Αδυνατεί ο Ψυχάρης να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή

Την αδυναμία του Σταύρου Ψυχάρη να εξεταστεί και να καταθέσει ενώπιών της έκρινε η Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ της Βουλής. Όπως έκριναν τα μέλη της Επιτροπής, ο εκδότης δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις.

57a1cede1dc5243c1c8b4c41

Ο Σταύρος Ψυχάρης, όπως φάνηκε από την παρουσία του στην Εξεταστική, αντιμετωπίζει προβλήματα προφορικής επικοινωνίας και όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελλος, κρίθηκε αδύνατη η παροχή απαντήσεων στα ερωτήματα και η διεξαγωγή διαλόγου.

Την πρόταση να μην εξεταστεί ο Ψυχάρης έκανε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελλος. Την πρόταση υποστήριξαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ διαφώνησε η Χρυσή Αυγή.

Σημειώνεται πως ο εκδότης του ΔΟΛ αν και είχε επικαλεστεί τη Δευτέρα, λόγους υγείας για να μην παραστεί στην κατάθεσή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, τελικώς προσήλθε προκειμένου να καταθέσει ο ίδιος.

Ο Σταύρος Ψυχάρης είχε υποβάλλει εγγράφως το αίτημά του να μην καταθέσει ο ίδιος, επισυνάπτοντας και ιατρική γνωμάτευση η οποία ανέφερε πως παρουσιάζει σημαντική δυσκολία στην εκφορά λόγου, κίνησης και ισορροπίας. 

Όπως αποφάσισε τελικώς, η Εξεταστική Επιτροπή, στη θέση του Σταύρου Ψυχάρη θα προσέλθει για να καταθέσει ως εκπρόσωπος του ΔΟΛ, ο Παναγιώτης Ψυχάρης.

Ψυχάρης: Δεν θα σας απαντήσω για τα δάνεια ΔΟΛ και ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, ο Σταύρος Ψυχάρης κλήθηκε για τα πρακτικά να δηλώσει τα προσωπικά του στοιχεία. Ο εκδότης φάνηκε πως αντιμετωπίζει εμφανή δυσκολία στην εκφορά του λόγου. Στη συνέχεια διαβάστηκε έγγραφη επιστολή του στην οποία εξηγούσε τους λόγους που αρχικώς είχε ζητήσει να μην προσέλθει στην Εξεταστική Επιτροπή αλλά μετέπειτα άλλαξε γνώμη.

Όπως έγραφε στην επιστολή του προς την Εξεταστική Επιτροπή ο Ψυχάρης, έχει «δαμάσει μια ήπια μορφή πάρκισον» ενώ έχει υποβληθεί και σε εγχείρηση καρδιάς στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

Σύμφωνα με την επιστολή Ψυχάρη, ο ίδιος αποφάσισε να προσέλθει τελικά στην Εξεταστική Επιτροπή εξαιτίας των όσων γράφτηκαν στο διαδίκτυο. Μάλιστα έκανε λόγο για «ορυμαγδό σχολίων» που τον περιέγραφαν ως «μέλλοντα μακαρίτη» και ο ίδιος ήρθε τελικά «εις χάρη των απίστων Θωμάδων».

Βέβαια, ο εκδότης έκανε λόγο στην επιστολή του πως είχε ζητήσει να αναβληθεί η παρουσία του στην Εξεταστική, κάτι το οποίο όμως δεν είναι αληθές, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελλος, καθώς δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο αίτημα (σ.σ για αναβολή της εξετάστης) από τον ίδιο τον Ψυχάρη.

Ο Ψυχάρης ξεκαθάρισε μέσω της επιστολής του ότι δεν προτίθεται να απαντήσει σε ερωτήσεις που θα αφορούν τη δανειοδότηση του ΔΟΛ, επικαλούμενος ποινική δίωξη εις βάρος του. Όπως είπε έχει ήδη καταθέσει ανωμοτί και είναι κατηγορούμενος. Σχετικά με τη δανειοδότηση του ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ, είπε πως δεν πρόκειται να απαντήσει σε καμία ερώτηση για το περιεχόμενο της οποίας δεν το γνωρίζει ή δεν έχει χειριστεί προσωπικά την υπόθεση. Όπως είπε, μπορεί να απαντήσει εγγράφως για κάποια ζητήματα με τη βοήθεια ειδικών.



«Ένταση» μεταξύ βουλευτών για την ιατρική γνωμάτευση

Ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την ιατρική γνωμάτευση που επισύναψε ο Σταύρος Ψυχάρης στην πρώτη του επιστολή, με την οποία δήλωνε αδυναμία να παραστεί εξαιτίας προβλημάτων υγείας.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης έκανε λόγο για επικοινωνιακά τεχνάσματα και «θέατρο» από πλευράς Ψυχάρη ο οποίος προσκόμισε χαρτί, όπως πρόσθεσε, το οποίο δεν ήταν δημόσιου νοσοκομείου άρα, έπρεπε να εξεταστεί κανονικά.

