Newsroom

Newsroom

100 εκατομμύρια καρχαρίες θανατώνονται κάθε χρόνο

Αποτελούν τα πλάσματα εκείνα που η εμφάνισή τους και μόνο κόβει την ανάσα. Τα σαγόνια τους αποτελούν το φόβο και…

Αποτελούν τα πλάσματα εκείνα που η εμφάνισή τους και μόνο κόβει την ανάσα. Τα σαγόνια τους αποτελούν το φόβο και των τρόμο πολλών κολυμβητών. Και όμως αποδεικνύεται τελικά ότι μεγαλύτερος φόβος και τρόμος είναι γι αυτούς ο άνθρωπος, παρά οι ίδιοι για τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, περισσότεροι από 100 εκατ. καρχαρίες θανατώνονται κάθε χρόνο. Η παράνομη αλίευση κάνει θραύση με αποτέλεσμα το είδος τους να απειλείται με εξαφάνιση.

Τα άκρως ανησυχητικά συμπεράσματα παρουσιάστηκαν εν όψει του συνεδρίου της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES), στην Μπανγκόκ.
Ο λόγος για τον οποίο θανατώνονται οι καρχαρίες είναι τα πτερύγια τους, τα οποία αποτελούν βασικό συστατικό σε σούπες και θεωρούνται εκλεκτό έδεσμα σε ασιατικές χώρες.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Καναδά προσπάθησαν να υπολογίσουν τον αριθμό των καρχαριών που θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο. Πολλοί στόλοι πιάνουν καρχαρίες, τους αφαιρούν τα πτερύγια και τους πετούν νεκρούς στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία.

Ακόμη και έτσι όμως κάθε χρόνο θανατώνεται ο αριθμός των καρχαριών που θανατώνονται κυμαίνεται μεταξύ 63 και 273 εκατομμυρίων. Επομένως, τα 100 εκατομμύρια πρόκειται για μια μέση εκτίμηση.