Άδειασμα υπουργών, το αγαπημένο καλοκαιρινό χόμπι του πρωθυπουργού

Φιλοτεχνώντας το προφίλ του «παρεμβατικού» πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τσαλαπατά ασύστολα την εικόνα της ίδιας του της ομάδας

4979596

Την τάση του να «αδειάζει» σχεδόν κάθε υπουργό της κυβέρνησής του για να καταφέρει να φιλοτεχνήσει το προφίλ του επιβεβαίωσε -και με το παραπάνω- τις τελευταίες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καθώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού φουσκώνει επικίνδυνα και η τουριστική περίοδος τελειώνει, τόσο πιο έντονη φαίνεται πως γίνεται η πίεση για γενναίες αποφάσεις και σοβαρό προγραμματισμό με σχέδιο.

Επειδή όμως η πίεση φέρνει πανικό, η ασυνεννοησία μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού φαίνεται να φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα. 

Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να αδειάσει τουλάχιστον τέσσερα (4) υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του, και μάλιστα για σοβαρά θέματα μάλιστα που άπτονται της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Νίκη Κεραμέως: Η υπουργός Παιδείας ήταν κατηγορηματική για την υποχρέωση των γονιών να εξασφαλίσουν μάσκες για τα παιδιά τους που θα πηγαίνουν στο σχολείο: «Για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας έχει δοθεί εντολή σε πάρα πολλούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ο.κ. Επαφίεται στον καθένα να φροντίσει για την προμήθεια της μάσκας, όπως ακριβώς γίνεται και σε τόσους άλλους χώρους όπου έχει καταστεί υποχρεωτική χρήση της μάσκας», δήλωσε η Νίκη Κεραμέως, προφανώς εκφράζοντας τη θέση της κυβέρνησης και λάμβάνοντας πλήθος επικρίσεων για αυτήν ακριβώς την κυνικότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Όμως ως προστάτης, ο ίδιος ο πρωθυπουργός σήμερα ανακοίνωσε την παροχή δωρεάν μασκών στους μαθητές μόλις ανοίξουν τα σχολεία.

Αναστασία Γκίκα: Για το ίδιο θέμα, το «άδειασμα» αφορούσε και τη ΓΓ του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα, η οποία είχε δηλώσει: «Οι μάσκες είναι ένα προσωπικό εργαλείο. Οι μάσκες πλένονται, μπορεί να είναι υφασμάτινες να πλένονται. Τη μία μέρα να φοράει ο μαθητής τη μία ή να έχει δύο στην τσάντα του και να τις αλλάζει. Είναι κάτι προσωπικό. Νομίζω δεν τίθεται θέμα. Είναι ένα προσωπικό είδος».

Χρήστος Σταϊκούρας: Όταν ο υπουργός Οικονομικών ερωτήθηκε (μόλις χθες) αν το εμβόλιο θα ήταν δωρεάν για τους πολίτες η απάντηση ήταν από ασαφής έως προσπάθεια υπεκφυγής: «Εάν χρειαστεί – στη βάση των ευρωπαϊκών αποφάσεων και της κατανομής των εμβολίων στα κράτη μέλη – το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση». Λιγότερο από ένα 24ωρο αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως υπερήρωας για να δηλώσει ως υπέρκομψος προστάτης ότι το εμβόλιο, όταν βγει, θα χορηγηθεί δωρεάν.

