Newsroom

Newsroom

Το Κοινοβούλιο της Κριμαίας κήρυξε ανεξαρτησία και ζήτησε την ένωση με τη Ρωσία

Την ανεξαρτησία της χερσονήσου της ανατολικής Ουκρανίας κήρυξε σήμερα το κοινοβούλιο της Κριμαίας και ζήτησε την ένωσή της με τη…

krimaia 10 1

Την ανεξαρτησία της χερσονήσου της ανατολικής Ουκρανίας κήρυξε σήμερα το κοινοβούλιο της Κριμαίας και ζήτησε την ένωσή της με τη Ρωσία, έπειτα από το χθεσινό δημοψήφισμα με το οποίο το 97% των πολιτών είπε «ναι» στον Πούτιν.

Και οι 85 βουλευτές ενέκριναν ομόφωνα τις αποφάσεις αυτές.

Το κοινοβούλιο κήρυξε την εθνικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ουκρανικού κράτους επί του εδάφους της Κριμαίας.

“Πατώντας” στο δημοψήφισμα 

Στο μεταξύ, μεγαλύτερο και από αυτό που προέβλεπαν τα exit polls ήταν τελικά το ποσοστό των κατοίκων της Κριμαίας που ψήφισαν υπέρ της απόσχισης της Κριμαίας από την Ουκρανία και της προσάρτησής της στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, Μιχαΐλ Μαλίσεφ, το 96,7% των ψηφισάντων επέλεξε την προσάρτηση στη Ρωσία, ενώ η προσέλευση στις κάλπες έφτασε το 83,1% (1.274.096 ψηφοφόροι).

Όπως ήταν φυσικό, η Ρωσία υποδέχθηκε με ικανοποίηση το αποτέλεσμα αυτό, με τον αντιπρόεδρο της Δούμας, Σεργκέι Νεβέροφ, να δηλώνει πως όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις αναφορικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Το δημοψήφισμα δείχνει ότι οι πολίτες στην Κριμαία βλέπουν το μέλλον τους ως κομμάτι της Ρωσίας», δήλωσε ο ίδιος.

Διθυραμβικά είναι και τα εξώφυλλα των ρωσικών εφημερίδων, που χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Δόξα στην Κριμαία» είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Κομερσάντ», ενώ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ιζβέστια» σχολιάζει πως «είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε ορισμένους, είμαστε ευτυχείς».

Αντίθετα, η Ουάσινγκτον δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με τον Μπαράκ Ομπάμα να τονίζει σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν ότι οι ενέργειες της Ρωσίας παραβίασαν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να προειδοποιεί για πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αναγνωρίζει ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με κοινή δήλωση των Ζοζέ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, ενώ και ο Καναδάς, αλλά και η Ιαπωνία, εξέφρασαν επίσης τη διαφωνία τους με τη διαδικασία.

Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη εν όψει του ντέρμπι: Σύλληψη υπεύθυνου μελών Αθλητικού Συλλόγου και κλήση σε ακρόαση μέλους του ΑΣ Άρη

181019 arisvspaok ph1

Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη εν όψει του ντέρμπι: Σύλληψη υπεύθυνου μελών Αθλητικού Συλλόγου και κλήση σε ακρόαση μέλους του ΑΣ Άρη

Λίγες ώρες πριν το μεγάλο ντέρμπι της Superleague που θα κρίνει τον πρωταθλητή η πόλη…

8o αυτοοργανωμένο Pride στην Θεσσαλονίκη: «Κι αν σκοτεινιάζουν τον κόσμο μας, με τους αγώνες μας του δίνουμε χρώμα»

Screenshot 2024 05 18 211853

8o αυτοοργανωμένο Pride στην Θεσσαλονίκη: «Κι αν σκοτεινιάζουν τον κόσμο μας, με τους αγώνες μας του δίνουμε χρώμα»

H πολυπληθής πορεία λαμβάνει χώρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και κατά…