Μια…. υπέρκομψη κυβερνητική ήττα παρουσίασε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς

Η ανατροπή του θετικού momentum της κυβέρνησης πέρασε μέσα από τις βαλίτσες των τουριστών

5131242

Η χθεσινή ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά θα μπορούσε ίσως να καταγραφεί στο «ημερολόγιο» της πανδημίας ως η στιγμή ανατροπής του θετικού momentum που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Δύο εβδομάδες μετά την παρατήρηση ραγδαίων αυξήσεων στα ημερήσια κρούσματα, λίγο πριν το τέλος της τουριστικής περιόδου και μέρες πριν μπούμε σε έναν από τους πιο δύσκολους Σεπτέμβρηδες των τελευταίων ετών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επέλεξε να παίξει με τα όρια της λογικής.

«Ευθύνεται ο τουρισμός για την ανοδική τάση κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα μας;» αναρωτήθηκε ο κ. Χαρδαλιάς και απάντησε στον εαυτό του: «Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι».

H επεξήγηση του «κατηγορηματικού όχι» θα μπορούσε να είναι ακόμη και διασκεδαστική, αν δεν έκρυβε τη χυδαία κυβερνητική γραμμή του «φταίτε που κολλήσατε».

Με μαθηματική λογική που θα έκανε ακόμη και μαθητή Λυκείου θεωρητικής κατεύθυνσης να ανατριχιάσει, ο κ. Χαρδαλιάς υπεραμύνθηκε του πατρώου κυβερνητικού εδάφους του ανοίγματος των συνόρων της χώρας στα μολυσμένα δολάρια, ευρώ, γουάν και ρούβλια των τουριστών.

Τι μας είπε λοιπόν με ύφος αυτονόητου; Ότι έγιναν ελάχιστα τεστ σε σχέση με τις αφίξεις των 2,5 εκατομμυρίων τουριστών. Ότι αν και εντοπίζονταν συνεχώς εισερχόμενα κρούσματα, η κυβέρνηση αρνούνταν για εβδομάδες να απαιτήσει θετικό πρόσφατο τεστ από όσους εισέρχονται στη χώρα. 

Σύμφωνα με τα νούμερα που παρέθεσε ο Νίκος Χαρδαλιάς οι ελληνικές αρχές έλεγξαν τον ένα στους οχτώ που προσγειώνονταν για διακοπές στην Ελλάδα. Από αυτά τα δειγματοληπτικά τεστ βρήκαν 615 κρούσματα. Η αναγωγή στα 2,5 εκατομμύρια δείχνει ότι στην πραγματικότητα μιλάμε για μερικές χιλιάδες φορείς του ιού (συμπτωματικούς ή μη), οι οποίοι μπήκαν στην Ελλάδα και έκαναν ανενόχλητοι τις διακοπές τους. 

Λίγες μέρες νωρίτερα άλλωστε, είχε γίνει γνωστό ότι εν γνώσει της η κυβέρνηση άφηνε τα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς στο σκοτάδι των φημών και της παραπληροφόρησης και στον κίνδυνο της μόλυνσης προκειμένου να μην επηρεαστούν οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία. Και έτσι ένα πρωί η Πάρος και η Αντίπαρος ξύπνησαν και ανακάλυψαν ότι έχει βυθιστεί στον κορονοϊό, ενώ το ίδιο ανακαλύπτουν σήμερα και η Μύκονος και η Χαλκιδική.

Έτσι, βάλθηκε να μας πείσει πως το γεγονός ότι έναν μήνα μετά το άνοιγμα των αεροδρομίων και τις γραφικές υποδοχές που οργανώθηκαν προς τιμήν των «ζουμπουρλούδικων» τουριστών, τα κρούσματα εκτινάχθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα, δεν έχει καμία σχέση με την πρακτικά ελεύθερη εισροή τουριστών, αλλά αποκλειστικά με την απερισκεψία των νέων – τους οποίους όλοι αποθέωναν μόλις μερικούς μήνες νωρίτερα για την υπευθυνότητά τους.

Το γράφημα του ΕΟΔΥ (17/8) που δείχνει τον αριθμό των τεστ άλλωστε αποδεικνύει το τεράστιο κενό που δημιούργησε εκούσια η κυβέρνηση: Όλο και λιγότερα τεστ όσο ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ενώ ταυτόχρονα μια στήλη περισσότερων από 4.000 τεστ σε μία μόλις ημέρα στέκει περήφανη εκεί κατά το μέσο του καλοκαιριού: ήταν η 1η Ιουλίου, η ημέρα που όλη η κυβέρνηση και τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ άφησαν για λίγο τις παραλίες και πήγαν στα αεροδρόμια για να διαφημίσουν τα «μέτρα» του λαοπρόβλητου Μωυσή.

Η χθεσινή ενημέρωση δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ομολογία κυβερνητικής ήττας κρυμμένης μέσα σε μπόλικα greek statistics, σε ευχολόγια και σε προσπάθεια δημιουργίας ενόχων και ενοχών μέσω της δοκιμασμένης συνταγής του κοινωνικού αυτοματισμού, αυτή τη φορά βάζοντας στο στόχαστρο μια ολόκληρη γενιά.

Αν τα κυρίαρχα MME δεν είχαν βαρυστομαχιάσει από το γενναιόδωρο κέρασμα της Λίστας Πέτσα, θα είχαν μάλλον περισσότερα να πουν για τις χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις. Για την ώρα, φαίνεται πως αρκούνται στους υπέρκομψους κοιλιακούς του πρωθυπουργικού ζεύγους. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η παντοκρατορία του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους (ακόμη κι αν δεν τους εμπιστεύεται ο Χαρδαλιάς) ο Σεπτέμβρης προοιωνίζεται αρκετά… θερμός.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

604e6647825e631a983d9b22 1

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

Ούτε λίγο ούτε πολύ κατέθεσε πως δεν έφταιγε το όχημα για το τροχαίο που στέρησε…

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Καλλιάνος

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε εκφράσει μέσω βίντεο τα παράπονα του για τις συνθήκες νοσηλείας του…

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

maxresdefault

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

Αίσθηση προκάλεσε η ερμηνεία για το περιεχόμενο των στίχων από έναν χρήστη του Reddit, σύμφωνα…

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

6188958 1

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

«Δεν είναι δουλειά μου ούτε να προσγειώνω αεροπλάνο, ούτε να κάνω εγχείρηση στο νοσοκομείο», ανέφερε…

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

tzaneio nosokomeio

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιδήμαρχος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο με αιμορραγία στο μέτωπο