Νίκος Χαρδαλιάς: Μπορεί η κυβέρνηση να επένδυσε στον Νίκο Χαρδαλιά στην πρώτη φάση της πανδημίας και τα φιλικά ΜΜΕ να τον αντιμετώπισαν ως τον Τσακ Νόρις που θα «τελείωνε» τον κορονοϊό με ένα αυστηρό του βλέμμα, όμως μάλλον η απότομη δημοφιλία του δεν αρέσει πολύ στο Μαξίμου. Έτσι λοιπόν, ενώ ο Νίκος -Τσακ Νόρις – Χαρδαλιάς βγήκε πριν λίγες ημέρες και δήλωσε με διάθεση υποτίμησης της λογικής και της νοημοσύνης των πολιτών ότι η απάντηση στο αν ευθύνεται ο τουρισμός για την ανοδική τάση κρουσμάτων είναι «κατηγορηματικά όχι». Μάλιστα, υποστήριξε (;) τη θέση αυτή με μια σειρά ανορθολογισμών, λογικών αλμάτων και Greek statistics, εκφράζοντας όμως -τουλάχιστον αυτό θεωρούσαμε- τη θέση της κυβέρνησης. 
Μόνο που ο πρωθυπουργός μάλλον γελούσε όσο τον έβλεπε να αγκωμαχά προσπαθώντας να πείσει το πανελλήνιο για την «αθωότητα» του τουρισμού στην αύξηση των κρουσμάτων. Έτσι το ίδιο κιόλας βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον «άδειασε» μεγαλοπρεπέστατα, δηλώνοντας στο αμερικανικό CNN και την Christianne Amanpour ότι η κυβέρνηση γνώριζε πως το άνοιγμα του τουρισμού θα έφερνε και αύξηση στη διασπορά του κορονοϊού. Την αντίδραση του Νίκου Χαρδαλιά πιθανότατα δε θα τη μάθουμε ποτέ. Αλλά ίσως και να θύμισε πράγματι λίγο Τσακ Νόρις εκείνη τη στιγμή.

Αλέξανδρος Διακόπουλος: Καλά, εδώ δεν είχαμε απλό άδειασμα. Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού εξωθήθηκε σε παραίτηση, αφού μάλιστα είχε πρώτα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μια ντροπιαστική ανακατασκευή των δηλώσεών του για το Oruc Reis που ήταν αδύνατο να πείσει κανέναν, αφού οι δηλώσεις του για τη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού στην ελληνική υφαλοκρυπίδα ήταν σαφέστατες.

Σε όλα αυτά δε θα μπορούσαμε να μην προσθέσουμε και την εντυπωσιακή συρρίκνωση ρόλων που επεφύλασσε για τέσσερις πρωτοκλασάτους υπουργούς του οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της εφαρμογής των κυβερνητικών πολιτικών.

Έτσι «δεκαπενταυγουστιάτικα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κατήργησε» τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια αποψιλώνοντάς τον από όλες τις αρμοδιότητές του και αφήνοντάς τον «γυμνό» μπροστά στον «παλιό» Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Επίσης, φόρεσε «καπέλο» στον Χρήστο Σταϊκούρα τον οικογενειακό έμπιστο Θεόδωρο Σκυλακάκη προάγοντάς τον σε αναπληρωτή υπουργό, «έγδυσε» τον Άδωνη Γεωργιάδη από τις υπουργικές αρμοδιότητές του, ενώ αφαίρεσε τον κρίσιμο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης από τον Γιάννη Βρούτση.

Στους πέντε «αδειασμένους» λοιπόν, ας προσθέσουμε και τους «συρρικνωμένους» (ο Σταϊκούρας έχει την «τύχη» να βρίσκεται και στις δύο λίστες). Σύνολο οχτώ (8), χωρίς να προσμετράμε και όσους έχει «αδειάσει» ο πρωθυπουργός όλους τους προηγούμενους μήνες, αφού επιλέξαμε για λόγους οικονομίας να καταγράψουμε μόνο τα αυγουστιάτικα «Χ» του πρωθυπουργού προς τα στελέχη της ίδιας του της κυβέρνησης.

Αν από Σεπτέμβρη λοιπόν δούμε τους υπουργούς να επιστρέφουν μαυρισμένοι όχι από τον ήλιο των διακοπών, αλλά «από το κακό τους», ας μην αναρρωτηθούμε γιατί. Ας αναμένουμε απλώς να ακούσουμε τις φωνές από τους τσακωμούς που θα αρχίσουν να γίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr