Newsroom

Newsroom

"ΔιαΝΕΟσις": Ο αντιευρωπαϊσμός φθίνει στη χώρα μας

Σύμφωνα με την έρευνα 7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι τα μνημόνια έγιναν για να μας εκμεταλλευτούν οι Ευρωπαίοι.

5ab64a451dc5246c268b4567

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας, που διεξήγαγε ο Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης «διαΝΕΟσις» και τα οποία παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη ο διευθυντής σύνταξης του Οργανισμού, Θοδωρής Γεωργακόπουλος, στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου με θέμα, «Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης – η πρόκληση της μετανάστευσης και οι προοπτικές ανάπτυξης στην Περιφέρεια», που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Η έρευνα διεξήχθη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2018 για λογαριασμό της διαΝΕΟσις από την εταιρεία MRB Hellas, με πανελλαδικό δείγμα 1.250 ατόμων, 70 ερωτήσεις και περισσότερες από 200 μεταβλητές.

Στο κομμάτι της, που αφορά το τι πιστεύουν, τι νομίζουν και τι θέλουν για οι Έλληνες για την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο «αναδεικνύεται ότι έχουμε αντιφατικές απόψεις για ένα πράγμα, το οποίο δεν ξέρουμε πάρα πολύ καλά, δεν ξέρουμε τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ταυτόχρονα, όμως, καταγράφεται και μία υποχώρηση του αντιευρωπαϊσμού, σε σχέση με τα ευρήματα της αντίστοιχης δημοσκόπησης πέρυσι.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το 68% των Ελλήνων πλέον αξιολογεί τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θετικά – από 53,5% πέρυσι- δηλαδή ο αντιευρωπαϊσμός τείνει να φθίνει.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, 6 στους 10 Έλληνες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ωφέλησε περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση – 8 στους 10 αγρότες το πιστεύουν αυτό.

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζημιώθηκε στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας.

Ένας στους τέσσερις θα επιθυμούσε η χώρα να έχει εθνικό νόμισμα. «Είναι πρόοδος, πέρυσι ήταν ένας στους 3», επισήμανε ο κ. Γεωργακόπουλος, παρατηρώντας, ωστόσο, ότι «57% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η απόφαση να μπούμε στο ευρώ ήταν λανθασμένη».

«Αυτή η αμφισημία», εξήγησε, «φαίνεται πολύ έντονα και σε άλλα θέματα και φαίνεται πολύ έντονα και στις ερωτήσεις, που έχουν να κάνουν με τα μνημόνια και τα προγράμματα διάσωσης».

Έξι στους 10 συμφωνούν ότι τα μνημόνια ήταν αναγκαίο κακό, λόγω της δυσμενούς κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η οικονομίας της χώρας.

Ταυτόχρονα, όμως, 7 στους 10 πιστεύουν ότι τα μνημόνια ήταν εφεύρημα των Ευρωπαίων, για να εκμεταλλευτούν τη χώρα μας.

Μέχρι πέρυσι υπήρχε και μία απαισιοδοξία των πολιτών για το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν.

Αυτό φαίνεται επίσης να αμβλύνεται ως φαινόμενο, καθώς ποσοστό 85% πιστεύει ότι σε 10 χρόνια η Ελλάδα θα είναι ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – το ποσοστό αυτό πέρυσι ήταν 60%.

Αντίστοιχα, ποσοστό 81% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι σε 10 χρόνια η χώρα θα εξακολουθεί να έχει ως νόμισμά της το ευρώ – πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν 58%.

Ηράκλειο: Νέο εργατικό ατύχημα στην Κρήτη – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η 40χρονη εργαζόμενη

Ηράκλειο: Νέο εργατικό ατύχημα στην Κρήτη – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η 40χρονη εργαζόμενη

Τείνει να γίνει συνήθεια, καθώς ειδικά σε περιόδους τουριστικών σεζόν τα εξαντλητικά ωράρια γίνονται κανόνας

Σοκ στην Ναύπακτο: 13χρονος έπεσε αναίσθητος από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

ek ekab 2

Σοκ στην Ναύπακτο: 13χρονος έπεσε αναίσθητος από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση, αστυνομικοί του Τμήματος Ναυπακτίας κατέσχεσαν συνολικά 47 φιάλες…

Τρόμος στον αέρα και πάλι: Πάνω από 12 τραυματίες σε πτήση της Qatar Airways μετά από αναταράξεις

aeroplano 1

Τρόμος στον αέρα και πάλι: Πάνω από 12 τραυματίες σε πτήση της Qatar Airways μετά από αναταράξεις

Έξι επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος ανέφεραν τραυματισμούς. «Η ομάδα του αεροδρομίου του Δουβλίνου…