Newsroom

Newsroom

360 εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ στο δρόμο

«Η δικαστική απόφαση βάζει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της ΕΛΒΟ σε νέες συμβάσεις και προγράμματα, σε μια περίοδο που η…

elvo 0

«Η δικαστική απόφαση βάζει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της ΕΛΒΟ σε νέες συμβάσεις και προγράμματα, σε μια περίοδο που η εταιρεία κάνει σημαντικά βήματα εξωστρέφειας με ξένους οίκους».
Ειδικός εκκαθαριστής μπαίνει στην ΕΛΒΟ. Αυτό αποφάσισε το Πολυμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, έπειτα από αίτηση του ελληνικού Δημοσίου. Στο δρόμο και χωρίς να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα 7 μηνών μένουν οι 360 εργαζόμενοι. Για πολιτική απόφαση κάνει λόγο ο πρόεδρός τους, Θόδωρος Αλιόγκας. «Ο αγώνας συνεχίζεται», δηλώνει με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).

Επειτα από την απόφαση του δικαστηρίου, ειδικός εκκαθαριστής ορίστηκε η εταιρεία «Ernst & Young», την οποία είχε προτείνει το ελληνικό Δημόσιο. Χθες η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί, για να γίνει γνωστό το σκεπτικό του δικαστηρίου. Αυτό αναμένεται να γίνει σήμερα.

Αυτό περιμένουν και οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ, οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα γενική συνέλευση, για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους και τον τρόπο που θα αντιδράσουν. «Η πολιτική ηγεσία κρύβεται πίσω από μια δικαστική απόφαση», λέει στην «Ε» ο Θ. Αλιόγκας. Και υπογραμμίζει: «Πώς γίνεται η ΕΛΒΟ, με χρέος 50 εκατ. ευρώ, να θεωρείται ότι πρέπει να κλείσει, και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), με χρέος 1,2 δισ. ευρώ -σύμφωνα με την κυβέρνηση-, να θεωρείται ότι έχουν προοπτική;».

Επισημαίνει ότι στο δικαστήριο, οι δικηγόροι του ελληνικού Δημοσίου δήλωσαν ότι το κλείσιμο της ΕΛΒΟ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, που έφερε μια βιομηχανία με μέλλον και προοπτικές σε αυτό το σημείο. «Να μας πει η κυβέρνηση ποιο είναι το σχέδιό της για το μέλλον της ΕΛΒΟ», τονίζει ο Θ. Αλιόγκας, και επισημαίνει ότι προηγούμενη προσπάθεια για την πώληση της εταιρείας δεν είχε τελεσφορήσει. «Μήπως προσπαθούν να πουλήσουν την ΕΛΒΟ “κοψοχρονιά”;», διερωτάται.

Καταγγέλλει ότι η ίδια η κυβέρνηση, με μεθοδεύσεις της, οδήγησε την ΕΛΒΟ στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση, για να μπορέσει να ζητήσει το κλείσιμό της. «Πώς είναι δυνατόν, το μπίζνες πλαν που παρουσίασε στις 10 Αυγούστου ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Παπακώστας, να χαρακτηρίζεται μη ρεαλιστικό, και στις 20 Αυγούστου η κυβέρνηση να τον απομακρύνει από την ΕΛΒΟ, αφήνοντάς την ακέφαλη για 5 μήνες, και να τον αναβαθμίζει τοποθετώντας τον διευθύνοντα σύμβουλο στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία;» διερωτάται ο Θ. Αλιόγκας. Επισημαίνει, τέλος, ότι τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμη, και ότι, ακόμη και τώρα, η ΕΛΒΟ μπορεί να ισοσκελίσει έσοδα και έξοδα.

«Η διαδικασία υποβολής της αίτησης (σ.σ. για τοποθέτηση ειδικού εκκαθαριστή) κινήθηκε με πολιτικά κριτήρια και κάτω από τις πιέσεις της τρόικας και των ξένων συμφερόντων που ήθελαν τη μετατροπή της εταιρείας σε απλό συνεργείο του ελληνικού στρατού και την οριστική απεμπλοκή της από τις διεθνείς αγορές», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΘ.

Υπογραμμίζει ότι «η δικαστική απόφαση βάζει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της ΕΛΒΟ σε νέες συμβάσεις και προγράμματα, σε μια περίοδο που η εταιρεία κάνει σημαντικά βήματα εξωστρέφειας με ξένους οίκους και προσπάθειες διείσδυσης σε μεγάλες διεθνείς αγορές». Κάνει λόγο για υπονόμευση του ρόλου και του έργου της στον παγκόσμιο χάρτη και ζητά την άμεση διασφάλιση του μέλλοντος των εργαζομένων. Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ – Ελευθεροτυπία

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

5a621d8a1dc5248e048b4573 1

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

«Η Σάρλοτσβιλ δεν ήταν τίποτε απολύτως, τίποτε σε σύγκριση με το επίπεδο μίσους που έχετε…

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή