Newsroom

Newsroom

"Αισθητήρας φρεσκάδας" – ένα gadget που ανιχνεύει εάν το κρέας είναι φρέσκο

Διαστημική τεχνογνωσία στη διάθεση των καταναλωτών. Οι ερευνητές της China Aerospace Science and Industry Corp, του μεγαλύτερου κατασκευαστή πυραύλων στη χώρα, χρησιμοποίησαν την τεχνογνωσία τους στο σχεδιασμό και την παραγωγή ενός gadget που προορίζεται για νοικοκυριά, αλλά και για την αγορά τροφίμων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα China Daily.

5af0773e1dc524497f8b45a3

Ο μικρός «αισθητήρας φρεσκάδας» όπως το αποκαλούν οι προγραμματιστές του Ινστιτούτου Ραδιομετρίας και Μετρήσεων του Πεκίνου, είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που ανιχνεύει τη φρεσκάδα του κρέατος που πρόκειται να αγοράσει ή να μαγειρέψει ο καταναλωτής. Βασίζεται σε τεχνολογίες αισθητήρων και μετρήσεων που χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό καιρό στους πυραύλους και στον διαστημικό εξοπλισμό, αναφέρει η εφημερίδα.

« Εχει την ικανότητα να δείξει εάν το κρέας είναι φρέσκο ή όχι και τόσο, εάν πρέπει να μαγειρευθεί καλά, ή εάν έχει ήδη αλλοιωθεί» εξηγεί ο Νίου Γιε, μηχανικός στο Ινστιτούτο και υπεύθυνος για την κατασκευή του προϊόντος. Ειδικότερα ο χρήστης ανοίγει μία εφαρμογή στο κινητό του, στη συνέχεια τοποθετεί τη συσκευή πολύ κοντά στο κρέας για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Ο «αισθητήρας φρεσκάδας» συνδέεται με το κινητό μέσω Bluetooth. Ανιχνεύει και μετρά την παρουσία αμμωνίας και πτητικών οργανικών ενώσεων για τον προσδιορισμό της βακτηριολογικής δραστηριότητας σε άψητο κρέας. Στη συνέχεια αναλύει τα αποτελέσματα για να κρίνει τη φρεσκάδα του κρέατος και εμφανίζει την ετυμηγορία στο τηλέφωνο.

Το gadget μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους κρέας – χοιρινό, βοδινό, αρνίσιο, κοτόπουλο ακόμα και ψάρι. Η πρώτη έκδοση της συσκευής έχει ποσοστό ακρίβειας 80 με 90%, ενώ περαιτέρω αναβαθμίσεις στο υλικό και στην εφαρμογή θα αυξήσουν αυτό το ποσοστό. Σήμερα, οι καταναλωτές κρίνουν τη φρεσκάδα του κρέατος από τη μυρωδιά και την εμφάνιση. Ωστόσο επιτήδειοι έμποροι πάντα βρίσκουν τρόπο να ξεγελάσουν τον καταναλωτή. Το προϊόν θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στους καταναλωτές που αγοράζουν κρέας από πωλητές χωρίς άδεια, κοινή πρακτική στις αγροτικές περιοχές της Κίνας, και σε εκείνους που ξεχνούν να βάλουν το νωπό κρέας στο ψυγείο μόλις το αγοράσουν ή που θέλουν να μαγειρέψουν ένα κομμάτι που βρίσκεται στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο «αισθητήρας φρεσκάδας» είναι η πρώτη συσκευή αυτού του είδους που κατασκευάσθηκε από κινέζους επιστήμονες, αν και υπάρχουν πολλά παρόμοια προϊόντα διαθέσιμα στις ξένες αγορές. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να διοχετευθεί μαζικά στην αγορά της Κίνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξέφραγο αμπέλι οι εγκαταστάσεις του ΗΣΑΠ: Γύρισαν ταινία ερωτικού περιεχομένου σε σταθμό του Ηλεκτρικού!

omonoia3

Ξέφραγο αμπέλι οι εγκαταστάσεις του ΗΣΑΠ: Γύρισαν ταινία ερωτικού περιεχομένου σε σταθμό του Ηλεκτρικού!

Η ΣΤΑ.ΣΥ. προάγει τον… πολιτισμό και μάλιστα με διεθνείς παραγωγές

«Ποτέ δεν πήρα φακελάκι με 500 ευρώ» υποστηρίζει ο γιατρός του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Καλλιάνος

«Ποτέ δεν πήρα φακελάκι με 500 ευρώ» υποστηρίζει ο γιατρός του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Απάντηση δίνει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής που παρακολουθούσε τον πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου ότι αποδέχτηκε χρηματικό…

23 λόγους για τους οποίους θα κινηθεί δικαστικά για τον θάνατο του πατέρα του ο Γ. Καλλιάνος

kallianos

23 λόγους για τους οποίους θα κινηθεί δικαστικά για τον θάνατο του πατέρα του ο Γ. Καλλιάνος

Απευθυνόμενος στη διοίκηση του νοσοκομείου «Αττικόν», το Διοικητικό Συμβούλιο της Επαγγελματικής Ένωσης Αγγειοχειρουργών Ελλάδος (ΕΕΑΕ), στην…

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια έως και 10 μόρια σε συνεργασία με το ΚΔΒΜ Πελοποννήσου στη σχολική ψυχολογία και στην ειδική αγωγή

eikona2

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια έως και 10 μόρια σε συνεργασία με το ΚΔΒΜ Πελοποννήσου στη σχολική ψυχολογία και στην ειδική αγωγή

Η έναρξη των μαθημάτων του επόμενου κύκλου είναι 17 Μαΐου 2024.