Η Ευρώπη σβήνει τα 60 κεριά της

Εξήντα χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, που έθεσε τη βάση για την ενιαία αγορά, οι 27 ηγέτες (πλην της Βρετανίας), συγκεντρώθηκαν το Σάββατο (25/3) στην Αιώνια Πόλη ώστε να συζητήσουν το μέλλον μίας Ένωσης.

58d63af11dc524cc6a8b4570

Στο Καπιτώλιο, εκεί όπου πριν από 60 χρόνια υπογράφηκε η Συνθήκη της Ρώμης, προσέρχονται διαδοχικά οι αρχηγοί των κρατών-μελών της ΕΕ, όπου θα αποτιμήσουν την πορεία έως τώρα και θα λάβουν αποφάσεις επί των προτεραιοτήτων και των τρόπων αντιμετώπισης των προκλήσεων για τα επόμενα δέκα χρόνια.Η Σύνοδος λαμβάνει χώρα στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια , αλλά και υπό τη σκιά διαδηλώσεων για την κρίση.

Στο χώρο της Συνόδου έφτασαν προ ολίγου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ μαζί με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες, τους υποδέχονται ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, Τζόζεφ Μουσκάτ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. 

Η έναρξη της Συνόδου έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 ώρα Ελλάδας και στις 12:20 η τελετή υπογραφής της Διακήρυξης της Ρώμης. Εν συνεχεία, θα λάβει χώρα η οικογενειακή φωτογραφία και οι εκδηλώσεις της Συνόδου στην ιταλική πρωτεύουσα ολοκληρώνονται με το επίσημο γεύμα που θα παραθέσει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Εν μέσω της κρισιμότητας της συγκυρίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βρήκε την ευκαιρία με την επιστολή που απέστειλε το απόγευμα της Πέμπτης στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και στους υπόλοιπους 26 αρχηγούς κρατών-μελών της ΕΕ,  για το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και του τερματισμού της εξαίρεσης της χώρας μας  να ξαναμπεί στην ατζέντα.

Όπερ και έγινε, καθώς  καθώς ακολούθησαν σειρά υποστηρικτικών δηλώσεων για αυτό: Από τις δηλώσεις των Ζ. Κ. Γιούνκερ και του προεδρεύοντος της σημερινής Συνόδου, Π. Τζεντιλόνι μέχρι την ομόφωνη στήριξη των Ευρωπαϊων Σοσιαλιστών στο ελληνικό αίτημα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πάντως, στη Διακήρυξη της Ρώμης, μετά από τις παρεμβάσεις της Αθήνας, διατηρήθηκε -το κομμάτι του κειμένου για την κοινωνική Ευρώπη και προστέθηκε αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια. Διαβάστε το εδώ:


Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…