Άιντε: Δεν βλέπω άμεσα οποιεσδήποτε εξελίξεις στο Κυπριακό

«Δεν έχω ακούσει τίποτα, που να υποδηλώνει ότι θα γίνει κάτι στο πολύ άμεσο μέλλον» σημείωσε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτήν τη στιγμή «διανύουμε μια περίοδο καταλαγιάσματος (cool off)».

Ο Νορβηγός διπλωμάτης σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο είπε ότι η έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ για τη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά θα είναι «ενδελεχής και ειλικρινής». Σημειώνεται ότι συντάκτης της έκθεσης θα είναι ο κ. ‘Αιντε και γι’ αυτό είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Για τους λόγους αποτυχίας στο Κραν Μοντανά ο ίδιος δήλωσε: «Πλησιάσαμε πιο κοντά στην ουσία, αλλά δεν νιώθαμε ότι είχαμε την ίδια εξέλιξη όσον αφορά το γενικό αίσθημα εμπιστοσύνης και ετοιμότητας. Κατορθώσαμε τις πρώτες ημέρες να συμφωνήσουμε ότι υπήρχαν έξι συγκεκριμένα ερωτήματα, που έπρεπε να διευθετηθούν: δύο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και τέσσερα για τα εσωτερικά θέματα».

«Όταν προσπαθήσαμε να ενώσουμε όλο το πακέτο μαζί, δεν ήταν δυνατόν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ με τη συγκατάθεση των συμμετεχόντων έκλεισε τη διάσκεψη, λέγοντας ότι δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα» ανέφερε ο κ. ‘Αιντε.

Σε ερώτηση για τις δημόσιες δηλώσεις του για «ανοίγματα» της ελληνοκυπριακής πλευράς και κατά πόσο δεν έχει τίποτα να πει για τις προτάσεις και τη συμπεριφορά της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Έσπεν ‘Αιντε ανέφερε ότι ο κ. Ακιντζί, ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί και η ομάδα του υπήρξαν «πολύ σοβαροί και πολύ προσηλωμένοι, και επεξεργάστηκαν πολλές ιδέες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς και στο Κραν Μοντανά».

Υπήρχαν, σημείωσε τέλος ο ίδιος, «ανοίγματα από την ελληνοκυπριακή πλευρά και υπήρχαν ανοίγματα από την τουρκοκυπριακή πλευρά».