9χρονοι μαθητές ζητούν πίσω τα Ελγίνεια

Είναι μόλις 9 ετών αλλά αρκετά συνειδητοποιημένοι για να διεκδικούν ό,τι τους ανήκει. Οι μαθητές της Δ’ τάξης του 9ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου με επιστολή τους στο Βρετανικό Μουσείο ζητούν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη τα Eλγίνεια μάρμαρα.

ελγινεια

Έλαβαν, μάλιστα, μήνυμα από το Μουσείο ότι θα έχουν απάντηση το επόμενο διάστημα. Οι περήφανες δασκάλες κ. Εβίτα Μανασσάκη, του τμήματος Δ1, και κ. Μαρία Σφακιανάκη, από το Δ2, μιλούν για την κίνηση που αποτελεί πρωτοβουλία των ίδιων των παιδιών.

Η επιστολή εστάλη την περασμένη Δευτέρα και η ανταπόκριση από το Μουσείο ήταν άμεση. Αναμένεται η απάντηση που θα δώσουν οι Βρετανοί, οι οποίοι έχουν ανά περιόδους δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθενται να ικανοποιήσουν το αίτημα της χώρας μας.

Οι δύο εκπαιδευτικοί του 9ου Δημοτικού αναφέρουν πως «φέτος, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας Δ’ Δημοτικού, μιλήσαμε για τον 5ο αιώνα π.Χ. Αναφερθήκαμε στα αριστουργήματα που δημιουργήθηκαν την εποχή εκείνη στην πόλη της Αθήνας. Μεταξύ αυτών το λαμπρότερο μνημείο της αθηναϊκής πολιτείας, ο Παρθενώνας».

Διάβασαν βιβλία, είδαν βίντεο και οι μαθητές βρήκαν πληροφορίες σχετικές με το θέμα. Οι δασκάλες, αναφερόμενες  στον γλυπτό διάκοσμο του ναού, είπαν στα παιδιά ότι πολλά από τα γλυπτά, που άλλοτε τον κοσμούσαν, βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο μετά την αρπαγή τους από τον λόρδο Έλγιν.

Τους μίλησαν για τον συνεχή αγώνα της Ελλάδας προκειμένου να επιστραφούν στη χώρα μας, όπου κι ανήκουν. Τα παιδιά προβληματίστηκαν πολύ και ο μαθητής  Δημήτρης Χαρκούτσης πρότεινε να στείλουν επιστολή στο Βρετανικό Μουσείο με την οποία να ζητάνε την επιστροφή των γλυπτών. Τα παιδιά συμφώνησαν με ενθουσιασμό και ο Μανόλης Λαμπράκης, μαθητής κι αυτός της Δ’ τάξης, υλοποίησε την ιδέα, εκφράζοντας τις απόψεις όλων των συμμαθητών του.

«Οι δασκάλες των παιδιών νιώθουμε πολύ περήφανες για την πρωτοβουλία των μαθητών μας, γιατί δείχνει πόσο ευαισθητοποιημένοι αυριανοί πολίτες θα είναι. Θεωρούμε ότι αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Κανείς μας, μικρός ή μεγάλος, δεν πρέπει να ξεχνά την ιστορία του τόπου μας και, επίσης, δεν πρέπει να σταματούμε να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν» αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί.

Η επιστολή

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Οι μαθητές της Δ’ τάξης του 9ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου με επιστολή τους στο Βρετανικό Μουσείο ζητούν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη τα Eλγίνεια μάρμαρα.«Προς Βρετανικό Μουσείο

Αγαπητοί Βρετανοί, αυτό το γράμμα είναι για ένα πολύ σημαντικό θέμα. Το 1803 ο Λόρδος Έλγιν ολοκλήρωσε την αποκόλληση ενός μεγάλου αριθμού γλυπτών και μαρμάρων από τον Παρθενώνα. Πολλά από αυτά έπεσαν κάτω και έσπασαν. Αυτό σημαίνει ότι πολύτιμα έργα τέχνης καταστράφηκαν τότε.

Σήμερα πολλά από αυτά τα γλυπτά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Το 1982 η Μελίνα Μερκούρη στη Γενική Διάσκεψη της Unesco ζήτησε την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Απαντήσατε ότι δεν  είχαμε τις κατάλληλες υποδομές για να τα προστατέψουμε, πράγμα που ήταν αλήθεια. Αλλά από το 2009 άνοιξε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, που προσφέρει εξαιρετική προστασία στα εκθέματα που φιλοξενεί.  Πιστεύουμε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν εκεί όπου ανήκουν.

Με εκτίμηση,

Οι μαθητές της Δ’ τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Κρήτης».

Πηγή: Πατρίς Ηρακλείου

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη