Tο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας κήρυξη άκυρη την μονομερή ανεξαρτησία της Καταλονίας

Άκυρη κήρυξε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας την μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, την οποία είχε κρίνει προσωρινά άκυρη την περασμένη εβδομάδα.

5a0318501dc5245a1c8b45fc

H Μαδρίτη έχει ήδη ακυρώσει την μονομερής κύρηξη και ενεργοποίησε το Άρθρο 155 του συντάγματος, γνωστό ως “πυρηνική επιλογή” (nuclear option), με το οποίο αφαιρούσε όλες τις εξουσίες του Καταλανού ηγέτη

Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας είχε ψηφιστεί την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου από τους υπέρμαχους της απόσχισης Καταλανούς βουλευτές στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας, ενώ οι υπέρμαχοι της παραμονής στην Ισπανία βουλευτές απείχαν της ψηφοφορίας.

Την ίδια ημέρα, η Γερουσία, άνω σώμα του κοινοβουλίου της Ισπανίας, είχε δώσει άδεια στην ισπανική κυβέρνηση να άρει την αυτονομία της Καταλονίας, πράγμα που συνέβη την επομένη, με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και την κυβέρνησή του να αναλαμβάνουν απευθείας την εξουσία στην επαρχία, ενώ διέλυσαν και το τοπικό κοινοβούλιο, προκηρύσσοντας πρόωρες τοπικές εκλογές για τις 21 Δεκεμβρίου.

Γενική απεργία σήμερα στη Καταλονία

Πολλά ήταν τα προβλήματα σήμερα στην Καταλονία λόγω της γενικής απεργίας που κήρυξε αυτονομιστικό συνδικάτο για την απελευθέρωση των δέκα πολιτικών κρατούμενων και η οποία επηρεάζει επίσης την κυκλοφορία των σιδηροδρόμων.

Αμαξοστοιχία υψηλής ταχύτητας που εκτελούσε δρομολόγιο ανάμεσα στη Βαρκελώνη και τη Λυών της Γαλλίας και επρόκειτο να φθάσει στον προορισμό της στις 12:26, αναγκάσθηκε να επιστρέψει στην αφετηρία της, σύμφωνα με την εθνική εταιρεία των ισπανικών σιδηροδρόμων Renfe.

Όσον αφορά τους δρόμους, οι κινητοποιήσεις επηρέασαν κυρίως την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο AP-7 κατά μήκος της ισπανικής ακτής στη Μεσόγειο που συνδέει την Ανδαλουσία με τα γαλλικά σύνορα, και στον αυτοκινητόδρομο A-2 που συνδέει τη Βαρκελόνη με τη Μαδρίτη.

Συνολικά, νωρίς το πρωί οι οδοί και οι αυτοκινητόδρομοι της περιφέρειας ήταν αποκλεισμένοι σε περίπου 50 σημεία, σύμφωνα με τις καταλανικές οδικές αρχές. Η λεωφόρος Ντιαγκονάλ ήταν επίσης αποκλεισμένη στην είσοδο της Βαρκελόνης.

Η έκκληση για γενική απεργία έγινε από την αυτονομιστική διασυνδικαλιστική οργάνωση CSC, σε διαμαρτυρία για την επισφάλεια της εργασίας και για ένα διάταγμα της ισπανικής κεντρικής κυβέρνησης που χαλαρώνει τη διαδικασία για την αποχώρηση επιχειρήσεων από την Καταλονία.


Όμως η κινητοποίηση, η οποία υποστηρίζεται από δύο ισχυρές αυτονομιστικές ενώσεις, την Καταλανική Εθνοσυνέλευση και την Omnium Cultural, έχει και πολιτικό χαρακτήρα, καθώς τα αυτονομιστικά κινήματα ζητούν την απελευθέρωση των κρατούμενων ηγετών τους.

Η απεργία δεν υποστηρίζεται από τα κύρια ισπανικά συνδικάτα, CCOO και UGT, αλλά αναμένεται να περιλάβει και τα σχολεία, καθώς το μεγαλύτερο καταλανικό συνδικάτο της δημόσιας εκπαίδευσης, το USTEC, συμμετέχει στην απεργία.

Ομάδες διαδηλωτών με πανό υπέρ της ανεξαρτησίας και πλακάτ, στα οποία ζητούν την απελευθέρωση των κρατούμενων αξιωματούχων τους, υπήρχαν σε διάφορα σημεία, όπως στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ζιρόνα, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έσπασαν αστυνομικό κλοιό για να βγουν πάνω στις γραμμές και να εμποδίσουν την κυκλοφορία των τρένων.

«Προσοχή! Σημαντικά προβλήματα σημειώνονται σε όλο το περιφερειακό δίκτυο εξαιτίας της παρουσίας προσώπων και αντικειμένων πάνω στις γραμμές», ανακοίνωσε στο η καταλανική σιδηροδρομική υπηρεσία.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη