Newsroom

Newsroom

"Αγανακτισμένοι" από 82 χώρες ένωσαν τη φωνή τους

Κινητοποιήσεις σε 951 πόλεις, σε κάθε γωνιά της Γης. Δυναμικό “παρών” από το κίνημα “Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ” στη Νέα…

Κινητοποιήσεις σε 951 πόλεις, σε κάθε γωνιά της Γης. Δυναμικό “παρών” από το κίνημα “Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ” στη Νέα Υόρκη. Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Ρώμης. Επτά πορείες στη Μαδρίτη. Ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μίλησε στους Λονδρέζους διαδηλωτές

Τον καπιταλισμό έχουν βάλει στο στόχαστρο οι “Αγανακτισμένοι” της Γης.

Από την Τανζανία έως τη Χαβάη διαδηλώσεις με σύνθημα “Ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή” πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε 951 πόλεις, σε 82 χώρες, με τους “Αγανακτισμένους” να διατρανώνουν την αντίθεσή τους στην απληστία και την οικονομική ανισότητα.

Σοβαρά επεισόδια, τα χειρότερα των τελευταίων ετών, σημειώθηκαν στη Ρώμη, ενώ στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στην Πλατεία Τάιμς Σκουέρ, όπου το κίνημα “Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ” έδινε δυναμικό “παρών”, οι Αρχές προχώρησαν σε 88 συλλήψεις. Στο Σικάγο 175 διαδηλωτές έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας.

Στη Ρώμη, αν και ο κύριος όγκος των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών κινήθηκε στους δρόμους ειρηνικά, το κέντρο της “αιώνιας πόλης” μετατράπηκε προχθές σε πεδίο μάχης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Ρώμης, Τζιάνι Αλμάνο, οι ζημιές στη δημόσια περιουσία κατά το “Σάββατο της τρέλας” ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και εκτοξευτήρων νερού προκειμένου να διαλύσει ομάδες κουκουλοφόρων, οι οποίες νωρίτερα έβαλαν φωτιά σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 130. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι καταδίκασε τα επεισόδια, τονίζοντας ότι οι υπαίτιοι θα πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στο Μιλάνο, όπου φοιτητές εισέβαλαν στα γραφεία της Goldman Sachs γράφοντας συνθήματα όπως “δώστε μας λεφτά” στους τοίχους, ενώ μια δεύτερη ομάδα επιτέθηκε με αβγά στο κτίριο της UniCredit.

Μεγάλη διαδήλωση έγινε και στην Ισπανία. Στη Μαδρίτη πραγματοποιήθηκαν περίπου επτά πορείες και όλες κατέληξαν στην Πουέρτα ντελ Σολ.

Συλλήψεις
Μαζικές διαδηλώσεις σημειώθηκαν σε πολλές αμερικανικές πόλεις, ενώ οι Αρχές στη Νέα Υόρκη συνέλαβαν 88 μέλη του κινήματος “Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ”.

Στη Βρετανία, το κίνημα “Καταλάβετε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου” πραγματοποίησε μεγάλη κινητοποίηση ξεκινώντας από την Πλατεία Πατερνόστερ, κοντά στα γραφεία της Bank of America.

Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν τελικά στην πλατεία μπροστά από τον καθεδρικό ναό υπό αστυνομική παρακολούθηση, όταν ξαφνικά ανέβηκε στα σκαλιά και μίλησε στο πλήθος ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, φορώντας μάσκα του Γκάι Φοκς, την οποία οι αστυνομικοί του ζήτησαν να βγάλει. Η αστυνομία τον κράτησε για 15 λεπτά και στη συνέχεια τον άφησε ελεύθερο, οπότε αυτός μίλησε στο πλήθος για τον ενοχλητικό ιστότοπο και την οικονομική κρίση.

Στο Βερολίνο διαδήλωσαν περίπου 4 χιλιάδες άνθρωποι, άλλοι πέντε χιλιάδες ξεχύθηκαν στους δρόμους της Φρανκφούρτης, ενώ πολλοί από αυτούς διαδήλωσαν έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Ν. Ζηλανδίας, ενώ περισσότεροι από δύο χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν έξω από τράπεζες στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Στο Τόκιο, πλήθος κόσμου διαμαρτυρήθηκε για την πυρηνική ενέργεια αλλά και την οικονομική κρίση, ενώ στις Φιλιππίνες οι “Αγανακτισμένοι” κατήγγειλαν την αμερικανική ιμπεριαλιστική πολιτική.

Στο Σεράγεβο εκατοντάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους κρατώντας φωτογραφίες του Τσε Γκεβάρα, οι οποίες κυριαρχούσαν μαζί με παλιές σοβιετικές σημαίες και το σύνθημα “θάνατος στον καπιταλισμό”.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

ΑΘΗΝΑ
“Δεν είμαστε εμπορεύματα”

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία Συντάγματος, με αφορμή το κάλεσμα των “αγανακτισμένων” για παγκόσμια αλλαγή και αληθινή δημοκρατία. Νέοι αλλά και μεγαλύτεροι, οικογένειες με τα παιδιά τους, φοιτητές και εργαζόμενοι συνέρρευσαν στην κεντρική πλατεία της Αθήνας για να διαδηλώσουν πως “δεν είμαστε εμπορεύματα στα χέρια πολιτικών και τραπεζιτών” και να εκφράσουν την οργή τους για την καταιγίδα των κυβερνητικών μέτρων που στρέφονται κατά μισθωτών και συνταξιούχων.

Δρώμενα
Διάφορα δρώμενα, όπως ανθρώπινες αλυσίδες κ.ά., πραγματοποιήθηκαν από τους συγκεντρωμένους, προβολές και ζωντανές συνδέσεις ένωσαν το Σύνταγμα με το Κίνημα των Πλατειών σε όλο τον κόσμο, ενώ ακολούθησε συναυλία με διάφορους καλλιτέχνες. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική, ενώ οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ειρηνικό κλίμα.

Η συγκέντρωση των Ελλήνων “αγανακτισμένων” ήταν ένα τμήμα μόνο της παγκόσμιας διαμαρτυρίας που απλώθηκε στις πλατείες εκατοντάδων πόλεων ανά τον κόσμο.