Newsroom

Newsroom

Αίγυπτος: Εκατοντάδες ακτιβιστές έξω από την Σύνοδο COP27

Οι ακτιβιστές κατηγόρησαν το υψηλό κόστος μετακίνησης, διαμονής και περιορισμούς στην απομονωμένη πόλη για τον περιορισμό του αριθμού των διαδηλωτών.

cop27

Εκατοντάδες ακτιβιστές κάλεσαν τα βιομηχανικά έθνη να πληρώσουν για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και να επιταχύνουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το Σάββατο στη μεγαλύτερη διαμαρτυρία που έγινε μέχρι σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στην Αίγυπτο, αναφέρει το Associated Press.

Οι διαμαρτυρίες έχουν ως επί το πλείστον αποσιωπηθεί στη διάσκεψη, γνωστή ως COP27, η οποία λαμβάνει χώρα στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ.

Οι διαδηλωτές περνούσαν από τη «Γαλάζια Ζώνη» της διάσκεψης, η οποία θεωρείται έδαφος του ΟΗΕ και διέπεται από το διεθνές δίκαιο. Έψαλλαν, τραγούδησαν και χόρεψαν σε μια περιοχή όχι μακριά από όπου διεξάγονται συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για το κλίμα. Οι διαμαρτυρίες ήρθαν στο τέλος της πρώτης εβδομάδας της συνόδου κορυφής διάρκειας δύο εβδομάδων, όταν συνήθως η δράση διαμαρτυρίας στις συνόδους κορυφής για το κλίμα βρίσκεται στο μέγιστο.

«Πληρωμή για απώλεια και ζημιά τώρα», είπε ο Φράιντεϊ Νμπάνι ένας Νιγηριανός περιβαλλοντικός ακτιβιστής που ηγήθηκε μιας ομάδας Αφρικανών διαδηλωτών. Πολλοί διαδηλωτές, μαζί με αρκετές ευάλωτες χώρες, ζήτησαν οι πληρωμές για «απώλειες και ζημιές» ή η χρηματοδότηση για την πληρωμή των βλαβών που σχετίζονται με το κλίμα, να έχουν κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. «Η Αφρική κλαίει και οι άνθρωποι της πεθαίνουν», είπε ο Νμπάνι.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα. Οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι η ποσότητα των αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα πρέπει να μειωθεί σχεδόν στο μισό έως το 2030 για να επιτευχθούν οι στόχοι περιορισμού της θερμοκρασίας της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Οι ακτιβιστές φώναζαν «αφήστε τα στο έδαφος» αναφερόμενοι στην απόρριψή τους για τη συνεχιζόμενη εξόρυξη ορυκτών καυσίμων.

Την Παρασκευή, ορισμένοι ακτιβιστές επίκριναν την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και σήκωσαν ένα πορτοκαλί πανό που έγραφε «Άνθρωποι εναντίον Καυσίμων» προτού αφαιρεθούν. Ως αποτέλεσμα, ανακλήθηκε η πρόσβασή του ενός από τους ακτιβιστές, του Τζέικομπ Τζονς, στο συνέδριο.

«Είναι απλώς ένας πολύ καλός τρόπος για να φιμώσουν τις φωνές των ιθαγενών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Τζονς, μέλος των εθνών Akimelo’otham και Hopi στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο 39χρονος βετεράνος ακτιβιστής είπε ότι πήγε στην ομιλία για να διαμαρτυρηθεί για το νέο πρόγραμμα των ΗΠΑ για την ενθάρρυνση περισσότερων εταιρικών αγορών αντισταθμίσεων άνθρακα – ένα σχέδιο για τις εταιρείες να λαμβάνουν πιστώσεις για να ρυπαίνουν συμβάλλοντας στην απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Και αυτό που εξόργισε πραγματικά τον βετεράνο ακτιβιστή ήταν ότι ο Μπάιντεν ανέφερε τη γνώση και τις προσπάθειες των ιθαγενών στην ομιλία του.

Ήταν «ένα πολύ καλό χαστούκι στη δράση για το κλίμα», είπε ο Τζονς.

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

Κασσελάκης 2

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

«Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία; Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα…