Newsroom

Newsroom

Το Eurogroup καθυστέρησε γιατί η Λαγκάρντ … κοιμόταν!

Στα παρασκήνια από το μαραθώνιο Eurogroup της 24ης Μαϊου φαίνεται πως υπήρχε έντονος εκνευρισμός από όλες τις πλευρές αλλά και παρατράγουδα όπως οι αναπάντητες κλήσεις στην Κριστίν Λαγκάρντ!

574af2101dc52407168b4695

Το Eurogroup διήρκησε περίπου 10 ώρες μέχρι τελικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι εκπρόσωποι των θεσμών να καταλήξουν σε συμφωνία για την Ελλάδα. Στις ώρες αυτές, όπως αναφέρει η Καθημερινή έλαβαν χώρα αρκετά παρατράγουδα και αρκετές φορές υπήρξαν εντάσεις.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περίπου τα μεσάνυκτα είχε εκνευριστεί από τις συνεχείς διακοπές και είχε αρχίσει να αποχωρεί από την αίθουσα της συνεδρίασης με τις διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών να είναι μεγάλες.

Βασικό πρόβλημα ήταν μια μεγάλη παραχώρηση που είχε κάνει το ΔΝΤ να δεχτεί τα βασικά μέτρα για το χρέος να ληφθούν το 2018 κι όχι άμεσα. Η πρόταση αυτή είχε τεθεί στο G7 της Ιαπωνίας όπου η Κριστίν Λαγκάρντ δεν διαφώνησε αλλά ούτε είπε ότι συμφωνεί απόλυτα για τον ρόλο του Ταμείου.

Ο Πολ Τόμσεν επιχείρησε να ξεκαθαρίσει το θέμα τηλεφωνώντας στην Κριστίν Λαγκάρντ η οποία βρισκόταν στο Καζακσταν για ένα συνέδριο και εκείνη την ώρα (4 το πρωί τοπική) κοιμόταν. Έτσι από τις 11 το βράδυ της Τρίτης μέχρι τη 1 τα ξημερώματα όλο το Eurogroup περίμενε να …ξυπνήσει η επικεφαλής του ΔΝΤ, με τον Πολ Τόμσεν να την καλεί συνεχώς χωρίς να παίρνει απάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της αναμονής, από μια πλευρά της αίθουσας ακούστηκε ξαφνικά το συρτάκι του Ζορμπά. Όπως αποδείχθηκε ήταν από το κινητό του εκπρόσωπου του γάλλου υπουργού Εξωτερικών στο EuroworkingGroup Μ. Μπεζάρ. Μάλιστα ο Μπεζάρ άρχισε να χτυπά παλαμάκια αλλά πολύ σύντομα σταμάτησε καθώς φάνηκε πως κανείς στην αίθουσα δεν είχε όρεξη για χορούς. 

(φωτό eurokinissi)

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη