Newsroom

Newsroom

Φωτιά στα Βίλια: Ελεγχόμενο πλέον το πύρινο μέτωπο (Εικόνες/ Bίντεο)

Συνεχής ενημέρωση: Ελεγχόμενο πλέον το πύρινο μέτωπο στην φωτιά των Βιλίων με ενεργές εστίες όμως όχι κοντά στον οικισμό.

5359381

Δραματικές ώρες στα Βίλια τα οποία έχουν περικυκλωθεί από το πύρινο μέτωπο. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις από το μεσημέρι της Τετάρτης έχουν οδηγήσει τη φωτιά στα πρώτα σπίτια του οικισμού. Oι δυνάμεις της πυροσβεστικής και οι εθελοντές συνεχίζουν τη μάχη ούτως ώστε να αναχαιτίσουν την πορεία του πύρινου μετώπου.

Ελεγχόμενο πλέον το πύρινο μέτωπο στην φωτιά των Βιλίων με ενεργές εστίες όμως όχι κοντά στον οικισμό: Με την κατεύθυνση του μετώπου γύρω από περιοχές που είχε περάσει ξανά και νοητά προς Οινόη ενώ με την αναμενόμενη αλλαγή των ανέμων πιθανόν να στραφεί από το πρωί και μετά πάλι με κατεύθυνση την Μάνδρα.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν όλες οι επίγειες δυνάμεις στην μεγάλη πυρκαγιά στα Βίλια.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική οι δυνάμεις που είχαν δημιουργήσει «τείχος» γύρω από το χωριό των Βιλίων κατάφεραν το απόγευμα να αποτρέψουν την πυρκαγιά να φθάσει στα σπίτια ωστόσο είναι σε εξέλιξη με διάσπαρτες εστίες.

Το θετικό είναι ότι αυτήν την ώρα δεν φυσάει ενώ την νύχτα αναμένεται ότι οι άνεμοι που επίσης δεν θα είναι ισχυροί θα γυρίσουν σε βορειοανατολική κατεύθυνση γεγονός που σημαίνει ότι θα στρέψουν την πυρκαγιά προς τα καμένα.

Όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης, εθελοντές, οι Πολωνοί πυροσβέστες, με την συνδρομή του στρατού καθώς και υδροφόρων και μηχανημάτων της Περιφέρειας επιχειρούν συνεχώς ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν και τα εναέρια μέσα.

Τα προηγούμενα 24ωρα πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις στους οικισμούς: Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα, Θέα, Πανόραμα, Αγία Σωτήρα. Μάλιστα εκκενώθηκε και ένα γηροκομείο που είναι κοντά στην Αγία Σωτήρα και σύμφωνα με πληροφορίες χρειάστηκε να γίνει και ειδική επιχείρηση εκεί γιατί κάποιοι τρόφιμοι είχαν κολλήσει Covid-19 και σε Άγιο Γεώργιο, Αγία Παρασκευή, Κρύο Πηγάδι, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι και Βενίζα.

21:29 Έχουν καεί δυο σπίτια: Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Βασίλη Κόκκαλη, αντιπεριφερειάρχη Αττικής, στο Open TV, η φωτιά έχει κάψει δύο σπίτια.

Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν με το τελευταίο φως της ημέρας και πλέον το δύσκολο έργο της προσπάθειας οριοθέτησης της πυρκαγιάς πέφτει στις πλάτες των πυροσβεστών και των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται σε επιφυλακή.

Εναέρια μέσα προσπαθούν να επιχειρήσουν ακόμη παρά τον έντονο καπνό, σε λίγο θα αναλάβουν αποκλειστικά οι επίγειες δυνάμεις με 149 οχήματα.

Επαρχιακή οδός Οινόης και Βιλίων: Η φωτιά δεν απειλεί προς το παρόν τον οικισμό, είναι ελεγχόμενη και καίει στο πευκόδασος. Οι κάτοικοι παρακολουθούν την εξέλιξή της ελπίζοντας να μην επεκταθεί προς τα σπίτια.

Όπως αναφέρεται οι πυροσβέστες έχουν παραταχθεί στα σπίτια αναμένοντας εντολές να ριχτούν στη μάχη ενώ, ο καπνός είναι τόσο έντονος που επικρατεί σκοτάδι γεγονός που απαγορεύει στα Canadair να πετάξουν και να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού.

«Αυτή τη στιγμή δίνεται η μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, σπίτια, περιουσίες. Απευθύνουμε έκκληση σε όποιον μπορεί (δήμοι, ιδιώτες, εταιρείες) να συνδράμει, όσο το δυνατόν νωρίτερα, στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Βίλια. Για να μπορέσουμε να σώσουμε, ως κοινωνία, ό,τι μπορεί να σωθεί», δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης από τα Βίλια, όπου βρέθηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει εισήγηση για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων καθώς πλησιάζουν απειλητικά οι φλόγες τα Βίλια.

