Newsroom

Newsroom

Προσοχή: Το CRYPTO-WALL κυκλοφορεί με…e-mail και "μολύνει" τους υπολογιστές μας

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση και στην Ελλάδα του κακόβουλου λογισμικού «Crypto-Wall» κρούει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το κακόβουλο…

kakovoulo logismiko

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση και στην Ελλάδα του κακόβουλου λογισμικού «Crypto-Wall» κρούει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το κακόβουλο λογισμικό «κλειδώνει» τα ψηφιακά δεδομένα και αρχεία και ζητά χρήματα προκειμένου να ξεκλειδωθούν τα ψηφιακά αρχεία στους χρήστες τους. Το λογισμικό μπορεί να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις λειτουργικού συστήματος και εξαπλώνεται, κυρίως, μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

Ο συγκεκριμένος ιός, που αποτελεί εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού «Cryptolocker», συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου Crypto-Malware. Πιο συγκεκριμένα, το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώνεται ή μεταδίδεται όταν επισκεπτόμαστε επισφαλείς ή μολυσμένες ιστοσελίδες, εμφανιζόμενο ως δήθεν νόμιμη ενημέρωση δημοφιλών εφαρμογών. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, το «CryptoWall» εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, το λογισμικό, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, κρυπτογραφεί-κλειδώνει όλα τα ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα (διαφόρων τύπων αρχείων) που είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό.

Πληρωμή με bitcoin

Η καταβολή του ποσού γίνεται με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin, κατόπιν μηνύματος που εμφανίζεται, με οδηγίες για την πληρωμή.

«Καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες πρακτικές, καθώς και για να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο, ενώ θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας», τονίζουν οι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…