ΠΓΔΜ – δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία στο πλευρό του Ζάεφ για συμφωνία με την Ελλάδα

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα η πλειοψηφία των πολιτών της πΓΔΜ και ιδιαίτερα η συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανών πολιτών της χώρας στηρίζει την κυβέρνηση Ζάεφ για επίλυση της διαφωνίας με την Ελλάδα στο ονοματολογικό.

5a74c79e1dc52406148b4586

Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική και σύμφωνα με αυτήν το 61% των ερωτηθέντων εκφράζει την υποστήριξή του σε μια συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με το 43% να εκφράζει την απόλυτη υποστήριξή του στην κυβέρνηση Ζάεφ για συμφωνία, ενώ το 18% να είναι θετικό στην υποστήριξη της κυβέρνησης.

Συνολικά το 50% των Σλάβων (απόλυτη υποστήριξη εξέφρασε το 30% και θετικό για υποστήριξη απάντησε το 20% των ερωτηθέντων) δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν αλλαγή στην ονομασία χάριν της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ σε ό,τι αφορά τους Αλβανούς της μειονότητας στη γείτονα χώρα, η συντριπτική πλειοψηφία, το 95% συνολικά, θα υποστήριζε αλλαγή του ονόματος (απόλυτη υποστήριξη εξέφρασε το 84% και θετικό για υποστήριξη απάντησε το 11%).

Στην ερώτηση εάν «η αλλαγή ονόματος θα άλλαζε το νόημα του τι είναι η ‘’Μακεδονία’’ και ο ‘’Μακεδονικός λαός’’», το 34% απάντησε ότι η αλλαγή θα άλλαζε «εντελώς» το νόημα, το 19% απάντησε ότι θα άλλαζε «μερικώς» το νόημα, 33% απάντησε ότι δεν θα άλλαζε καθόλου το νόημα και 4% απάντησε ότι δεν θα άλλαζε «μερικώς» το νόημα.

Το 60% των Σλάβων δηλώνουν ότι η ταυτότητα θα άλλαζε μετά την αλλαγή του ονόματος, με το 40% εξ αυτών να δηλώνει ότι θα άλλαζε «εντελώς» και το 20% να απαντά ότι θα αλλάξει «μερικώς». Το 35% πιστεύει ότι η «μακεδονική ταυτότητα» δεν θα αλλάξει καθόλου με την αλλαγή της ονομασίας.

Το 30% των Αλβανών θεωρούν ότι η ταυτότητα θα άλλαζε μετά την αλλαγή του ονόματος, με το 13% εξ αυτών να δηλώνει ότι θα άλλαζε «εντελώς» και το 17% να απαντά ότι θα αλλάξει «μερικώς». Το 48% εκτιμά ότι η «μακεδονική ταυτότητα» δεν θα αλλάξει καθόλου με την αλλαγή της ονομασίας.

H τηλεφωνική δημοσκόπηση διεξήχθη το διάστημα 19-26 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.000 ατόμων από την M-Prospect για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Societas Civilis.

Πηγή: Skai.gr

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

mixaloliakos

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

Το δικαστήριο όφειλε να εξετάσει αν ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων,…

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του