Πολλοί ωστόσο, είναι εκείνοι που μένουν πίσω για να συνδράμουν το έργο της περιχοήες καθώς το μέτωπο θεωρείται δύσβατο και η γνώση της περιοχής από τους κατοίκους θεωρείται σημαντική.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι, ότι όπως δήλωσε πρώην δημοτική σύμβουλος των Βιλίων στο δελτίο ειδήσεων του Open οι φλόγες έφτασαν 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του οικισμού με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να κάνουν αγωνιώδεις προσπάθειες να σώσουν τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέχρι το απόγευμα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική τα εναέρια μέσα ενισχύθηκαν τις τελευταίες ώρες και πλέον επιχειρούν 9 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη.

Στο σημείο επιχειρούν συνολικά 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων 9 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Με δραματικό τόνο περιέγραψε στην ΕΡΤ την κατάσταση ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης τονίζοντας ότι η φωτιά εκτείνεται σε μεγάλο μήκος. «Η φωτιά έχει βρει ένα πολύ πυκνό δάσος που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε και καίει. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Μιλάμε για ένα μέτωπο με πάρα πολύ μεγάλη περίμετρο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επίγειας πρόσβασης και δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τα εναέρια, περιμετρικά, στο σύνολό της (…)», ανέφερε.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης

Nωρίς το πρωί, η φωτιά έχει «κατέβει» χαμηλά και σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ απέχει 200 με 300 μέτρα από τους οικισμούς, σε πευκόφυτες περιοχές με αρκετά σπίτια μέσα στα πεύκα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κίνδυνος επικεντρώνεται στον Προφήτη Ηλία, καθώς η φωτιά εκτείνεται σε μια πολύ μεγάλη απόσταση καθώς όλη η κορυφογραμμή του βουνού φλέγεται.

Στο δρόμο προς τον οικισμό Θέα, τα πυροσβεστικά δεν μπορούν να ανέβουν στο βουνό για να επιχειρήσουν καθώς η περιοχή είναι δύσβατη.

Χάρη στις επίγειες αλλά και τις εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν ασταμάτητα χθες, η φωτιά έχει απομακρυνθεί από τον οικισμό στα Βίλια και καίει στην κορυφογραμμή. Λόγω του ανάγλυφου της περιοχής, η μόνη ελπίδα είναι τώρα η φωτιά να κινηθεί πιο χαμηλά, ώστε τα εναέρια μέσα, που ήδη σηκώθηκαν για να ριχθούν στη μάχη, να μπορέσουν να κάνουν ρίψεις.

Όπως είπε στο OPEN TV η κυρία Μαρία, κάτοικος στον οικισμό Θέα, γύρω στις 4 το πρωί ήρθαν εθελοντές και «μας εξανάγκασαν να εγκαταλείψουμε Μέχρι να βγούμε, κατέβαινε η φλόγα το βουνό Ποιος θέλει να εγκαταλείψει το σπίτι του τέτοιες ώρες Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί άφησαν τη φωτιά να ξεφύγει τόσο».

Ένας άλλος κάτοικος της περιοχής, ο κύριος Κώστας, περιέγραψε: «Πιστεύαμε ότι θα έσβηναν χθες τη φωτιά σήμερα είναι πολύ δύσκολα. Νιώθουμε αδικημένοι γιατί υπάρχουν πυροσβέστες και δεν μπορούν να πλησιάσουν τη φωτιά. Νιώθουμε εγκαταλελειμμένοι».

Ο Σωκράτης Βασιλείου, επικεφαλής Εθελοντών είπε «ό,τι μπορούμε να δώσουμε θα το κάνουμε».«Ήμασταν τυχεροί χθες το απόγευμα γιατί ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κατάλαβε τη σοβαρότητα και έτσι σώθηκε η πόλη.το μέτωπο έφυγε από εμάς», σημείωσε ο Κώστας Μακρυνόρης, πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων.

Len Champions League: Πρόκριση θρίλερ για τον Ολυμπιακό επί της Μπαρτσελονέτα -Θα βρεθεί στο final-4 της Μάλτας (video)

ΟΣΦΠ Πόλο 3

Len Champions League: Πρόκριση θρίλερ για τον Ολυμπιακό επί της Μπαρτσελονέτα -Θα βρεθεί στο final-4 της Μάλτας (video)

Ο Ολυμπιακός κέρδισε μέσα στην Ισπανία την Μπαρτσελονέτα για την 5η αγωνιστική του Β΄ ομίλου…

Τελεσίγραφο του Iσραήλ: Μια εβδομάδα προθεσμία στη Χαμάς για τους ομήρους αλλιώς επιτίθεται στη Ράφα

tanks israel

Τελεσίγραφο του Iσραήλ: Μια εβδομάδα προθεσμία στη Χαμάς για τους ομήρους αλλιώς επιτίθεται στη Ράφα

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλεί εδώ και μήνες να εισέλθει στη Ράφα.