Newsroom

Newsroom

AIDS: Ύποπτο παρασκήνιο εις βάρος της δημόσιας υγείας

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η αντιπαράθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ με το υπουργείο Υγείας σχετικά με τη χρηματοδότηση των κέντρων αναφοράς του AIDS.…

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η αντιπαράθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ με το υπουργείο Υγείας σχετικά με τη χρηματοδότηση των κέντρων αναφοράς του AIDS. Με ανακοίνωση του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατήγγειλε πως οι εξετάσεις ελέγχου και αναγνώρισης του ιού έχουν σταματήσει στα κέντρα, καθώς τα κονδύλια του υπουργείου Υγείας προς το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Πέτρος Πατούλης, μίλησε στο koutipandoras.gr και κατήγγειλε την υφυπουργό Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, για πάγωμα των κονδυλίων και παρακώλυση της διαδικασίας. “Ενώ έχουν εγκριθεί οι προϋπολογισμοί, εν τούτοις τα κονδύλια δεν έχουν απελευθερωθεί. Καμία άλλη φορά δεν υπήρχαν τέτοιες καθυστερήσεις, πρέπει να καταλάβουν στο υπουργείο πως υπάρχουν άνθρωποι επιρρεπείς στην ασθένεια που χρήζουν ελέγχου αλλά και ασθενείς που κινδυνεύει η υγεία τους”.

“Όλα βαίνουν καλώς” λέει το υπουργείο

Από την πλευρά της, η κ. Σκοπούλη ανέφερε πως “το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι υπεύθυνο για τη χρηματοδότηση στα κέντρα αναφοράς, όσον αφορά τις εξετάσεις διάγνωσης, επιβεβαίωσης της διάγνωσης και ένας έλεγχος κατάστασης του ιού. Το υπουργείο δίνει κάποια επιπλέον χρηματοδότηση, η οποία όμως εδώ και καιρό δεν χρησιμοποιούταν από το ΚΕΕΛΠΝΟ”.
“Τα λεφτά ζητήθηκαν πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2012, στο τέλος του οικονομικού έτους, όπου έκλειναν οι προϋπολογισμοί και εν τέλει, επειδή δεν αποδόθηκαν τα απαραίτητα αποδεικτικά εγκαίρως, δεν δόθηκαν. Ξαναζητήθηκαν το 2013, εγκρίθηκαν και είναι στη διαδικασία της απόδοσης”.

Τόνισε πως η χρηματοδότηση είναι 60.000 ευρώ, ποσό που το ΚΕΕΛΠΝΟ θα μπορούσε να διαθέσει το ίδιο και μετέπειτα να λάβει από το υπουργείο, εφόσον υπάρχει ανάγκη αγοράς των αντιδραστηρίων για τους ελέγχους.

Τα ερωτηματικά

Η κατάσταση θυμίζει παλαιότερες παρόμοιες περιπτώσεις, οι οποίες είχαν εγείρει ερωτήματα και για την νομιμότητα αλλά και για την ηθική τους.
Πριν από κάποια χρόνια, εμφανίστηκαν να κινδυνεύουν πολυμεταγγιζόμενα άτομα λόγω έλλειψης του μοριακού έλεγχου του αίματος με αποτέλεσμα σε χρόνο μηδέν το υπουργείου υγείας να υπογράψει υπέρογκες συμβάσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια αντιδραστηρίων.
Επίσης, η εν λόγω περίπτωση δεν διαφέρει σε πολλά από την υπερ-παραγγελία εμβολίων για την γρίπη Η1Ν1 όπου η Ελλάδα εμφανίστηκε να κινδυνεύει περισσότερο από τις άλλες χώρες με αποτέλεσμα να παραγγείλει υπερδιπλάσιες ποσότητες οι οποίες κατέληξαν (και έληξαν) στα υπόγεια. Αυτά τα πρόσφατα παραδείγματα αποκαλύπτουν τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονούν πίσω από τέτοιες καταστάσεις και πιέσεις.

Το μπαλάκι στον αέρα ενώ ζωές κινδυνεύουν

Παρόλα αυτά, η αντιπαράθεση του υπουργείου με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει οδηγήσει σε μια πικρή αλήθεια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που χρήζουν ιατρικής βοήθειας, η οποία είτε δεν είναι πλέον δωρεάν είτε δεν δύναται να δοθεί. Ο Άγγελος Χατζάκης είναι προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Αναφέρει πως αυτή τη στιγμή το ΚΕΕΛΠΝΟ αδυνατεί να αγοράσει αντιδραστήρια ή να χρηματοδοτήσει τους δωρεάν ελέγχους, με αποτέλεσμα τα περισσότερα κέντρα αναφοράς να χρεώνουν τους ελέγχους ή να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των φορέων.
“Πριν από 3 χρόνια δεν υπήρχε πρόβλημα. Τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Αναπόφευκτα, οι αναγκαίες ποσότητες αντιδραστηρίων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Εάν συνδυαστεί αυτό με την κρίση, καταλαβαίνετε που οφείλονται οι καθυστερήσεις. Υπάρχουν 6 με 7 χιλιάδες ασθενείς, που χρειάζονται τακτικά θεραπεία. Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων είναι για την παρακολούθηση των ήδη ασθενών, οπότε η έλλειψη χρημάτων μπορεί εύκολα να οδηγήσει στο θάνατο”.

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

σχολειο

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, συγγενείς συλληφθέντων που κρατούνται στην Ασφάλεια Πατρών, για την υπόθεση…

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

Ακρίτα

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

«H δήλωση του βουλευτή («εκλιπαρεί» υπουργό να…μεσολαβήσει) είναι ηθικά και πολιτικά ελεγκτέα», αναφέρει με εμφατικό…

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

ΜΑΤπΡέντη

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας ακόμη εκ των πέντε ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης των χουλιγκαν…