Όπως είπε ο Κασιδιάρης, ο καθένας θα μπορεί από εδώ και στο εξής να επικαλεστεί μια ιατρική γνωμάτευση ενός ιδιώτη γιατρού για να μην παραστεί προς εξέταση στην Επιτροπή.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής, Σπύρος Λάππας, τόνισε ότι όντως υπάρχει αδυναμία του μάρτυρα να εξεταστεί και συμφώνησε με την πρόταση του προεδρείου (Σ. Φάμελλος) να μην καταθέσει ο Ψυχάρης.

Από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας, ο Μάκης Βορίδης υπογράμμισε ότι βασικό στην εξέταση κάθε μάρτυρα είναι να μπορεί να επικοινωνεί αποτελεσματικά τη σκέψη του. Στην περίπτωση Ψυχάρη, όπως τόνισε, δεν ισχύει αυτό, αφού φάνηκε και από το γεγονός ότι δεν μπορούσε εξαρχής να αναγνώσει ο ίδιος την επιστολή του προς την Εξεταστική Επιτροπή.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως μπορεί ο Σταύρος Ψυχάρης να εξεταστεί γραπτώς και να έρθει στην Επιτροπή να καταθέσει για το ΔΟΛ, ο Παναγιώτης Ψυχάρης. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξήρε τον Ψυχάρη επισημαίνοντας ότι τον τιμά που θέλησε να συνεχίσει με την εξέτασή του, παρά τα εμφανή προβλήματα επικοινωνίας που έχει.

Το ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως η επιστολή Ψυχάρη αναδεικνύει πόσο σοβαρά είναι τα ζητήματα εξαιτίας των οποίων δεν είναι σε θέση να καταθέσει ενώ κάλεσε το προεδρείο να προστατεύει την αξιοπρέπειά της Επιτροπής και να διακόψει την εξέταση του μάρτυρα καθώς δεν γίνεται να «κοροϊδευόμαστε» μεταξύ μας.

Από το Ποτάμι, ο Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε πως θα ήταν κωμωδία εάν συνέχιζε η Επιτροπή κάτω από αυτές τις συνθήκες την εξέταση Ψυχάρη και συμφώνησε με το ΚΚΕ πως πρέπει να προστατευτεί η αξιοπρέπεια της Επιτροπής. «Ο Ψυχάρης μπορεί να θέλει να απαντήσει, εμείς όμως δεν μπορούμε να ακούσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Ο Δημήτρης Καμμένος, όντας αντιπρόεδρος της Επιτροπής, συμφώνησε με την πρόταση να διακοπεί η εξέταση Ψυχάρη, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για εγωισμό από πλευράς του εκδότη. Όπως είπε, τα «ήξεις αφήξεις» του Ψυχάρη δεν είναι σωστά και σοβαρά και μπορούν να αποδείξουν ως ένα βαθμό των εγωισμό των μετόχων που «άφησαν ένα κανάλι να φουντάρει».

Ο Νίκος Νικολόπουλος έκρινε τη στάση του Σταύρου Ψυχάρη ο οποίος ναι μεν επικαλέστηκε την προφανή δυσχέρειά του να απαντήσει προφορικά, αλλά στην επιστολή του ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει για τα δάνεια ΔΟΛ και ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ. «Θα πρέπει να ζητήσουμε από εκείνον που θα έρθει εδώ και χωρίς δικαιολογίες και προσκόμματα, να απαντήσει με η χωρίς τη γάτα των Ιμαλάιων», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής. 

Πριν διακοπεί η συνεδρίαση, επικράτησε ένταση για ακόμη μια φορά, όταν ο Σωκράτης Φάμελλος πήρε ξανά το λόγο τονίζοντας ότι κύριο μέλημα της Επιτροπής είναι να προστατεύσει η ίδια τη σοβαρότητά της αλλά και τους μάρτυρες. Στο σημείο που είπε ότι θα έπρεπε κανονικά να ξεκινήσει η διαδικασία θέτοντας ένα ερώτημα στον εκδότη, ο Ανδρέας Λοβέρδος επενέβη έντονα, λέγοντας ξανά και ξανά πως δεν πρέπει η Επιτροπή να ρωτήσει τίποτα τον Σταύρο Ψυχάρη και να μην ξεκινήσει η διαδικασία. 

Τη στιγμή εκείνη, επενέβη ο Ηλίας Κασιδιάρης, λέγοντας πως ο Ψυχάρης “παίζει θέατρο” και θα πρέπει να ξεκινήσει κανονικά η διαδικασία και να του απευθυνθούν ερωτήσεις από όλα τα μέλη.

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

mixaloliakos

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

Το δικαστήριο όφειλε να εξετάσει αν ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων,…

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του