Newsroom

Newsroom

H μίνι φούστα ως σύμβολο γυναικείας χειραφέτησης

H μίνι φούστα έχει τη δική της ιστορία και πέρασε από δεκάδες δυσκολίες μέχρι να καθιερωθεί και να επικρατήσει ως…

london girls protesting for mini skirts ca. 1966 4 0

H μίνι φούστα έχει τη δική της ιστορία και πέρασε από δεκάδες δυσκολίες μέχρι να καθιερωθεί και να επικρατήσει ως είδος γυναικείας ένδυσης, προκαλώντας τα συντηρητικά αντανακλαστικά του Δυτικού κόσμου όταν πρωτοεμφανίστηκε. Μέχρι και η δική μας χούντα προσπάθησε δια του Στυλιανού Παττακού να απαγορεύσει το μίνι, αλλά πολύ γρήγορα αναγνώρισε το… μάταιο της προσπάθειάς της. 

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1966 γυναίκες οργάνωσαν διαμαρτυρία έξω από τον οίκο Dior, υπερασπιζόμενες το δικαίωμα τους στην ελεύθερη έκφραση της ένδυσης. Τι συνέβαινε όμως εκείνη την εποχή;

 

Πριν από τη δεκαετία του ’60 οι νέες γυναίκες ήταν υποχρεωμένες να ντύνονται όπως οι μητέρες τους με μακριά, πανομοιότυπα φορέματα που κάλυπταν σχεδόν όλο το σώμα. Τις προηγούμενες δεκαετίες, η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δυσμενής σε πολλά επίπεδα, ενώ εκατοντάδες γυναίκες είχαν σταλεί σε ιδρύματα και ψυχιατρεία από τους συζύγους τους, με τη δικαιολογία της ψυχικής διαταραχής. 

Η δεκατία του ’60 συνδέθηκε με την άνοδο των φεμινιστικών κινημάτων, τη στιγμή που οι γυναίκες άρχιζαν να μπαίνουν στα πανεπιστήμια και να εισέρχονται σταδιακά στην παραγωγική διαδικασία.  Οι νέοι ξεκίνησαν να απορρίπτουν τις ηθικές αξίες της αστικής οικογένειας, τις οποίες θεωρούσαν σε μεγάλο βαθμό ψεύτικες και υποκριτικές.

Μετά πολλές δυσκολίες και αγώνες, καθιερώθηκε η νομική προστασία των γυναικών μέσα στην οικογένεια, αλλά και αυτών που είχαν επιλέξει το διαζύγιο, ενώ εμφανίστηκε και νομιμοποιήθηκε το αντισυλληπτικό χάπι. Με λίγα λόγια, η εικόνα της γυναίκας – νοικοκυράς άρχιζε σταδιακά να μετασχηματίζεται. Ο κορσές είχε εξαφανιστεί, όπως και οι φούστες που έντυναν ολόκληρο το σώμα, ενώ άρχισαν να καθιερώνονται και τα πιο κοντά μαλλιά. 

 

Η μίνι φούστα μεταμορφώθηκε σε ριζοσπαστικό εργαλείο που θα οδηγούσε στην “απελευθέρωση” της γυναίκας σε πολλά επίπεδα. Εκείνη η εποχή, ήταν έτσι και αλλιώς ταραχώδης και συναρπαστική. Ο πόλεμος του Βιετνάμ βρισκόταν σε εξέλιξη, τα rock συγκροτήματα ξεσήκωναν το κοινό και δεκάδες νέα κινήματα γεννήθηκαν. Παρ’ όλο που δεν επέφερε συνολικούς μετασχηματισμούς στα πολιτικά και οικονομικά συστήματα, η περίοδος αυτή άφησε πίσω της μια σημαντική κληρονομιά για τα ατομικά δικαιώματα και τη γυναικεία χειραφέτηση. 

Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη εν όψει του ντέρμπι: Σύλληψη υπεύθυνου μελών Αθλητικού Συλλόγου και κλήση σε ακρόαση μέλους του ΑΣ Άρη

181019 arisvspaok ph1

Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη εν όψει του ντέρμπι: Σύλληψη υπεύθυνου μελών Αθλητικού Συλλόγου και κλήση σε ακρόαση μέλους του ΑΣ Άρη

Λίγες ώρες πριν το μεγάλο ντέρμπι της Superleague που θα κρίνει τον πρωταθλητή η πόλη…