30η Οκτώβρη 1944: Η μέρα που ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τη Θεσσαλονίκη

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την ειδική επιτροπή εορτασμού του Δήμου Θεσσαλονίκης με σχετική ομιλία της Μαρίας Καβάλα, καθηγήτρια στο ΑΠΘ, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των ανταρτών-ισσών που ελευθέρωσαν την πόλη.

thessjpg

Με κατάθεση στεφάνων αλλά και ομιλίες μπροστά στην αναθηματική πλάκα που τοποθετήθηκε το 2016 μεταξύ του Λευκού Πύργου και του Βασιλικού Θεάτρου γιορτάστηκε σήμερα η 78η επέτειος απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, την 30η Οκτώβρη του 1944, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, ύστερα από την έγκαιρη και αποτελεσματική είσοδο στην πόλη των ανταρτικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στη διάσωση των υποδομών της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι η 30η Οκτωβρίου, επέτειος της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, έχει καθιερωθεί σύμφωνα με το άρθρο 1 του Προεδρικού Διατάγματος 50/2016 (ΦΕΚ 81/ Α/09-05-2016) ως «δημόσια εορτή τοπικής σημασίας» για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το 2014, επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη, αποφασίστηκε η αναβίωση του εορτασμού μετά από ομόφωνη – εκτός Χρυσής Αυγής – απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, οπότε συστάθηκε και η Επιτροπή Εορτασμού. Δύο χρόνια μετά, το 2016, εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που επισημοποιεί πλέον την καθιέρωση της επετείου.

Ο πρώτος εορτασμός απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί ύστερα από την είσοδο των ανταρτών του ΕΛΑΣ στην πόλη είχε πραγματοποιηθεί το 1983, με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Θανάση Γιαννούση, και οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης είχαν συνεχιστεί έως το 1986 από τον μετέπειτα δήμαρχο Θεοχάρη Μαναβή. Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Σπ. Κουζινόπουλος, τα επόμενα χρόνια το σημαντικό αυτό για την πόλη γεγονός εορταζόταν μόνο από τις αντιστασιακές οργανώσεις και περιφερειακούς δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, ενώ η επέτειος είχε διαγραφεί από το δημοτικό εορτολόγιο.

Εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου παρέστησαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Π. Λεκάκης, ο Μ. Λαμτζίδης, αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ Κ. Νοτοπούλου, Γ. Αμανατίδης, Σ. Φάμελλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελ. Χρυσίδου και Ρ. Καλφακάκου, ο πρώην υπουργός Δ. Μάρδας, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Κ. Αμπατζάς και ο αναπληρωτής συντονιστής Μ. Οικονόμου, ο πρόεδρος της «Πανελλήνιας Οργάνωσης ΕΑΜικής Αντίστασης» Γ. Ιωαννίδης και ο Χρ. Ζαφείρης πρόεδρος φίλων Χώρου Αντιδικτατορικής Αντίστασης. Από το ΔΣ του ΣΦΕΑ το «παρών» έδωσε ο Δανιήλ Σπαρτιάτης, ο Σ. Ζαριανόπουλος επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, ο Αντ. Γαζάκης από τη δημοτική κίνηση Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής καθώς και πλήθος κόσμου.

Για το νόημα της σημερινής μέρας μίλησε η ιστορικός Μαρία Καβάλα μεταφέροντας μας στο φθινόπωρο του 1944.

«Έγραφε τότε η “Φωνή της Ελλάδος”, όργανο του ΕΔΕΣ, στο φύλλο της 1ης Νοεμβρίου του 1944. “Οι Γερμανοί κάτω από την συνεχή πίεση που εξαπέλυσε πάνω τους ο ΕΛΑΣ από τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ης Οκτωβρίου του 1944 αναγκάστηκαν να επιταχύνουν την φευγάλα τους και στις 3 το απόγευμα η Θεσσαλονίκη μας είχε ξεκαθαριστεί ολότελα από το τελευταίο ίχνος των ναζίδων”. Ο ΕΔΕΣ ήταν ελληνική αντιστασιακή οργάνωση μη αριστερή με προσανατολισμό αντιμοναρχικό που ανέπτυξε αντίσταση δράση από το 1942 κυρίως στην Ήπειρο, διέθετε όμως οργάνωση και στη Θεσσαλονίκη αποτελούμενη από πρώην αξιωματικούς του ελληνικού στρατού. Από την άλλη ο ΕΛΑΣ ήταν το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ, της μαζικότερης αντιστασιακής οργάνωσης επί κατοχής και της μαζικότερης πολιτικής οργάνωσης στη σύγχρονη Ελλάδα, που συγκροτήθηκε τον Σεπτέμβριο το 1941 με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και σύμπραξη του Σοσιαλιστικού κόμματος, του Αγροτικού κόμματος και της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Η εφημερίδα με το σύνολο του παράνομου Τύπου αλλά και με πλήθος άλλων πηγών δίνουν στοιχεία για την ιστορία της κατοχής και την τελευταία κρίσιμη κατοχική χρονιά, για συγκρούσεις του ΕΛΑΣ, τις μάχες σώμα με σώμα με Γερμανούς και συνεργάτες, τους αιφνιδιασμούς, τις διαπραγματεύσεις, τη διάσωση κρίσιμων υποδομών, μας μιλούν για την ελεύθερη Ελλάδα και μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε την πολυπλοκότητα των στιγμών τον αγώνα που δινόταν μέχρι την τελευταία στιγμή για την απελευθέρωση, έναν αγώνα που διεξήχθη από τα ευρύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας που πήραν τη μοίρα στα χέρια τους».

Αναφορικά με τον παράνομο Τύπο της αντίστασης ο δημοσιογράφος Σπ. Κουζινόπουλος σημείωσε πως πάνω από 224 εφημερίδες της αντίστασης κυκλοφορούσαν στην κατεχόμενη Μακεδονία και Θράκη, το μεγαλύτερο μέρος τους στη Θεσσαλονίκη. Οι 20 ήταν περίπου εφημερίδες που εξέδιδαν οι μη ΕΑΜικές οργανώσεις του ΕΔΕΣ, Π.Α.Ο κ.ά αλλά ο κύριος όγκος αυτού του τεράστιου υλικού ήταν από τις οργανώσεις του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ της ΕΠΟΝ.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο alterthess.gr

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