40 χρόνια κάθειρξη στους δολοφόνους της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία

Το δικαστήριο στη Μάλτα καταδίκασε τα αδέρφια Τζορτζ και Άλφρεντ Ντιτζόρτζιο σε κάθειρξη 40 ετών ο καθένας, αφότου παραδέχθηκαν την ενοχή τους για τη δολοφονία της ερευνήτριας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία.

galizia

Την ενοχή τους παραδέχτηκαν οι δύο αδερφοί που κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν την Μαλτέζα ερευνήτρια δημοσιογράφο Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζια, η στυγνή δολοφονία της οποίας είχε συγκλονίσει ολόκληρο τον κόσμο. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τη δημοσιογράφο που είχε αποκαλύψει διαρροές σχετικά με την υπόθεση των Panama Papers και πως η πρώτη μέρα της δίκης των δολοφόνων της ήταν η Παρασκευή, στη Βαλέτα. Ο θάνατος της 53χρονης δημοσιογράφου, στις 16 Οκτωβρίου 2017, συγκλόνισε τη μικρότερη χώρα της ΕΕ και προκάλεσε αποτροπιασμό σε όλη την Ευρώπη. Ο αντεισαγγελέας Φίλιπ Γκαλέα Φαρούτζια ζήτησε από τους εννέα ενόρκους να παραμείνουν αμερόληπτοι. «Ό,τι και αν πιστεύετε, δεν θα πρέπει να επηρεάσει την απόφασή σας», τόνισε.

Tελικώς, το δικαστήριο στη Μάλτα καταδίκασε τα αδέρφια Τζορτζ και Άλφρεντ Ντιτζόρτζιο σε κάθειρξη 40 ετών ο καθένας, αφότου παραδέχθηκαν την ενοχή τους για τη δολοφονία της ερευνήτριας δημοσιογράφου. Ένας τρίτος κατηγορούμενος, ο Βίνσεντ Μουσκάτ, απέφυγε τη δίκη αφού προηγουμένως δήλωσε ένοχος και εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου διώκεται και ο επιχειρηματίας Γιόργκεν Φένεχ, που φαίνεται ότι είναι αυτός που πλήρωσε το συμβόλαιο θανάτου, ωστόσο ακόμη δεν έχει οριστεί η δίκη του.

Στη δίκη είναι παρόντες πολλοί εκπρόσωποι ενώσεων για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας, όπως των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης.