, μιλά για πλήρη επιτυχία της απεργίας, ενώ κάνει λόγο για συνεχιζόμενη αδιαλλαξία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου στο μείζον αίτημα των ναυτεργατών για την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου που όπως αναφέρει θα ξεκληρίσει τον κλάδο των ναυτεργατών και όλο το πλέγμα των νομικών κανόνων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, που τον συγκροτούν.

Ο κ. Μουσουρούλης, πάντως, εξέφρασε την πίστη του ότι θα επικρατήσει η λογική και ο διάλογος με την πλευρά των νευτεργατών θα οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα. “Αν δεν οχυρώνεται η κάθε πλευρά πίσω από τη δική της ρητορική , η λύση θα βρεθεί”, σημείωσε.

“Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας. Όλοι γνωρίζουν καλά τα προβλήματα του κλάδου, της ύφεσης, των δυσκολιών”, επεσήμανε ακόμα.

Θα συναντηθεί με Μουσουρούλη η ΠΝΟ

Δεκτή έκανε τελικά η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) την πρόσκληση του υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη για διάλογο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται πως στη συνάντηση που συγκάλεσε την Κυριακή το απόγευμα ο κ. Μουσουρούλης στο υπουργείο για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, ώστε να τερματιστεί η απεργία δεν προσήλθαν εκπρόσωποι της ΠΝΟ, θεωρώντας ότι θα έπρεπε πρώτα να υπάρξει μια θετική απάντηση στα αιτήματα των ναυτεργατών.

Γαλλία: Ακτιβιστές σκόρπισαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Video)

versailles

Γαλλία: Ακτιβιστές σκόρπισαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Video)

Τονίζοντας ότι «η πρόσβαση στα τρόφιμα είναι ένα δικαίωμα που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο»…

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

rafah

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και…

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες μετά από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

toyrkia

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες μετά από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

Πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα (6/07) στην περιοχή Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.