Newsroom

Newsroom

Σχέδιο στρατιωτικού τουρισμού στα οχυρά Ρούπελ

«Αύριο θα βρεθώ στο Ρούπελ, μαζί με τον υπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους εορτασμούς και εκεί θα έχω την ευκαιρία να δω από κοντά τις εγκαταστάσεις του οχυρού και το πώς αυτοί οι χώροι των οχυρών αλλά και όλη η ευρύτερη περιοχή, που όπως γνωρίζετε έχουν πλήθος άλλων οχυρών, μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικώς και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα σχέδιο «στρατιωτικού τουρισμού», στα πρότυπα αυτού που γίνεται από τους Γάλλους εδώ και πολλά χρόνια για την αντίστοιχη δική τους «Γραμμή Μαζινώ», με εντυπωσιακά αποτελέσματα»

roupel25 660x355 1

«Αύριο θα βρεθώ στο Ρούπελ, μαζί με τον υπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους εορτασμούς και εκεί θα έχω την ευκαιρία να δω από κοντά τις εγκαταστάσεις του οχυρού και το πώς αυτοί οι χώροι των οχυρών αλλά και όλη η ευρύτερη περιοχή, που όπως γνωρίζετε έχουν πλήθος άλλων οχυρών, μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικώς και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα σχέδιο «στρατιωτικού τουρισμού», στα πρότυπα αυτού που γίνεται από τους Γάλλους εδώ και πολλά χρόνια για την αντίστοιχη δική τους «Γραμμή Μαζινώ», με εντυπωσιακά αποτελέσματα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας εξαγγέλλοντας επί της ουσίας σχέδιο στρατιωτικού τουρισμού.

Αν τελικώς υλοποιηθεί μέσω ΕΣΠΑ το σχέδιο αυτό, θα δώσει πνοή στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας, των Σερρών κυρίως, που έχουν και τα περισσότερα οχυρά της «Γραμμής Μεταξά».

Τα οχυρά Ρούπελ είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα της οχυρωμένης τοποθεσίας κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων που έφερε το όνομα Γραμμή Μεταξά, με συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 μέτρα και μήκος στοών 4.251 μέτρα.

Σε αυτά γράφτηκε μια από τις πιο σημαντικές σελίδες της ιστορίας της χώρας,όταν κατά την εισβολή των Γερμανών τον Απρίλιο του 1941 οι μονάδες του ελληνικού στρατού αμύνθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα απέναντι σε μεγαλύτερες και τεχνολογικά ανώτερες στρατιωτικές δυνάμεις της Γερμανίας.

Αντίστοιχη “αξιοποίηση” οχυρωματικών έργων υπάρχει με την περίφημη «Γραμμή Μαζινώ» στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες εγκαταστάσεις του λεγόμενου «τείχους του Ατλαντικού» που κατασκευάστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές της Γαλλίας στη διάρκεια του Β’Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε κάποια σημεία των οχυρών αυτών που έχουν διατηρηθεί κάπως καλύτερα, οι Γάλλοι έχουν φτιάξει υποδομές διανυκτέρευσης όπου έναντι εισιτηρίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να φάνε και να κοιμηθούν.

8o αυτοοργανωμένο Pride στην Θεσσαλονίκη: «Κι αν σκοτεινιάζουν τον κόσμο μας, με τους αγώνες μας του δίνουμε χρώμα»

Screenshot 2024 05 18 211853

8o αυτοοργανωμένο Pride στην Θεσσαλονίκη: «Κι αν σκοτεινιάζουν τον κόσμο μας, με τους αγώνες μας του δίνουμε χρώμα»

H πολυπληθής πορεία λαμβάνει χώρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και κατά…

Βενιζέλος για Συμφωνία των Πρεσπών: Δεσμευτική και για τις δύο χώρες – Aναγκαία και υποχρεωτική η τήρησή της

benizelos 12

Βενιζέλος για Συμφωνία των Πρεσπών: Δεσμευτική και για τις δύο χώρες – Aναγκαία και υποχρεωτική η τήρησή της

Μιλώντας για το Balkan Gathering o κ. Βενιζέλος χαιρέτισε τις εργασίες του, τονίζοντας ότι αποτελεί…

Κάλεσμα οπαδών του ΠΑΟΚ για το ντέρμπι-τίτλου με τον Άρη: «Η ώρα έφτασε – Όλοι Καμάρα και μετά Τούμπα»

paok 1 1

Κάλεσμα οπαδών του ΠΑΟΚ για το ντέρμπι-τίτλου με τον Άρη: «Η ώρα έφτασε – Όλοι Καμάρα και μετά Τούμπα»

Θα καταλήξουμε όλοι μαζί στην Τούμπα όπου θα παρακολουθήσουμε τον αγώνα σε γιγαντοοθόνη» τονίζουν για…