Newsroom

Newsroom

Αδιέξοδο για το Brexit

Σε αδιέξοδο μοιάζει να οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις για τη μετά-Brexit εποχή μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου καθώς το χάσμα παραμένει στα ζητήματα της αλιείας, στους κανόνες ανταγωνισμού και στην επίλυση μελλοντικών διαφωνιών, μόλις τρεις εβδομάδες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου.

brexit ap photo 580x353 1

Ωστόσο, παρά τη διάσταση απόψεων, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Μπόρις Τζόνσον αποφάσισαν να συναντηθούν από κοντά σε μια απέλπιδα προσπάθεια επίτευξης εμπορικής συμφωνίας.

«Με τον Μπόρις Τζόνσον κάναμε απολογισμό των διαπραγματεύσεων. Οι όροι για μια συμφωνία δεν υπάρχουν λόγω διαφορών σε κρίσιμα ζητήματα. Ζητήσαμε από τους επικεφαλής διαπραγματευτές μας να ετοιμάσουν μια επισκόπηση των διαφορών για μια κατ’ ιδίαν συζήτηση τις επόμενες ημέρες» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν το οποίο ανάρτησε στον λογαριασμό της στο twitter η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μετά από τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Μπόρις Τζόνσον συμφωνήθηκε ότι παραμένουν «σημαντικές διαφορές» και ότι θα συζητήσουν από κοντά στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters τόνισαν ότι σήμερα, ουσιαστικά δεν υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες ενώ άλλες πηγές ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές μάλλον απομακρύνθηκαν από το ενδεχόμενο συμφωνίας.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ανώτερη πηγή της βρετανικής κυβέρνησης έκανε λόγο για «μεγάλη πιθανότητα» να μην επιτευχθεί συμφωνία σημειώνοντας ότι από την Παρασκευή δεν έχει σημειωθεί πρόοδος.

Στο ίδιο μήκος κύμαμτος και το BBC, το οποί αναφ΄ρει ότι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τζόνσον και φον ντερ Λάιεν «φαίνεται ότι δεν άλλαξαν και πολλά».

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Σάιμον Κόβενι, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Τετάρτη είναι «αυστηρή προθεσμία» για την επίτευξη συμφωνίας και ότι απαιτείται «πολιτική παρέμβαση από τα ανώτατα κλιμάκια» για να αρθεί το αδιέξοδο.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη